Šport

Génius na lavičke. Je Pep Guardiola skutočne najlepší?

Premier League – aktuality z prestížnej futbalovej ligy
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Jeho cit pre psychické rozpoloženie hráčov je povestný rovnako, ako taktické inovácie a schopnosť zlepšiť jednotlivca. Katalánec Pep Guardiola vynikal už ako hráč, ale ako kouč je nedostihnuteľný. Pokiaľ so svojím Manchester City dobyje aj poslednú pevnosť s názvom Liga majstrov, má zamiesené na trénerskú nesmrteľnosť.

Počas majstrovstiev sveta v Katare dianie okolo Premier League ustúpilo trochu do pozadia, ale jedna nenápadná správa o predĺžení manažérskej zmluvy o dva roky sa dostala do titulkov. Informácia, že Pep Guardiola zostane na lavičke Citizens až do roku 2025, fanúšikov ostatných tímov najvyššej anglickej súťaže veru nepotešila.

„Ten človek je manažérsky génius. Je to ten najlepší kouč, ktorého sme kedy v Premier League videli,“ vyhlásil na adresu Pepa Guardiolu pred pár týždňami bývalý známy hráč a tréner Tim Sherwood. Na to, aby ste pri pomyslení hlavne na úspechy sira Alexa Fergusona predniesli tento ultimátny súd, musíte mať pádne dôvody. A tie Tim Sherwood prirodzene má: „Jeho výnimočnosť nespočíva v tom, že má tých najlepších futbalistov. Guardiola vždy dokáže nájsť inú cestu. Nie je zaseknutý v jednom spôsobe uvažovania. Nie je tvrdohlavý v tom zmysle, že by trval na jednom spôsobe hry.“

A skutočne. Hra Manchestru City, to naozaj nie je len „hádzanárske“ obohrávanie súperovej šestnástky. Pozrite sa, koľko gólových situácií začalo dlhým nákopom brazílskeho gólmana Edersona? Kto by si pred tohtoročnou sezónou pomyslel, že taký ortodoxný pravý bek, ako Kyle Walker, dokáže zahrať falošného stredného stredopoliara? Koho by napadlo, že integrácia „robotického“ útočníka Erlinga Haalanda bude tak neskutočne hladká, keď sa Nór prispôsobí tímu a tím jemu?
 
Pep Guardiola mieša rád so zostavou divokým spôsobom, akým rudolfínski alchymisti miešali v džberoch a kadiach tekutiny podivného zloženia. Ak pražskí podvodníci často namiesto elixíru mladosti vyrobili leštidlo na parkety, Katalánec namieša v podstate vždy víťaznú receptúru. A že z nej občas nie je víťazstvo aj podľa skóre, už nebýva jeho chyba.

Dnešný futbalový svet najviac uctieva samotných hráčov, médiá a fanúšikovia riešia primárne ich boľačky, sváry a statusy na sociálnych sieťach. Aj v top kluboch máte na uvoľnené miesto v kádri niekoľko kandidátov. Pep Guardiola sa ale medzi trénermi vyšvihol do kategórie, v ktorej figuruje momentálne iba on sám. Až tento Messi medzi manažérmi bude raz Etihad Stadium opúšťať, nezávidím jeho nástupcovi ani trošku.

Premier League

Šport
Foto GETTY IMAGES
CANAL+ Sport pondelok 5. 12. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC