Pre deti

Mickey Mouseov klub: Prečo sa netreba báť Halloweenu

Mickey Mouseov klub
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Halloween je kultúrnym importom zo zámoria, ale na rozdiel od Santy Clausa nekonkuruje stredoeurópskym tradíciám ani nie je plytko komerčný ako Valentín. A svietiace tekvice navyše vyzerajú dobre.

A nglosaský sviatok pripadá na posledný október, ostatne názov Halloween vznikol skrátením anglického „All-Hallows-eve“, teda predvečer Všetkých svätých. Vznikol z pohanského sviatku menom samhain, oslavy začiatku keltského nového roka. Táto noc značila prechod medzi letom a zimou, kedy sa stiera hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Kelti verili, že sa duše mŕtvych vracajú medzi ľudí, preto pripravovali večeru aj pre zosnulých príbuzných a maľovali si tváre, aby sa ochránili pred zlými duchmi. 
 
V odľahlom Írsku sa tradícia zachovala až do modernej doby. Ľudia vyrezávali do vydlabanej repy alebo zemiaku strašidelné tváre, ktoré kládli so zapálenou sviečkou na okenné rímsy. Zvyk si so sebou priviezli do Nového sveta, kde si na vyrezávanie obľúbili trochu praktickejšie tekvice.
 
Úlohu mŕtvol a duší zosnulých dnes preberajú deti, ktoré si oblečú strašidelné kostýmy a chodia od domu k domu s porekadlom „Trick or treat“, čo v preklade znamená „Dajte koledu, alebo vám niečo vyvediem“. Kto nechce mať auto pomaľované zubnou pastou alebo rozšliapané tekvice na prahu, rád sladkosti vydá. K americkému Halloweenu patria tiež hry, napríklad lovenie jabĺk ústami v kadi plnej vody.
 
Halloween sa síce oslavuje hlavne v anglicky hovoriacich krajinách, avšak rozškľabenú tekvicu v okne alebo pred domom možno čoraz častejšie zahliadnuť aj u nás. Obzvlášť deti si na vyrezávanie zubatých tvárí rýchlo zvykli, na jeseň sa tým bavia v škôlke i škole alebo vo výtvarných krúžkoch.
 
Podobne ako u nás Vianoce je Halloween za oceánom veľkou televíznou udalosťou, kedy seriály a relácie pre deti vysielajú zvláštne strašidelné diely. Halloweenske špeciály majú aj obľúbené relácie vašich detí na Disney Channel.

Mickey Mouseov klub

Pre deti
Hodnotenie FDB 48,6 %
Foto Disney Channel
Disney Channel piatok 17. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC