Šport

Čo môže futbalový reportér vyčítať z rozsvieteného okna?!?

Premier League – šport
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Môže zaseknutý fax ovplyvniť priebeh a výsledky Premier League? No to si píšte! V anglickej najvyššej súťaži vrcholí letné prestupové obdobie a je to veľmi podobná dráma, aká sa odohráva na trávniku.

Prvý september nie je len deň, ktorý pôsobí žalúdočnú neurózu školákom a školáčkam, ale aj okamih, ktorým tento rok v Premier League končí letné prestupové obdobie. Kto chce potom hráča predať či kúpiť, musí počkať až do januára. Posledné hodiny, kedy sa letné „transfer window“ zatvára, pritom patria k tomu najzábavnejšiemu, čo špičkový anglický futbal ponúka. 

Jasne, fanúšikovia sú primárne najradšej v hľadisku na zápase, prípadne sledujú hypnotizovaní futbalové podujatia pri televíznej obrazovke, ale sledovanie prestupových špekulácií, šuškania, náznakov a dotiahnutých trejdov je zážitok, ktorý ľudia okolo ostrovných futbalových médií dotiahli k dokonalosti. Priame televízne prenosy a online spravodajstvo počas tzv. Deadline Day, dňa, kedy sa prestupové okno zatvára, mávajú rekordné čísla.

Pri sídlach či tréningových centrách podupávajú reportéri, ktorí síce majú absolútne minimum informácií, ale z jedného rozsvieteného okna v kancelárii športového riaditeľa dokážu vydedukovať, že ten či onen klub ešte „po niekom ide“. Armáda reportérov potom sleduje nádražné a letiskové haly, kedy prítomnosť dobre zamaskovaného hráčskeho agenta dokáže uvoľniť lavínu špekulácií. Aj fotka ovsenej kaše na Instagrame sa berie ako zaujímavý náznak, že dotyčný má potenciálne blízko prestupu do Anglicka. Keď mu navyše kašu lajkne jeho spoluhráč z reprezentácie, ktorý už v Premier League nastupuje, ako keby už bola ruka v rukáve.

Aj keď sa o polnoci prestupové okno skutočne „zabuchne“, ešte niekoľko hodín žije nádej fanúšikov, že sa túžobne očakávaný prestup nakoniec podarilo dotiahnuť. V minulých rokoch niekoľko klubov, hráčov a manažérov zažilo infarktové situácie, či fax s registráciou odišiel pred polnocou a dorazil na správne miesto. Mimochodom od používania faxov sa už medzitým upustilo. Pri Premier League sa po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie navyše znovu vrátil „filter“ v podobe potrebného pracovného povolenia londýnskeho ministerstva vnútra, čo u mladých talentov predstavuje dodatočnú prekážku.

Premier League tento rok kopíruje európsky trend a prestupové obdobie končí o polnoci z 1. na 2. septembra, ale nebolo to tak vždy. Mnoho manažérov ale v posledných rokoch tlačilo na to, aby transfery skončili skôr, než sezóna odštartuje. Mali pocit, že príchody a odchody v prebiehajúcom ročníku destabilizujú kabínu a niečo na tom určite bude. V Anglicku sa tento rok najviac „rozšupli“ v Nottinghame, kde grécky majiteľ Evangelos Marinakis zakúpil trénerovi Stevovi Cooperovi 16 (!) posíl, čo navyše nemusí byť konečné číslo. Nás by samozrejme potešilo, keby sa v Premier League na poslednú chvíľu rozrástli rady českých a slovenských futbalistov, ale zatiaľ to v tomto smere veľmi nádejne nevyzerá. 

Premier League

Šport
Foto Profimedia.cz
CANAL+ Sport štvrtok 1. 9. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC