Šport

Najviac peňazí, najlepší hráči… a najviac zranení

Premier League – priame televízne prenosy
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Na prenosy CANAL+ Sport z anglickej Premier League sa mnoho z vás pozerá kvôli veľkým hviezdam, ktorými najsledovanejšia futbalová liga oplýva. Lenže bohužiaľ, často futbalistom a ich trénerom urobí čiaru cez rozpočet zranenie. Nová štúdia ukázala, že Premier League vlani z popredných európskych súťaží evidovala vôbec najväčší počet zranení.

Prieskum poisťovacej spoločnosti Howden ukázal, že počet zranení v 5 elitných európskych futbalových ligách stúpol medziročne o nevídaných 20 percent. Vlani sa v kolónke „zranenia“ objavilo v týchto súťažiach celkovo 4810 čiarok, z toho 1231 sa týkalo Premier League. Najkrehkejšie svaly, kosti, kĺby, chrupavky a ďalšie namáhané časti tela majú zrejme v Chelsea, kde za sezónu 2021/22 evidovali 97 zranení. Druhý bol v tejto smutnej tabuľke Manchester United s 81 zraneniami a s číslom 80 bral „bronz“ Liverpool.

Pre kluby najvyššej anglickej súťaže je to veľký problém čisto zo športového hľadiska, pretože zranenie dvoch v podstate nenahraditeľných členov základnej zostavy znamená menšiu šancu na bodový zisk. Aj keď dnes zdravotné tímy elitných tímov pripomínajú malú armádu a na túto stránku veci sa kladie čoraz väčší dôraz, mnoho zranení sa lieči pomaly a návrat borcov do zostavy nie je dobré uponáhľať. Recidíva zranení býva totiž ešte horšia a často môže prerásť do trvalých následkov.

Zo štúdie Howdenu tiež vyplynulo, že absencia skvele platených futbalistov prináša klubom aj obrovské finančné straty. Tie predstavovali v prípade Premier League v minuloročnej sezóne astronomických 184,57 milióna libier. K sume autor štúdie dospel tak, že vynásobil dennú mzdu daného hráča počtom dní, ktoré materskému klubu chýbal.

Aj keď rozhodcovia robia pre ochranu hráčov v samotných zápasoch rozhodne viac v porovnaní s 90. rokmi minulého storočia (o tých 80. ani nehovoriac…), stále to nestačí. Najväčšie nebezpečenstvo teraz futbalisti predstavujú sami sebe. Väčšina zranení je bez cudzieho zavinenia, má pôvod v prílišnom vyťažení hráčov, ktoré sa zväčšuje úmerne tomu, či dotyčný navyše plní reprezentačné povinnosti. Pokiaľ ide navyše o Juhoameričana alebo občana jednej z krajín juhovýchodnej Ázie, pripočítame tisíce nalietaných kilometrov a dodatočný nápor na fyzickú, ale aj psychickú schránku futbalistovu.

Nechceme maľovať čerta na stenu, ale s vidinou majstrovstiev sveta v Katare, veľkých teplotných rozdielov a malého času na odpočinok, to úplne nevyzerá, že by sa počet zranení mal v tomto ročníku znížiť. Istú nádej predstavuje novinka v možnosti vystriedať v zápase až 5 hráčov. Tú ale niektorí manažéri v úvodných kolách novej sezóny príliš nevyužívali.

Asociácia profesionálnych futbalistov a futbalistiek FifPro varuje, že preťažovaným hráčom hrozí okrem zranenia aj syndróm vyhorenia. FifPro navrhuje, aby najvyťaženejší futbalisti smeli odohrať maximálne 55 stretnutí za sezónu s tým, že by sa zastropoval počet zápasov ich tímov v rade, ku ktorým by mohli nastúpiť. Napríklad taký Luka Modrić na konci roka 2020 odohral za Real Madrid a národný tím Chorvátska 24 zápasov za sebou a dostal sa tak hlboko do „kritickej zóny“, o ktorej sa tiež píše v materiáli FifPro. Podľa intenzity verejnej debaty to ale nevyzerá, že by tieto slová padli minimálne v anglickej Premier League v najbližšom čase na úrodnú pôdu.

Premier League

Šport
Foto Getty Images
CANAL+ Sport pondelok 17. 10. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC