Film / seriál

Bunky z Marsu nie sú na hranie!

Bunky z Marsu nie sú na hranie!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa niekto zahráva s ohňom… Akčný sci-fi horor s mnohoznačným názvom Život vnáša do okruhu filmov o vraždiacich mimozemských monštrách starostlivo dávkovaný humor s kamennou tvárou.

Mal to byť ďalší obrovský krok pre ľudstvo na ceste k poznaniu vesmíru. Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice na obežnej dráhe Zeme niekoľko mesiacov netrpezlivo čaká, až k nej dorazia vzorky pôdy z Marsu. Sonda sa však po ceste stretne s rojom vesmírneho „smetia“ a vychýli sa z kurzu. A to je len prvý zádrheľ na misii, ktorá sa zvrhne na krvavý boj o život.

Aby vyššie formy života prežili, musia požierať iné živočíšne druhy. Táto spiaca obrvená bunka, ktorú biológ Hugh vypreparuje zo vzoriek, ale vyzerá tak krehko a nevinne. Keď sa ju k jasotu celého sveta podarí prebrať k aktivite, dostane od žiakov vyžrebovanej základnej školy meno Calvin.

A Calvin sa má k svetu. Rastie ako z vody, respektíve z glukózy, a začne si rozvíjať nervovú sústavu. Hugh k organizmu priľne trochu neakademickou láskou. A potom Calvin pohryzie ruku, ktorá mu dáva najesť. Akokoľvek dobre nastavená karanténa má svoje slabé miesta a vesmírna stanica ISS pre podobné hry s ohňom navyše nie je stavaná. Aj napriek starostlivému dozoru doktorky Mirandy, ktorá má protokol karantény na starosti, sa Calvin vymkne kontrole. A s každým sústom rastie aj jeho chuť.

Život dlho nedáva tušiť, o čo v ňom vlastne pôjde. Začína veľkolepým, takmer sedemminútovým záberom na spôsob iného filmového sci-fi, Gravitácia, ktorý diváka za zvukov velebnej hudby zoznámi s posádkou a prostredím stanice. Potom dôjde na vykresľovanie postáv – jednému sa na Zemi narodí dieťa, iný sa už tam dolu vrátiť nechce, pretože trpí traumou z vojny v Sýrii, tretí sa stal astronautom preto, že v stave beztiaže nepotrebuje kolieskové kreslo…

S Calvinovou „vzburou“ sa však relatívne uvoľnená atmosféra, v ktorej je miesto aj na podpichovanie, rozplynie a Život by sa razom mohol premenovať na Smrť. Pravidlá žánru vesmírnych vyvražďovačiek sú jasné: stiesnený priestor, obmedzený počet rýchlo ubúdajúcich postáv a mimozemský nepriateľ, o ktorom nikto poriadne nevie, čo je zač. Len trochu skúsenejší divák, teda ten, ktorý videl aspoň slávneho Votrelca, ku ktorému sa tvorcovia Života hrdo hlásia, môže razom začať tipovať poradie, v akom sa budú jednotlivé figúry lúčiť.

Život s presne definovaným žánrom zaobchádza úctivo, žiadne veľké prekvapenie sa nekoná. Nechýbajú zámerne zavádzajúce peripetie, ako keď sa preruší komunikácia so Zemou a tá k ISS vyšle raketu, a tvorcovia až do samého konca ponúkajú niekoľko možných vyústení.

Sviežemu obsadeniu dominuje Jake Gyllenhaal ako melancholický palubný lekár David. Expertka na karanténu Miranda v podaní Rebeccy Ferguson (Ilsa zo série Mission: Impossible) skrýva pod krehkou tvárou silu a odhodlanie, inžinier Rory (Ryan Reynolds) je priamočiary americký chlapisko a zvyšok posádky má podľa medzinárodných konvencií africký, orientálny a ruský pôvod. Všestranný kameraman Seamus McGarvey, ktorý dokáže točiť historické kostýmové kúsky ako Anna Karenina aj komorné artové filmy typu Nočné zvieratá, skvele pracuje s obmedzeným priestorom a stupňuje v divákovi klaustrofóbiu.

Aspoň trochu oddýchnuť si publikum naopak môže vďaka nenápadnému humoru, ktorým sa Život odlišuje od ďalších filmov s podobnou zápletkou – ostatne napísali ho scenáristi komédií Deadpool a Zombieland. Stupňovaná vtipná absurdita a práca so žánrovými klišé pridávajú jednoducho vystavanému a svižnému Životu na originalite.

Jake Gyllenhaal

Rodák z Los Angeles sa preslávil titulnou úlohou v kultovom sci-fi Donnie Darko. Za úlohu kovboja v gay romanci Skrotená hora bol nominovaný na Oscara. Špecializuje sa na postavy uzavretých hrdinov ako vo filmoch Nočné zvieratá alebo Mariňák.

Zaujímavosti

Daniel Espinosa pred Životom režíroval drámu Dieťa 44, ktoré sa takmer celé natáčalo v Českej republike. Prvýkrát v histórii sa vtedy kvôli filmovaniu zavrelo pre verejnosť pražské metro.

Skladateľ Jon Ekstrand, stály spolupracovník režiséra Espinosu, naschvál „klame telom“. Otvára Život velebnou orchestrálnou hudbou, ktorá vôbec nedáva tušiť, že pôjde o horor.

Pozrite si aj

Votrelec

Dopravná vesmírna loď, unavená posádka a živočíšny druh dokonale vyvinutý na prežitie na úkor druhých. Horor Ridleyho Scotta sa stal predobrazom všetkých neskorších „vesmírnych vyvražďovačiek“.

Vec

Posádka výskumnej stanice v Antarktíde sa dočká nevítanej návštevy: vraždiaceho mimozemského organizmu schopného meniť svoju podobu.

Život

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Daniel Espinosa

Scénár Rhett Reese, Paul Wernick

Obsadenie Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson, Hirojuki Sanada, Ariyon Bakare, Olga Dychovičnaja, Alexandre Nguyen

Dĺžka 96 min.

Rok 2017

HBO nedeľa 17. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC