Hudba a lifestyle

Večne rozosmiaty hudobný génius

Ray Charles
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Americký spevák, klavirista a hudobný skladateľ Ray Charles bol jedným z najúspešnejších a najznámejších muzikantov 20. storočia. Široký úsmev a čierne okuliare sa stali jeho poznávacou značkou a pecku Hit the road Jack si ľudia pospevujú dodnes.

Ray Charles sa narodil v roku 1930 do chudobnej černošskej rodiny na Floride. Asi v troch rokoch sa zamiloval do klavíra – počul jeho zvuk z miestnej jedálne a bol ním taký fascinovaný, že sa jej majiteľ rozhodol začať ho na nástroj učiť hrať. Inak jeho detstvo moc šťastné nebolo – keď mal Ray päť rokov, jeho mladší brat George sa utopil v koryte, čo na chlapcovi zanechalo doživotné následky. Pár mesiacov po tragédii prišli lekári s ďalším hrozným verdiktom – Ray zanedlho oslepne a už nikdy sa nevylieči.

Po tom, čo stratil zrak, nemohol Ray chodiť do miestnej školy a jeho matka musela nájsť nejakú vhodnú alternatívu. V škole pre slepé a hluché deti sa naučil používať napríklad Braillovo písmo, lenže Rayova rodina bola bohužiaľ taká chudobná, že si nemohol dovoliť navštíviť matku ani na Vianoce a zostával tak sám v internátnej škole. Aby toho nebolo málo, kvôli veľkým bolestiam pravého oka lekári rozhodli, že mu ho definitívne odstránia, preto Ray do smrti nedával dolu z očí čierne okuliare. Na piano hral len v čase, keď sa vrátil zo školy domov – počas letných prázdnin, v miestnej jedálni. V druhom ročníku školy sa Ray začal učiť klasickú hru na klavír aj v rámci vyučovania. Po smrti svojej matky odišiel zo školy a snažil sa rozbehnúť svoju hudobnú kariéru. Vtedy mal pätnásť rokov a odsťahoval sa k známym do Jacksonvillu. Začal hrať po rôznych podnikoch, nemal však vlastný štýl, a tak napodobňoval známych interpretov, ako bol King Cole alebo Charles Brown.

Prvé úspechy prišli až v roku 1947 – zohnal si dva angažmány v Tampe, tam ale vydržal len dva roky a následne so svojím kamarátom gitaristom Gossiem D. McKeem odišiel do Seattlu. V roku 1952 vznikli Rayove prvé nahrávky v štúdiu a prišli prvé veľké úspechy. V roku 1960 získal svoje prvé štyri ceny Grammy za album The Genius of Ray Charles. Koncertoval po celom svete a počas osemdesiatych rokov dvakrát (1982 a 1989) vystúpil v Československu v pražskej Lucerne. V roku 2004 ho časopis Rolling Stone zaradil na desiatu priečku zoznamu najväčších umelcov všetkých čias a potom v roku 2008 ho ten istý časopis zaradil na druhú pozíciu v podobnom rebríčku – najväčších spevákov všetkých čias. Ray Charles zomrel v roku 2004. V tom istom roku bol do kín uvedený film Ray, ktorý zachycuje jeho životnú cestu. Na plátne ho stvárnil Jamie Foxx, ktorý za túto úlohu získal Oscara.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Ray

Hudba a lifestyle
Hodnotenie FDB 83,7 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Taylor Hackford

Scénár James L. White

Obsadenie Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Clifton Powell, Aunjanue Ellis, Harry Lennix, Terrence Howard

Dĺžka 152 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC