Šport

Aké ťažké je udržať sa na vrchole Premier League?

Premier League – novinky zo sveta futbalu
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Do akej miery sa o majstrovskej trofeji v Premier League rozhoduje v hlave? Londýnsky Arsenal zatiaľ v prebiehajúcom ročníku obstál futbalovo. Test vlastnej psychiky môže byť zradnejší, než by sa zdalo.

Dostať sa v Premier League až na samý vrchol je čisto zo športového hľadiska mimoriadne ťažké. Udržať si vysoký priemer svojich výkonov, koncentráciu a potrebnú dávku šťastia od začiatku augusta do konca mája je nevšedná výzva. Okrem futbalovej kvality ale musíte pridať aj niečo navyše.

Aby ste ma nepochopili zle, nenaznačujem niečo na štýl korupcie. Nie sme v strednej Európe. Teda my áno, ale Premier League nie. Na mysli mám rôzne psychologické hry, na ihrisku aj mimo neho. Body do tabuľky vám to síce priamo nezíska, ale zaostávanie v tejto „disciplíne“ vás určite môže o body pripraviť.

Vyhrať najvyššiu anglickú súťaž je niečo tak nesmierne cenné, že to so sebou prináša obrovskú dávku emócií všetkého druhu. Mužstvá síce logicky chcú figurovať na 1. priečke, ale táto pozícia so sebou prináša nesmierny tlak fanúšikov, médií, rodinných príslušníkov hráčov atď. Kluby, ktoré získavajú trofeje v industriálnom meradle, majú v tomto ohľade veľkú výhodu. Londýnsky Arsenal, ktorý si od začiatku ročníka udržuje tú najlepšiu športovú formu, ale v posledných rokoch do tejto škatuľky nepatrí. Ani jeho manažér Mikel Arteta nemá naučené, ako reagovať na kvantá otázok, vrátane niektorých vyložene pritrúblych, čo to s ním osobne, s jeho zverencami a s celou organizáciou robí, že idú na titul?!

Ciest, ako si s touto stránkou boja o titul, ktorá na prelome januára a februára začína gradovať, poradiť, je niekoľko. Artetovi sa ponúka napríklad Ranieriho model pomenovaný neoficiálne po talianskom koučovi nečakaných víťazov PL z Leicesteru v „sezóne zázrakov“ 2015/16. Ten obsahuje zhadzovanie seba samého a vlastné majstrovské ambície často až komickým spôsobom. Talian tak vydržal až niekedy do marca odrážať útoky na tlačových konferenciách stereotypným konštatovaním, že Líškam ide v prvom rade o to, zabrániť zostupu. José Mourinho zase vedel svojim zverencom vytvoriť pokoj na prácu, teda na dobytie majstrovského trónu, tým, že dokázal fantasticky stočiť pozornosť na seba a svoje mikroškandály. Portugalská manažérska legenda tak v týždňoch, kedy sa v Premier League lámal chlieb, slovne a niekedy aj fyzicky provokovala, sťažovala sa, prehrávala. Bolo to neznesiteľné, ale fungovalo to.

Londýnsky Arsenal od augusta 2022 ukazuje, že čisto futbalovou kvalitou na titul má. Lenže teraz vstupujeme v ročníku Premier League do fázy, keď nestačí „mať to v nohe“. Hlava začne byť ešte dôležitejšia. Gunners sa stanú prenasledovanou zverou. Všetci sa na nich budú chcieť vytiahnuť. Ak zvládnu aj túto skúšku, bude majstrovská trofej v tých správnych rukách.

Premier League

Šport
Foto CANAL+ Sport
CANAL+ Sport pondelok 6. 2. Moj TV program Satelitná televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC