Film / seriál

Ženstvo v pred

Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Emancipácia je potrebná nielen v oblasti superhrdinstva, ale aj v oblasti superzáporáctva. Príliš dlho na seba strhával pozornosť Joker, a preto nadišiel čas venovať sa jeho priateľke. Tá pre svoju povahu síce patrí do blázinca, ale pre svoju zábavnosť naopak na strieborné plátno.

A  preto je tu celovečerák zasvätený Harley Quinn, ktorú baví ubližovať tak teatrálne, ako sa to len dá,aideálne v nepraktických, ale farebných kostýmoch, za pomoci nepraktických, ale pôsobivých zbraní. A pretože ženstvo má zelenú, tak jej v tom bude pomáhať partia podobne bláznivých dám, každá expertka na niečo iné, čo dohromady dáva skupinu ako stvorenú k pôsobeniu rozruchu a nepokojov.

Proti mužom

Hneď vás varujeme, že propagácia emancipovaných charakterov je miestami trochu nútená, ide o jeden z filmov, kde bola táto záležitosť na prvom mieste a dráma až na druhom. To ale neznamená, že si film skvele neužijete. Akcie je dosť a je farebná, originálnych (a zábavných) spôsobov zabíjania je tiež na rozdávanie a že to niekedy príbehovo či dynamicky pokrivkáva, nie je treba riešiť. Toto nie je ktovieako precízna odysea, kde sa ponoríte do hĺbok duše protagonistov a budete skúmať ich vnútorné popudy. Ide skôr o horskú dráhu, na ktorú sa posadíte, dve hodiny sa obzeráte, necháte si vykúzliť úsmev na perách a potom vystúpite, so srdcom o niečo ľahším a vedomím, že až tu bude za pár rokov nášup, tak si pôjdete pridať. Pretože prečo nie.

Pán policajt rada by som nahlásila, že pri sebe mám desať veľkých pištolí

Farbám v ústrety

Ak Nolanov Temný rytier nastavil určitý spôsob rozprávania, ktorý ságu revolucionizoval a zapísal ju medzi filmové počiny desaťročia vďaka intímnej krutosti, oceľovej temnote a realizmu, Vtáky noci idú úplne opačnou cestou. Už Joker Jareda Leta ukázal, že tu pôjde o veľa farieb, swingu, prvoplánových drsných gest a humoru. A to aj v tých najnehumornejších situáciách, skrátka, že opulencia je na prvom mieste a nie je jej nič sväté. Film Vtáky noci v tomto trende úspešne pokračuje. Pokiaľ ale budete čakať pokračovanie Nolana, budete sklamaní. Toto je síce technicky vzaté rovnaký komiksový svet, ale prakticky ide o úplne iný vesmír.

Neznášať, či znášať?

A snáď práve preto sa vás mnohé recenzie budú pokúšať presvedčiť o tom, že tento film za to nestojí. Ba by ste sa mu mali dokonca vyhýbať, keďže ide o kvalitatívne a estetické zneuctenie Batmanovho sveta, ako sme mu rozumeli v posledných niekoľkých dekádach. A áno, ak by ste film vnímali ako súčasť tohto sveta, dalo by sa týmto zlým jazykom rozumieť. Lenže ak do celej veci pôjdete s čistým štítom, s vedomím, že začínate novú kapitolu, ktorá si nastavuje svoje vlastné pravidlá a predchodcov ctiť nemusí, pretože žiadnych nemá, zrazu film budete vnímať vo svetle oveľa stráviteľnejšom. Čoskoro potom zistíte, že sa vlastne dobre bavíte. Takže – zabudnite na to, čo si o Batmanovi a jeho záporákoch myslíte a čo od nich štylisticky čakáte. Obdivuhodnú premenu copíkatej násilníčky si s týmto prístupom ako sa patrí užijete.

Margot Robbie

Táto dáma má za sebou vo svojich tridsiatich rokoch kariéru plodnejšiu, než mnohí herci na sklonku svojich rokov – a to aj napriek tomu, že sa k prvej úlohe dostala na herečku relatívne neskoro, až v osemnástich. Iba päť rokov od svojho hereckého debutu ju už však bolo vidno po boku DiCapria vo Vlkovi z Wall Street, ktorý jej kariéru nakopol natoľko, že sa po boku bezmenných hercov už neobjavila. Jej prirodzená, opovážlivá charizma zaručuje, že sa s ňou vo filmoch budeme stretávať ešte dlho.

Zaujímavosti

Hyena, maznáčik hlavnej postavy, bola na pľaci hraná nemeckým ovčiakom kvôli podobným proporciám a neskôr doprogramovaná pomocou CGI (v počítači). Herečka Jurnee Smollett všetky svoje hudobné scény spievala sama, dabérku odmietla.

Herečka Jurnee Smollett všetky svoje hudobné scény spievala sama, dabérku odmietla.

Pozrite si aj

Joker

Pretože je dobré pripomenúť si, že spôsob spracovania rovnakej postavy nemusí byť stále rovnaký, ale vyvíja sa. Je vždy produktom svojej doby a keď si teda chcete užiť to isté prostredie a príbehový rámec spracovaný úplne inak, Joker je skvelým začiatkom.

Temný rytier

To isté možno povedať aj o tomto filme, ktorý si „ten istý svet“ berie na paškál zase úplne inak. Ak si pozriete všetky tri tieto počiny, teda Temného rytiera, Jokera a Vtáky noci, dostanete ucelenú predstavu o tom, ako sa k téme postavili rôzne subkultúry dekády, ktorá pred pár dňami skončila.

Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Cathy Yan

Scénár Christina Hodson

Obsadenie Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett, Ewan McGregor, Ella Jay Basco, Rosie Perez, Charlene Amoia

Dĺžka 109 min.

Rok 2020

HBO nedeľa 31. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC