Pre deti

Star Wars Rebels: Nekonečný príbeh medzi hviezdami

Star Wars Rebels
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Takmer štyridsať rokov po premiére prvého filmu patria Hviezdne vojny medzi klasiku žánru sci-fi. Legenda o vzostupe a páde tragického hrdinu však s knižnými či seriálovými pokračovaniami dostáva úplne iné vyznenie.

Filmy Georgea Lucasa sa odohrávajú v galaxii, ktorej svety sa pred tisíckou rokov zlúčili do Republiky. Strážia ju rytieri Jedi, ktorí svoje schopnosti čerpajú zo Sily, ktorá prestupuje celým vesmírom. Republiku však postupne ovládlo sebectvo, zbabelosť a korupcia. Ako zhnité jablko spadne do lona Sithom, majstrom temnej strany Sily, ktorí na troskách Republiky vybudujú svoje Impérium. Námetom šestice pôvodných filmov je rozpad Republiky a rebélia, ktorá ukončí krutovládu Sithov. 
 
Obrovský úspech Lucasovej ságy dal vzniknúť veľkému počtu kníh, komiksov či počítačových hier, ktoré ju ďalej rozvíjajú. Súhrnne sú označované ako Star Wars Expanded Universe, rozšírený vesmír. Kým sa dej Lucasových filmov odohráva v časovom rozpätí tridsiatich šiestich rokov, najstarší z príbehov rozšíreného vesmíru sa odvíja 37 tisíc rokov pred dejom prvého z nich, a posledný 139 rokov po skončení filmovej série.  
 

Prišiel Lucas o kontrolu? 

V očiach svojho tvorcu Hviezdne vojny však zostávajú iba príbehom otca a syna Skywalkerovcov. „Keď Vader zomrie, nikto ho neoživí, Imperátora nenaklonujú a Luke Skywalker sa neožení,“ hovorí Lucas. Napriek tomu sa nakoniec rozhodol pre zdieľanie značky formou predaja licencií, čím do veľkej miery stratil kontrolu nad cestami, ktorými sa príbeh vyvíja. A ešte viac po tom, čo v roku 2012 za viac ako štyri miliardy dolárov postúpil svoj Lucasfilm spoločnosti Walt Disney. Nový majitelia oznámili uvedenie nových troch celovečerných filmov v roku 2015 a uviedli animovaný seriál Star Wars Rebels. Ten je síce určený hlavne starším deťom a dospievajúcemu publiku, nemôžu si ho však nechať ujsť ani dospelí fanúšikovia. 
 
Samotná existencia aj šírka rozšíreného vesmíru však znamená obrovské rozostrenie ústredných postáv Lucasových filmov. Príbeh Anakina Skywalkera, ktorého postupne pohltí temná strana Sily a on sa stane záporákom Dart Vaderom, je v tomto kontexte len kratučkou epizódou. Sithovia sa stále vracajú a žiadne víťazstvo nie je trvalé. Ani na Zemi predsa boj dobra so zlom nikdy nekončí. 

Star Wars Rebels

Pre deti
Hodnotenie FDB 100 %
Foto Disney
Disney Channel nedeľa 5. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC