Film / seriál

Žiť, či zomrieť?

Žiť, či zomrieť?
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Pravdivý príbeh Španiela Ramóna Sampedra vás zaručene dojme. Tento muž zasvätil tridsať rokov svojho života boju za smrť.

Znie to zvrátene? Keď ste pripútaní na lôžko a od krku dole necítite absolútne nič, potom sa vám smrť nejaví ako niečo desivé, ale začnete o nej uvažovať ako o najlepšej kamarátke. Presadiť eutanáziu však nebolo a nie je nič jednoduché. Ani keď za vás ako levica bojuje odhodlaná a inteligentná právnička. A aby toho nebolo na Ramóna málo, v jeho živote sa objaví ďalšia žena, ktorá ho naopak presviedča o tom, že žiť stojí za to za každých okolností. Ktorú stranu mince si nakoniec Ramón vyberie?

Ramón sa na lôžko dostal kvôli nehode pri potápaní, a to ešte ako mladý muž. Pre aktívneho športovca to bola nepredstaviteľná rana. Iste, časom si našiel iné koníčky – miluje hudbu, počúva rozhlas, sleduje televíziu a samozrejme za ním chodia priatelia. Tiež môže pomocou hlasu ovládať počítač, je schopný písať ústami a má neustále nablízku milujúcu rodinu. A s tým všetkým sa dá žiť, ale je to dosť? Pre Ramóna nie, v jeho hlave teda dozreje plán. Pripraviť vlastnú smrť tak dômyselne, aby ani právnici, nech by sa snažili akokoľvek, nemohli nikoho obviniť zo zločinu.

Keď nemôžete nikam uniknúť a ste závislý na ostatných, naučíte sa plakať s úsmevom

Jeho príbeh spracováva film Volanie mora, a to z pohľadu niekoľkých posledných mesiacov života. Ramónova právnička Julia (Belén Rueda) sama trpí degeneratívnym ochorením a cíti, že v budúcnosti by tento prípad mohol pomôcť aj jej. Lenže sa zamiluje... Rovnako tak Rosa, žena z dediny, ktorá za ním každý deň dochádza. Hlavná otázka teda možno znie: zmôže láska naozaj všetko?

Režisér filmu Alejandro Amenábar nie je tak úplne presvedčený, že by všetci, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii ako Ramón, mali zomrieť. Toto je však životný príbeh jedného konkrétneho muža. Filmov o paraplegikoch poznáme viac (Nedotknuteľní, 2011) – a nie vždy skončia dobrovoľným odchodom zo sveta. Minimálne ich hrdinovia však s touto myšlienkou koketujú, než sa následne vrátia „do života“ a hendikep jednoducho odmietnu brať ako prekážku. Lenže Ramón je tvrdohlavý, je úplne svojský, tvrdohlavo odmieta invalidný vozík aj prístroje, ktoré by mu mohli pomôcť s dýchaním, podľa neho je to všetko len paródia slobody.

Čo by sme urobili v rovnakej situácii ako Ramón? Na to si musí každý urobiť názor sám. Volanie mora vám len ponúka jeden konkrétny osud očami jedného konkrétneho človeka. Treba podotknúť, že veľmi poeticky. Predovšetkým Javier Bardem ako predstaviteľ hlavného hrdinu predvádza excelentný výkon. Nie je to žiadny chudáčik, ale ani chlapák, ktorému by ste nedokázali uveriť, že mohol skončiť uviazaný na lôžko. Proste sympatický muž, na ktorom vidíte, aký bol kedysi statný, príťažlivý, a preto rozumiete jeho dileme. Navyše je dostatočne citlivý, takže jeho sarkastické poznámky nevnímate zatrpknuto. Skôr obdivujete hrdinov zmysel pre humor, a nech už sa rozhodne akokoľvek, držíte mu palce.

Tento príbeh nie je patetický doják, plytká dráma, ktorá by hrala len na city. Je to zaujímavý pohľad do života niekoho, kto stojí rozkročený nad priepasťou a len sa pýta: Žiť, či zomrieť?

Volanie mora

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Alejandro Amenábar

Scénár Alejandro Amenábar, Mateo Gil

Obsadenie Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Mabel Rivera, Tamar Novas, Celso Bugallo, Clara Segura

Dĺžka 125 min.

Rok 2004

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC