Šport

Severolondýnske derby alebo keď ide o viac než len o body

Premier League – North London Derby – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Skutoční znalci anglického futbalu sa od jedincov, ktorí iba blufujú, odlíšia napríklad znalosťou niektorých dôležitých skratiek. TAA je napríklad liverpoolsky Trent Alexander- Arnold a JWP potom báječný exekútor southamptonských štandardiek James Ward-Prowse. No a viete, čo je NLD? Nejde ani o liečebňu dlhodobo chorých ani o psychotropnú látku.

Do skratky NLD sa vtesná zhruba 90minútová udalosť, žalúdočná neuróza pre niekoľko stoviek tisíc obyvateľov severného Londýna a futbalový zážitok pre všetkých emočne nezúčastnených. NLD, North London Derby, je duel medzi Tottenhamom Hotspur a Arsenalom FC o korunu kráľa severného Londýna. Keď vyhrajú Kohúti, sever britskej metropoly vraj zbelie, úspech Kanonierov sfarbí tú istú časť mesta do červena.  

Keď sa žrebuje nový ročník Premier League, fanúšikov Gunners a Spurs ani tak nezaujíma, proti komu nový ročník slávnej súťaže začnú, ako v prvom rade to, kedy si to rozdajú so svojím arcirivalom alebo skôr úhlavným nepriateľom. Asi sa skôr podarí nájsť spoločnú reč medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, než by sa zblížili tábory Arsenalu a Tottenhamu. Ak o to prvé sa niekto priebežne aspoň snaží, o to druhé sa nikto ani nepokúša.

Bývali časy, keď to bolo pre fanúšikov Arsenalu v okolí štadióna Tottenhamu veľmi nebezpečné a naopak to platilo tiež. Aj dnes je k sprievodu priaznivcov oboch klubov k svätostánku súpera potrebné väčšie ako malé množstvo policajtov, ale aj vzhľadom na to, že je Londýn prešpikovaný stovkami priemyselných kamier, naozaj zlovoľné úmysly si už najväčší bitkári nechávajú ujsť.

Vzájomné poštuchávanie a podpichovanie hlavne na sociálnych sieťach ale veselo pokračuje ďalej a je to dobre. Gunners dlhé roky oslavovali St. Totteringham's Day, čo bol okamih, keď sa stalo matematicky nemožným, aby Tottenham v ligovej tabuľke preskočil Arsenal. Od sezóny 2016/2017 sú to však naopak Gunners, ktorí svojho nenávideného súpera nájdu v konečnej tabuľke zakaždým nad sebou.

Ako to bude tentoraz napovie prvé NLD hrané v sobotu 1. októbra od 13:30 na Emirates, teda materskom štadióne Arsenalu. Obom severolondýnskym celkom sa úvod ročníka vydaril, ale prípadný jednoznačný výsledok pre ten či onen tím by sezóne dal zrazu inú dynamiku. Výsledok North London Derby má oveľa väčší vplyv ako len 3 body do tabuľky pre víťaza duelu. Priaznivcom porazeného tábora sa potom výsledok dlhé týždne pripomína na pracovisku, u kaderníka, v obchode, ale napríklad aj doma, čo býva obzvlášť kruté.

CANAL+ Sport ponúkne tohtoročný prvý NLD 1. októbra v priamom prenose, vrátane zápasového štúdia Match Time, ktoré štartuje o 13. hodine. Sľúbiť môžeme nielen dátovú analýzu a detailný rozbor, ale v tomto prípade aj slušnú dávku emócií. Severolondýnske derby totiž budí vášne aj v našom tíme! :-) 

Premier League

Šport
Foto GETTY IMAGES

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC