Šport

Šalejúci tréneri – Preháňajú to, alebo majú na svoje excesy nárok?

Premier League – novinky z prestížnej futbalovej súťaže
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Nikde na svete nie je vo futbalovej súťaži toľko peňazí, ako v anglickej Premier League. Súčasne nie je na aktérov žiadnej inej ligy vyvíjaný taký brutálny tlak. Niektorí ho unesú, iní, natlakovaní ako Papinov hrniec, upustia paru nepatričným spôsobom. Máme ich odsudzovať, alebo pre nich mať pochopenie?

Pozlátka a elegancia, ale občas maniere 4. cenovej skupiny. Môžete si stokrát hovoriť, že ste vzorom pre mládež a pozerajú sa na vás stovky miliónov ľudí po celom svete, ale aj tak vo vás občas buchnú sadze. Lodivod Liverpoolu Jürgen Klopp nedávno pri šlágri proti Manchestru City v situácii, keď jeho tím viedol, neuniesol neodpískanie faulu na Mohameda Salaha a zakričal na čiarového rozhodcu z bezprostrednej blízkosti spôsobom, po ktorom úbožiak možno skončil na ORL. Klopp dostal červenú kartu a následne ešte pokutu 30 000 libier. Nemecký manažér po zápase priznal, že na svoje správanie nie je pyšný, ale že už jednoducho nemohol znášať, čo sa na trávniku deje.     

Manažéri v anglickej Premier League sú tiež len ľudia, ale niektoré ich výstrelky skrátka nemožno tolerovať. Za svoje správanie ale môžu byť disciplinárnou komisiou popoťahovaní a tiež sa to nezriedka deje. Mnoho excesov je čisto odrazom výbušnej povahy daného kouča, ale niekedy ide o súčasť psychologických hier, ktorými skúsený manažér stáča pozornosť médií a dozorujúcich orgánov na seba, zatiaľ čo jeho zverenci môžu veselo pokračovať v útoku na titul. Portugalec José Mourinho doviedol túto zručnosť takmer k dokonalosti, ale má aj niekoľko talentovaných nasledovníkov.

Niektorí manažéri sú takí temperamentní, že sa jedna kamera sústredí po celý zápas iba na nich. Robí to napríklad Tottenham Hotspur, ktorý zo záberov na svojho talianskeho stratéga Antonia Conteho zakaždým zostrihá asi dvojminútové video, ktoré potom pod názvom Conte Cam s veľkým úspechom umiestňuje na sociálne siete. Nie sú to tak zďaleka len futbalisti, ktorí dnes svojimi kúskami bavia publikum. Dnes sa od tréneroch chce už oveľa viac, než len naučiť tím brániť štandardné situácie alebo vyrážať do rýchleho protiútoku. V seriáloch Všetko alebo nič sme sa v posledných rokoch dostali k manažérom Tottenham a Arsenalu neskutočne blízko. Vďaka prenosom Canal+ Sport budete mať podobný komfort. 

Premier League

Šport
Foto Getty Images
CANAL+ Sport pondelok 7. 11. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC