Pre deti

Wolfblood: Zviera v nás

Wolfblood
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Pri svite mesiaca sa v tých citlivejších z nás prebúdza všeličo. Poslednou dobou hlavne vo filmoch a seriáloch pre mladých.

P oznáte to: oknom sa do spálne vkráda mŕtvolné svetlo splnu a vy nie a nie zaspať. Berú vás kŕče, na chrbte rašia chlpy a z ďasien sa derú tesáky. S nadľudskou silou vyskočíte z postele a dlho zavyjete na mesiac. No dobre, pravdepodobne sa vám diagnóza zvaná lykantropia, teda premena na vlkolaka, zatiaľ vyhýba. V knihách, filmoch či počítačových hrách sa to týmito tvormi ale len tak hemží.  
 
Vlkolak nás sprevádza už po tisíc rokov: na premenu vo vlka verili už naši indogermánski prapredkovia niekde v stepiach Strednej Ázie, a v rôznych podobách možno tento koncept nájsť v kultúrach po celom svete. Tam, kde sa vlci nevyskytujú, ich nahradzujú tigre, hyeny alebo pumy, pôvod fenoménu teda zrejme leží vo fascinácii predátorom, ktorého človek vnímal ako ohrozenie aj konkurenciu.
 

Prečo sa bojíme „zvlčenia“

Starogrécky geograf píše o Lykaonovi, ktorý bol odsúdený k premene na vlka preto, že obetoval svoje dieťa Diovi, aby vyskúšal jeho moc. S vraždou, kanibalizmom a zneuctením pamiatky mŕtvych zostal vlkolak spojený aj na prelome stredoveku a novoveku. V Európe bolo prenasledovanie domnelých vlkolakov tiež súčasťou honu na čarodejnice.
 
Niečím doslovným zvlčením si ľudia často vysvetľovali skutočné zločiny, ktoré spáchali ľudia, inokedy išlo o hystériu vyvolanú nečakaným výskytom vlkov. V kraji Gévaudan na juhovýchode Francúzska je však zdokumentované roztrhanie ôsmich desiatok mužov, žien a detí tvorom, ktorý vraj nemohol byť ani človek, ani vlk. Stalo sa tak na konci osemnásteho storočia, v rakúskych a bavorských Alpách sa však na vlkolakov verilo ešte o sto rokov neskôr.
 
Neskôr sa vlkolaci spolu s upírmi stali hlavnými účinkujúcimi v rodiacom sa hororovom žánri, najprv ako krvilačné kreatúry. V modernej popkultúre však získavajú podobne ako upíri stále sympatickejšie, respektíve ľudské rysy, ako v sérii filmov pre teenagerov Stmievanie alebo britskom seriáli Wolfblood, ktorý si získal veľkú obľubu divákov a v rámci ktorého vznikla v produkcii BBC rovnako úspešná séria dokumentov o skutočnom živote vlkov.

Wolfblood

Pre deti
Hodnotenie FDB 96,7 %
Foto Disney Channel
Disney Channel nedeľa 29. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC