Šport

Chceme rozhodcov nielen vidieť, ale tiež počuť!

Premier League – priame prenosy, záznamy i štúdiové pro
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Premier League je pod stále väčším tlakom, aby zabezpečila väčšiu transparentnosť ohľadom počínania rozhodcov. Na rýchle a zrozumiteľné vysvetlenie, prečo sa rozhodca priklonil na tú či onú stranu, stále márne čakajú diváci na štadiónoch aj pri televíznych obrazovkách.

Poznáte to napríklad z veľkých ragbyových akcií. Hlavný rozhodca komunikuje s kolegom pri videách a ich konverzácia je v reálnom čase počuť v priamom televíznom prenose. Divák vie úplne presne, čo sa rieši a aká je argumentácia pre prijatie finálneho verdiktu. Nedochádza k žiadnemu časovému oneskoreniu a všetci sú spokojní. V najvyšších poschodiach svetového futbalu sme zatiaľ do tejto fázy väčšej transparentnosti pri posudzovaní sporných situácií nedospeli, hoci nedávno dala Medzinárodná pravidlová komisia (IFAB) zelenú pre rok trvajúcu testovaciu fázu. Prvým „pokusným králikom“ boli februárové majstrovstvá sveta klubov.

Anglická Premier League, ktorá hlavne finančne prekonáva konkurenciu o niekoľko konských dĺžok, v tejto otázke pre mňa nepochopiteľne zaostáva. V technickej realizácii problém nie je. Oficiálne vysvetlenie znie, že zverejnenie komunikácie rozhodcov by ohrozilo ich integritu, čo mi pripadá rovnako nezrozumiteľné ako neobhájiteľné. Pred niekoľkými týždňami som s kolegami z česko-slovenskej redakcie CANAL+ Sport absolvoval online seminár, na ktorom nám čelní predstavitelia PGMOL, teda anglickej obdoby Komisie rozhodcov, púšťali ukážky sporných situácií z posledného obdobia, vrátane, hádate správne, zvukového záznamu komunikácie hlavného rozhodcu s postrannými, rozhodcu pri VARe s jeho asistentom a samozrejme hlavného s VARom.

Už dlho som nezažil, aby mala nejaká prezentácia taký silný a jednomyseľný efekt na účastníkov. „Panebože, veď je to také pôsobivé, jednoznačné a zrozumiteľné. Prečo to hneď nepustíte von,“ znela v rôznych variantoch reakcia televíznych žurnalistov z celého sveta, ktorí sa tiež pýtali, či by akýmsi „predstupňom“ nemohol byť pozápasový televízny rozhovor hlavného rozhodcu, v ktorom by dotyčný vysvetlil, ako postupoval pri riešení spornej situácie. Napríklad kontroverzný januárový gól Bruna Fernandesa v manchesterskom derby po niečom takom priam volal.

„Ešte tam úplne nie sme, ale ľady sa pohli,“ znie ohľadom zabezpečenia väčšej transparentnosti pri posudzovaní sporných situácií v anglických futbalových kuloároch. Môžem ale povedať, že vyššie spomínaný seminár o niekoľko desiatok percent zvýšil moju dôveru v anglických rozhodcov a ich počínanie na ihrisku aj pri monitore. Snáď to budete môcť napríklad už v budúcej sezóne na obrazovkách CANAL+ Sport posúdiť aj vy.

Premier League

Šport
Foto Profimedia.cz
CANAL+ Sport pondelok 6. 3. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC