Hudba a lifestyle

Odchod v najlepšom

David Bowie ako mimozemšťan Ziggy Stardust
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na Skylink Live TV Sledovať

K svojim šesťdesiatym deviatym narodeninám vydal David Bowie už dvadsiaty piaty album. A dva dni na to nás jedna z najväčších osobností populárnej hudby opustila.

V pondelok jedenásteho januára zaplnila médiá aj sociálne siete smutná a neočakávaná správa. Po osemnástich mesiacoch boja podľahol David Bowie rakovine. Všeobecný šok bol umocnený tým, že o zákernej chorobe vedelo len niekoľko jeho najbližších. Ešte v nedeľu desiateho, keď sa v kruhu rodiny lúčil so svetom, sa hovorilo o jeho veľkom comeback. 
 
Na albume Blackstar sa hudobnému chameleónovi zase raz podarilo nájsť novú, neošúchanú polohu seba samého. Znie na ňom veľa saxofónu, prekvapivo výrazné basy a dokonca niečo ako rapujúci Bowie. Nová doska je odvážnejšia než jemne rockový a melancholicky zafarbený The Next Day, ktorým sa na jar 2013 na prekvapenie fanúšikov po desaťročnej odmlke vrátil na scénu. Na prelome roka sa v New Yorku navyše začal hrať Bowieho surrealistický muzikál Lazarus, hudobník sa teda do posledného dychu nešetril.
 

Jazda na hviezdnom prachu

Bowie sa narodil 8. januára 1947 ako David Robert Jones a vyrastal v stredostavovskej rodine na londýnskom predmestí. Pôvodne sa učil na grafika, našťastie pre svet hudby sa však našiel v hre na saxofón a v pätnástich založil svoju prvú kapelu. O polstoročie neskôr platí s približne 140 miliónmi predaných nosičov za jedného z najúspešnejších hudobníkov všetkých čias, ktorý ovplyvnil modernú hudbu ako málokto. Neobyčajne všestranný umelec sformoval žánre ako Glam Rock, tanečnú hudbu, alternatívny rock, jungle či soul.
 
Najoslnivejšie žiaril v sedemdesiatych rokoch ako androgýnny vesmírčan Ziggy Stardust, medzi jeho ďalšie alter egá patrí Major Tom alebo Thin White Duke, teda chudý biely vojvoda. Táto inkarnácia mimochodom presne vystihuje Bowieho vtedajší životný štýl, kedy podľa svojich slov bol živý len z mlieka a kokaínu. Ťažké obdobie však dokázal prekonať rovnako, ako sa mu po tvorivej kríze v osemdesiatych rokoch a odmlke v tých nultých vždy podarilo vrátiť na výslnie.

David Bowie

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s pondelok 1. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC