Film / seriál

Zvieracia kazajka – Možno zmeniť minulosť?

Zvieracia kazajka – Možno zmeniť minulosť?
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Komu z vás učaroval príbeh Tulák po hviezdach od Jacka Londona, tomu sa bude páčiť aj Zvieracia kazajka. Rovnako ako Tulák, aj veterán z vojny v Zálive Jack dokáže odpútať svoju myseľ od tela a cestovať po rôznych miestach v rôznych časových obdobiach.

Jack Stars sa vrátil z vojny v Perzskom zálive a kvôli zraneniu hlavy trpí amnéziou. Keď sa vracia v roku 1992 do Vermontu, stretne malé dievča Jackie a jej matku. Pomôže im s ich pokazeným autom a na rozlúčku dá dievčatku svoje psie známky. Život naruby mu však obráti až vodič, ktorý ho zvezie v aute, a policajná kontrola. Jack sa totiž prebudí, bez toho aby si čokoľvek pamätal, a vedľa neho leží mŕtvy policajt.

Je obvinený z vraždy, kvôli svojmu zdravotnému stavu ale putuje namiesto do väzenia do psychiatrickej liečebne. Vedie ju doktor Becker, ktorý má pomerne nezvyklé liečebné postupy – Jackovi podáva drogy a väzní ho v zvieracej kazajke v márnici. Toto týranie však spôsobí, že veterán dokáže odpútať svoju myseľ od tela a cestovať v čase. A tam stretáva práve staršiu Jackie a zisťuje, že sa jej život nevyvíja úplne dobre. Preto začne hrdina vymýšľať, ako upraviť minulosť tak, aby zachránil seba aj ju…

Vojnového veterána stvárnil Adrien Brody – herec, ktorého si iste pamätáte z Pianistu. Za toho dokonca získal Oscara. Jackie si zahrala Keira Knightley, ktorú asi netreba predstavovať – len pripomeňme Pirátov z Karibiku či Kód Enigmy. Réžie sa ujal John Maybury, ktorého v tvorbe podporili George Clooney a Steven Soderbergh ako zástupcovia produkčnej spoločnosti Section 8. Avantgardný filmový režisér nakrútil rad krátko- a stredometrážnych filmov a klipov a väčšina je považovaná za krajne experimentálne. Zvieracia kazajka bola ešte len jeho druhým celovečerným počinom. Pred ňou nakrútil svoj debut Prekliata láska, ktorý časopis Variety označil ako „nekonvenčný, odvážny a nekompromisný v každom smere“. Skrátka, Maybury nie je žiadny mainstream. To dokazujú aj slová Jennifer Jason Leigh, ktorá stvárnila sympatickú lekárku: „Kazajku nemôžete tak jednoducho zaškatuľkovať. Zdá sa vám ako jeden žáner, ale v jednej minúte otočí a tvári sa zas úplne inak.“ Je fakt, že v popise má film mix hneď niekoľkých žánrov – thrilleru, science fiction, hororu, drámy a romantiky. Na otázku, či ide o horor, Adrien Brody odpovedal: „To je na každom. Príde mi skvelé ísť na film a nebyť si presne istý, čo od neho očakávať. Páči sa mi práve tá nejednoznačnosť. Veci aj ľudia sú tiež nejednoznačné“.

Ako sme už písali v úvode, zápletka vychádza z knihy Tulák po hviezdach od Jacka Londona. Ten sa inšpiroval príbehom Eda Morrella, skutočného človeka, ktorý bol neprávom odsúdený na pobyt na samotke. London opisuje Morrellov pobyt v kalifornskej väznici San Quentin a to, ako sa silou vôle dokáže dostať zo svojho pozemského tela a cestovať v čase i priestore. Vďaka tomu sa mu darí prekonať všetko týranie. A práve tieto motívy využila aj scenáristka iránskeho pôvodu Massy Tadjedin. Skombinovala prvky thrilleru, sci-fi a romantiky a vznikol napínavý film, pri ktorom do konca neviete, ako dopadne. Zvládne Jack zmeniť budúcnosť a vyhnúť sa inak istej smrti?

Zvieracia kazajka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,6 % Hodnotenie redakce
Foto profimedia.cz, FilmBox Premium

Réžia John Maybury

Scénár Massy Tadjedin

Obsadenie Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson, Daniel Craig, Jennifer Jason Leigh, Brad Renfro, Kelly Lynch

Dĺžka 102 min.

Rok 2004

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC