Film / seriál

Z Amélie je kaderníčka, ktorej dá láska zabrať!

Krásne lži – francúzska romantická komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Náramne sa v šerých januárových dňoch môže hodiť komédia, ktorá zahreje dušu na niekoľko dní dopredu. Krásne lži takú moc majú!

Svoje obľúbené romantické komédie má kdekto. Patria medzi ne legendárne filmy ako Pretty Woman s Juliou Roberts a Richardom Gerom, vianočné leporelo Láska nebeská alebo od rovnakých tvorcov dojemný Lásky čas, Osobný strážca, v ktorom Kevin Costner dbal o bezpečnosť a neskôr aj srdce speváčky Whitney Houston… Bol by to dlhý zoznam. Ale prečo rad tých najobľúbenejších romancí nerozšíriť? Kandidát by tu bol, predstavuje ho „zabudnutý“, avšak dobrou náladou, humorom a romantikou nákazlivý film režiséra Pierra Salvadoriho z roku 2010 s kráskou a legendárnou Améliou z Montmartru Audrey Tautou v hlavnej úlohe.

Vyznanie ako rozbuška

Táto romantická, sympaticky strelená komédia má originálny štart, či už ide o úvodný vtip v kaderníctve, pri ktorom padne roky hájená ofina jednej zo zákazníčok, či o zapálenie neopozeranej zápletky. Jej strojcom je Jean, údržbár z kaderníctva, ktorý stratil hlavu pre svoju šéfku Emilie. Tá si podnik nedávno otvorila s kamarátkou a vo víre starostí je láska to posledné, o čom by premýšľala. Jean ju sleduje takmer na každom kroku, ale odvahu na vyznanie nemá. A tak sa posadí k stolu a po množstve pokusov ho anonymne vtlačí na papier.

Vlastne mal tvoj otec pravdu. Hovorieval mi: Emilie je na pomilovanie, šľachetná, ale daj si na ňu pozor – je schopná ti zlomiť nohu, aby si tancovala, ako píska.
matka Emilie

Vtipné je, že o pár dní neskôr ho Emilie číta priamo pred ním v kancelárii – vyčaruje jej síce drobný úsmev na tvári, potom ale rýchlo skončí v koši. Lenže práve také vyznanie by mohlo vliať novú krv do žíl jej životom sklamanej matke – list opíše a pošle jej ho. Roztočí tým kolobeh zábavných aj dojemných situácií, po ktorých sa matka s dcérou náhle stávajú súperkami v boji o rovnakého muža…

Pretvárka za pretvárkou

„Prišlo mi veľmi zaujímavé otvoriť celý film milostným listom, niečím veľmi literárnym a svojím spôsobom trochu zastaraným. Vlastne som si myslel, že písanie s novými technológiami zmizne, a dnes je naopak všadeprítomné v podobe SMS a e-mailov,“ zamýšľa sa režisér Pierre Salvadori. A naznačuje, čo bolo na scenári jeho filmu, ktorý písal spoločne s Benoîtom Graffinom, najťažšie. „Bolo to balansovanie medzi neuveriteľnými a ešte vierohodnými situáciami. Keď nás napadlo prepojiť príbeh radom pretvárok a nedorozumení, trvalo niekedy niekoľko týždňov, kým sme dokázali určité situácie navzájom prepojiť. Bola to dlhá práca a niekedy sme si už hovorili, či nemáme začať zase úplne od začiatku…,“ opisuje režisér.

A prepracovanosť príbehu spomína aj jeho hlavná herecká hviezda Audrey Tautou. „Je to skvelá komédia, ktorá sa odohráva medzi tými, ktorí vedia, tými, ktorí si myslia, že vedia, a tými, ktorí sa snažia utajiť to, čo si ostatní myslia, že vedia. Vďaka obom scenáristom je to veľká filmová hádanka, ktorá ale zostáva od začiatku do konca vierohodná,“ hovorí sympatická herečka.
So svojou postavou neurotickej kaderníčky bola Tautou jedna ruka. „Nemôžete totiž hrať postavu, pokiaľ nemáte radi jej nedostatky. Takže mne sa Emiliino sebectvo, zbabelosť i nedostatok sebavedomia páčili. A milovala som niektoré scény, napríklad tú, keď Emilie zistí, že Jean nie je len bežný údržbár, ale že je polyglot a mimoriadne vzdelaný človek. Bolo smiešne zahrať to, ako sa Emilie snaží zachovať si tvár, zatiaľ čo vo vnútri je zničená a úplne zakomplexovaná!“

Audrey Tautou (* 9. augusta 1976)

Obrovské tmavé oči a čierne vlasy – to je kombinácia, ktorou francúzska herečka uhranula divákov po celom svete. Študovala literatúru, neskôr sa k nej pridalo herectvo. Na prvýkrát dostala jednu vetu v televíznom filme Coeur de cible, ale priateľstvo s jeho castingovou režisérkou jej zaistilo ďalšie malé televízne úlohy. V roku 2000 dostala prestížneho Césara pre hereckú nádej, a to za romantickú komédiu Salón krásy Venuša. O dva roky neskôr ju svet spoznal ako Améliu z Montmartru, slávu ešte rozšírila vojnovým príbehom Príliš dlhé zásnuby (2004) a životopisným filmom Coco Chanel (2009).

Krásne lži

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,1 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Extra, Profimedia.cz

Réžia Pierre Salvadori

Obsadenie Audrey Tautou, Nathalie Baye, Sami Bouajila, Stéphanie Lagarde, Judith Chemla, Cécile Boland, Didier Brice

Dĺžka 105 min.

Rok 2010

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC