Film / seriál

Za šťastím až na koniec sveta

Za šťastím až na koniec sveta
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Keby pre nič iné, tak Svetlo medzi oceánmi vojde do dejín ako film, na ktorom sa dal dokopy hviezdny pár Alicia Vikander a Michael Fassbender. Romantická dráma ale našťastie ponúka aj ich skvelé herecké výkony a silný príbeh.

Veci sa dali do pohybu pomerne rýchlo. V máji 2014 bolo oznámené, že hlavnú mužskú úlohu v adaptácii bestselleru M. L. Stedmanovej Svetlo medzi oceánmi stvárni Michael Fassbender, známy z artových filmov 12 rokov v otrokom, Hanba alebo Hlad aj z mainstreamových kúskov ako Prometheus či série X-Men.

Hneď nasledujúci mesiac obsadenie na pozícii hlavnej ženskej postavy doplnila vtedy ešte začínajúca Alicia Vikander. Režisérovi Derekovi Cianfranceovi sa ponúkla sama – nie preto, že by ju téma tak zaujímala, ale preto, že túžila pracovať so svojím obľúbeným hercom. V septembri 2014 sa začalo natáčať a v decembri toho istého roku už spolu herci chodili oficiálne. Vzali sa tri roky po zoznámení.

Ústrední hrdinovia Svetla medzi oceánmi k sebe našli cestu podobne rýchlo, hoci za podstatne odlišných podmienok. Tom Sherbourne je vyznamenaný, no traumatizovaný veterán z prvej svetovej vojny. Na západnom fronte bojoval celé štyri roky a teraz potrebuje veľa času, aby na prežité hrôzy zabudol. Osamelá práca správcu majáku na odľahlom ostrove pri pobreží Austrálie sa mu k tomu zdá byť ideálnym prostriedkom. Zo zákazky na šesť mesiacov sa však vykľuje dlhodobý úväzok, a tak sa Tom pri návšteve pevniny začne dvoriť dievčine Isabel, ktorá vo vojne prišla o oboch bratov. Onedlho si ju odvezie na ostrov ako manželku.

Jednoduchý príbeh o láske, bolesti, vine a (ne)možnosti urobiť správne rozhodnutie

Šťastie hlboko zamilovaného páru však začne kaliť fakt, že Isabel nie je schopná donosiť ich deti. Keď útes nad majákom zjazví už druhý biely krížik bez mena, vlny k ostrovu nečakane zanesú čln s mŕtvym mužom a vydeseným nemluvňaťom. Žiaľom stíhaná žena presvedčí svojho muža, aby si dievčatko nechali a pomenovali ju Lucy. Na pevnine ale po stratenom manželovi a dcérke smúti žena menom Hannah…

Svetlo medzi oceánmi je kultivovanou červenou knižnicou v najlepšom slova zmysle. Jednoduchý príbeh o láske, bolesti, vine a (ne)možnosti urobiť správne rozhodnutie používa obľúbený motív rozprávania v listoch a denníkových záznamoch, drví aj povznáša svojou osudovosťou a definitívne rozhrešenie dáva postavám až s veľkorysým odstupom desiatok rokov.

Film stojí z veľkej časti na hereckých výkonoch. Niet divu, keď má obsadenie oscarového kalibru: Alicia Vikander zlatú sošku získala za Dánske dievča, ktoré sa začalo nakrúcať hneď po Svetle medzi oceánmi, predstaviteľka Hannah Rachel Weisz Oscara už mala za výkon v thrilleri Nepohodlný a Fassbender na neho bol „aspoň“ nominovaný s filmom 12 rokov otrokom (druhú nomináciu neskôr získal za rolu Stevea Jobsa v rovnomennom životopisnom filme).

Z danej trojice je najvýraznejšia Alicia Vikander, ktorá musí prejsť vierohodným prechodom od veselej, hoci predčasne dospelej dievčiny cez frustrovanú novomanželku a šťastím kypiacu (náhradnú) matku až po žiaľom a pocitom viny strhanú ženu. Štvrtým hrdinom príbehu je bezpochyby strohá príroda: je pozoruhodné, koľko krásy na takmer pustom ostrove nachádza kamera Adama Arkapawa, ktorá sa nikdy nenasýti zábermi živlov alebo zapadajúceho slnka. Atmosféru vkusnej drámy potom dokresľuje citlivá hudba skúseného Alexandra Desplata, ktorý vždy presne vie, kedy má siahnuť po búrlivých sláčikoch alebo tklivom piane.

Zaujímavosti

Jeden z len dvoch filmov, ktoré sa v roku 2016 natočili v Tasmánii. Obyvatelia mestečka Stanley dúfali, že film s hviezdnym obsadením do okolia pritiahne turistov.

Najať na sfilmovanie úspešného románu režiséra Dereka Cianfranceho štúdiu DreamWorks odporučil jeho spoluzakladateľ Steven Spielberg, na ktorého urobila dojem Cianfranceova romantická dráma Blue Valentine.

Alicia Vikander

Herečka zo švédskeho Göteborgu sa pôvodne chcela stať baletkou. Slávu si vydobyla rolami v historických drámach – v Kráľovskej afére, natáčanej v Česku, stvárnila kráľovnú Karolínu Matildu, za postavu maliarky Gerdy Wegener v Dánskom dievčati získala Oscara. Stala sa novou Larou Croft v sérii Tomb Raider. Je vydatá za herca Michaela Fassbendera.

Pozrite si aj

Pokánie

Výpravná freska o nechcenej krivde, ktorá zničí životy niekoľkým mladým ľuďom, sa odohráva na pozadí druhej svetovej vojny.

Blessed

Bývalého burzového makléra stíhaného pocitmi viny a sedemročné dievčatko zvedú dokopy na odľahlý maják životné udalosti.

Svetlo medzi oceánmi

Film / seriál
Hodnotenie FDB 64 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Réžia Derek Cianfrance

Scénár Derek Cianfrance

Obsadenie Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz, Caren Pistorius, Anthony Hayes, Emily Barclay, Leon Ford

Dĺžka 132 min.

Rok 2016

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC