Dokument

Eskimácky lov veľrýb: Smutný spev veľrybí

Eskimácky lov veľrýb
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Veľryby vládli svetovým oceánom desiatky miliónov rokov, než človek väčšinu ich súčasných druhov priviedol na pokraj vyhynutia. Tradičné veľrybárske spoločenstvá však za to nemôžu.

L udia lovia veľryby či zužitkovávajú na breh vyplavených kitovcov najmenej päť tisíc rokov. V sedemnástom storočí však začali vypravovať celé veľrybárske flotily a v polovici dvadsiateho storočia rozpútali priemyselné vybíjanie veľrýb. Obrie továrne na mori lovia pomocou najmodernejších technológií a úlovok rovno naporcujú. Populácie veľrýb s veľrybármi už dávno prestali držať krok a mnohým druhom hrozilo úplné vyhubenie. Po vojne založená Medzinárodná veľrybárska komisia preto komerčný lov v roku 1982 zakázala. 
 

Nie je vyhraté

Mnoho krajín sa s týmto krokom však nechce zmieriť, spravidla s poukazom na tradíciu alebo vedecký záujem. Týmto figovým listom sa kryje aj Japonsko: Spojené Štáty ho síce donútili k podpisu memoranda, takzvaný Inštitút pre výskum veľrýb však donedávna lovil až jedenásť stoviek kusov veľrýb, ktorých mäso neskôr končilo na rybích trhoch. Protesty ochranárov, ktorí za gigantov morí nezriedka nasadzovali vlastné životy, však vyústili do zákazu tohto lovu, ktorý tento rok v marci vyniesol Medzinárodný súdny dvor. Japonské úrady sa mu chcú podriadiť, vyvodenie dôsledkov ale na seba necháva čakať.
 
Ochrane veľrýb sa vzpiera aj Nórsko, ktoré ročne vyloví okolo päťsto vráskavcov minke a ďalších druhov. Aj Island v roku 2006 obnovil komerčný lov približne dvoch stoviek veľrýb, nikým nespochybňované výnimky držia však len tradičné spoločenstvá, ku kultúre ktorých lov veľrýb odpradávna patrí.
 

Keď to musí byť

V Spojených Štátoch drží povolenie na lov niekoľkých desiatok jedincov deväť pôvodných národov a v Kanade Inuiti, ktorí môžu veľrybie mäso dokonca predávať v tých častiach krajiny, kde je súčasťou tradičných jedálnych lístkov. Aj na Faerských ostrovoch sa každé leto zabije tisícka delfínov dlhoplutvých, morských cicavcov pripomínajúcich kríženca delfína a bieluhy, v love zvanom Grindadráp. Ochranári ho síce kritizujú ako zbytočný a hospodársky bezvýznamný, miestni na ňom ale trvajú a ak si nejakého chcete nakloniť, rozhodne sa s ním nepúšťajte do diskusie na túto tému. Z dôvodov mnohých stoviek rokov starých tradícií sa menšie počty veľrýb lovia aj v Grónsku, v Karibiku a na ďalších miestach sveta. Poďte sa pozrieť medzi spoločenstvá, ktoré tak činili od nepamäti a aj v modernej dobe sa za nimi vydávajú na vratkých lodičkách s jednoduchými harpúnami.

Eskimácky lov veľrýb

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD utorok 29. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC