Šport

Emócie, alebo informácie? Divák chce oboje!

Premier League – priame prenosy
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Čo má obsahovať kvalitný komentár anglickej Premier League? Máte najradšej, keď o komentátorovi, rovnako ako o rozhodcovi zápasu, v podstate ani neviete, alebo dávate prednosť silnej osobnosti, ktorá zápasu dáva množstvo percent navyše?

Keď človek číta reakcie divákov z radov futbalových fanúšikov na odkomentované zápasy, tak pochopí, že sa všetkým zavďačiť naozaj nedá. Spätnú väzbu „dávajte do toho viac emócií“ strieda mail s nadpisom: „Neprežívajte to tak!“ Prosbu diváčky, ktorá túži v prenose počuť silné príbehy z rodinnej histórie hráčov neutralizuje prianie, aby zaujímavá akcia nebola story o zosnulom trávnikárovi akokoľvek rušená. No a napríklad proti apelu násťročného vynikajúceho angličtinára, ktorý túži po výslovnostiach rodených hovorcov, stojí petícia kolektívu školskej jedálne, ktorá volá po počešťovaní všetkých tých Grealishov, Jesusov a podobných cudziakov. Ako z toho von? 

Futbal sa za posledných 30 rokov neskutočne zmenil, a to nielen čo sa športu samotného týka, ale aj z pohľadu divákov a televíznych komentátorov. V 80. a ešte 90. rokoch mali novinári obrovskú informačnú prevahu. Sedeli na truhlici s pokladom s názvom informácie a štatistiky, ktorými diváci jednoducho nedisponovali. V roku 2022 už tento monopol absolútne neplatí. Ktokoľvek si môže nájsť údaj o tom, aké číslo topánok má asistent kouča Liverpoolu a že najlepší strelec Bournemouthu prepadol na základke z biológie.

Oslniť informáciou je tak zrazu veľmi zložité až takmer nemožné. Vynikajúci komentátor ale holej informácii dá kontext, a hlavne má dar či skúsenosť vypustiť ju v okamihu, keď divákovi údaj nevyletí druhým uchom okamžite von. Načasovať krátke rozprávanie pritom nie je vôbec ľahké a často sa stane, že kým stihnete dokončiť výborný príbeh, letí vám niekto sám na bránku a už sa k pointe nikdy nedostanete.

Vynikajúci futbalový sprievodca v sebe tiež dokáže potlačiť isté „jajinkovstvo“ a túžbu ukázať ľuďom, čo všetko o tímoch na obrazovke vie a dokázal si pred vysielaním zistiť a naštudovať. Mimochodom, píšete nám, či by sme nemohli zápasy Premier League v jednej stope vysielať s pôvodným anglickým komentárom. Zmluva s anglickou súťažou nám to, žiaľ, zakazuje.

CANAL+ Sport má dvoch hlavných komentátorov, Čecha Jaromíra Bosáka a Slováka Matúša Lukáča. Obaja sú z úplne iného cesta a obaja sú pritom výborní. Za jedno kolo Premier League pozostávajúce z 10 stretnutí si medzi sebou rozdelia väčšinou polovicu zápasov. Je to poriadny záprah, pretože aj keď najlepšiu a najdrahšiu futbalovú ligu sveta priebežne sledujete z veľmi veľkej blízkosti, príprava na jeden zápas zaberie niekoľko hodín, nehovoriac o schopnosti sa neskôr na výkon psychicky skoncentrovať.

Štandardom našej televíznej stanice je komentovať zápasy PL sólovo, na jeden hlas. Dokázali by ste si ale predstaviť dvojicu komentátorov či kombináciu komentátor – spolukomentátor? Ak áno, malo by to byť vždy duo Čech-Čech, resp. Slovák-Slovák, alebo si viete predstaviť aj česko-slovenskú dvojicu? Napíšte nám, sme zvedaví na vaše názory!  

Premier League

Šport
Foto Profimedia.cz
CANAL+ Sport pondelok 19. 9. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC