Pre deti

Hank Zipzer: Malí géniovia

Hank Zipzer
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na Skylink Live TV Sledovať

Niektorým deťom sudičky nadelia neobyčajný talent alebo schopnosti ďaleko prevyšujúce rovesníkov. Často je ale ich údel ťažší, než sa zdá.

Sú deti, ktoré dokážu veci ďaleko prevyšujúce schopnosti väčšiny dospelých. Samozrejme svoj náskok nestratia, ani keď vyrastú. Ale či alebo do akej miery svojho génia uplatnia k prospechu celku záleží hlavne na tom, aký priestor a šance im dá spoločnosť, v ktorej vyrastajú.
 
Tým skôr, že genialita na jednom poli ľudskej činnosti ide často ruka v ruke s deficitmi či pomalším vývojom v iných smeroch. O Albertovi Einsteinovi sa hovorí, že v škole nezvládal matematiku, čo je podľa všetkého len mýtus. Malý Albert však začal hovoriť až v štyroch rokoch a čítať až v druháku, takže si učitelia dlho mysleli, že je mentálne zaostalý. Obrátiť naruby vtedajšiu fyziku a získať Nobelovu cenu každopádne zvládol.
 

Nadpriemerní to nikdy nemali ľahké

V školskej lavici nevynikal ani Isaac Newton, a keď prevzal rodinnú farmu, zakrátko ju zruinoval. Aby sa ho zbavila, poslala rodina mladého naničhodníka do Cambridge, kde sa stal jednou z najväčších osobností vedy vôbec. V Edisonovej triednej knihe stojí poznámka, že je „moc hlúpy na to, aby sa čokoľvek naučil“. O Beethovenovi povedal jeho učiteľ hry na husle, že z toho chlapca nikdy hudobník nebude. A vedeli ste, že Spielberga vzali na filmovú školu až na štvrtý krát?
 
Neobyčajný talent je totiž potrebné nielen rozvíjať a podporovať, ale najprv vôbec rozpoznať. „Každý je v niečom génius. Keď ale budete súdiť rybu podľa jej schopnosti vyšplhať na strom, bude žiť v tom, že je hlúpa,“ povedal Einstein. Školstvo založené na triedení detí podľa všeobecných testov teda tým veľmi nadaným neprospieva rovnako, ako nedáva šancu slabším žiakom.
 
Genialitu možno opísať či vyčísliť len s ťažkosťami. Deti obdarené výnimočnými schopnosťami často majú vyšší inteligenčný kvocient, neplatí to však vždy. Rovnako tak môžu mať mimoriadne rozvinuté umelecké cítenie alebo byť pohybovo nadané. Keď sa im však učitelia nemôžu venovať a rodičia nedokážu, ich talent sa nikdy plne nerozvinie.
 
To Hank Zipzer má šťastie na dobrú školu aj chápavých rodičov. Platí za zázračné dieťa, ale trpí dyslexiou a je niekedy zbytočne ostýchavý. Napriek tomu vyšlo sedemnásť kníh s ním ako hlavnou postavou, na námet ktorých bol natočený seriál. Deťom vo veku približne od desiatich do štrnástich rokov ukáže, že nie je nič zlé na tom, byť iný ako ostatní.

Hank Zipzer

Pre deti
Foto Disney
Disney Channel sobota 14. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC