Film / seriál

Jeden za všetkých, všetci domov

Jeden za všetkých, všetci domov
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dráma Dunkirk režiséra a scenáristu Christophera Nolana ide do značnej miery proti pravidlám dnešných vojnových veľkofilmov. Desiatky rokov starými filmárskymi postupmi oslavuje nadčasové hodnoty ako je odvaha a rozhodnosť.

Prečo práve bitka o Dunkirk? Epizóda zo začiatku druhej svetovej vojny nie je medzi verejnosťou príliš známa, nekončí rozhodujúcim víťazstvom a o žiadnu „poriadnu“ bitku vlastne ani nešlo. Všetky tieto body receptu na vojnový blockbuster odporujú. Napriek tomu o sfilmovanie tejto látky Christopher Nolan (Počiatok, trilógia o Temnom rytierovi) usiloval takmer dvadsaťpäť rokov.

Pri francúzskom meste Dunkirk nacistické Nemecko na začiatku leta 1940 zahnalo štyristotisíc spojeneckých, väčšinou britských vojakov do výbežku pri kanáli La Manche. Vojaci vtedy boli prakticky na dohľad od domova, ale nemali ako sa k nemu cez vodu dostať. Britský ministerský predseda Winston Churchill odhadoval, že sa ich podarí zachrániť sotva desatinu. Vďaka heroickej operácii ich však do bezpečia dorazila úplná väčšina. Strategický ústup síce ponechal kontinentálnu Európu napospas Nemcom, ale dal Britom čas na preskupenie síl a neskôr na protiútok.

Napätie vzbudzuje starosvetskými postupmi, ktoré doviedol k dokonalosti už Hitchcock

Nolan prvú inšpiráciu k natočeniu Dunkirku získal, keď sa so svojou ženou, producentkou Emmou Thomas, plavil cez Lamanšský prieliv. S natáčaním čakal, až získa dostatok skúseností, potom sa ale rozhodol ísť proti nim: oproti bežnej veľkofilmovej praxi zavrhol digitálne efekty a natáčal maximálne realisticky vrátane využitia stíhačiek Spitfire a civilných lodí, ktoré Dunkirk pamätajú. Nolan tiež nešiel divácky ústretovou cestou silného hrdinu a radšej o akcii rozpráva prostredníctvom mozaiky postáv.

Až matematicky presne členený scenár Nolan rozdeľuje podľa živlov a podľa času, ktorý v nich dej strávi. Na súši operácia trvá týždeň, počas ktorého vojaci čakajú na záchranu na francúzskej pláži. Na vode ide o deň: na základe armádnej výzvy sa vojakom na pomoc vydajú civilné plavidlá. A tie zo vzduchu kryjú stíhačky, pre ktoré sa jedná o hodinové nasadenie.

Na pevnine sledujeme vojaka Tommyho (Fionn Whitehead), ktorý ako jediný zo svojej skupiny prežil prepadnutie Nemcami a teraz sa snaží dostať na transportnú loď. Naloďovanie narušované nemeckými stíhačkami a ponorkami neohrozene riadi komandér Bolton (Kenneth Branagh). V ústrety Dunkirku na malej lodi pláva pán Dawson (Mark Rylance) so svojím synom Peterom a jeho kamarátom Georgeom; cestou naberú bezmenného vojaka v šoku (Cillian Murphy). Zhora ich chráni pilot Farrier (Tom Hardy), jediný preživší zo svojej letky. Nemci sú všadeprítomní, ale do očí žiadnemu z nich vidieť nie je. Navonok Dunkirk možno pôsobí príliš chladne a vysústružene, vo vnútri celej konštrukcie ale bije živé srdce – oslava stoviek tisícov vojakov i civilistov, ľudí všetkých hodností, profesií a osobných príbehov, ktorí v rozhodujúcej chvíli neprestali veriť na zázrak.

Christopher Nolan

Obrovský milovník filmu sa od nakrúcania nízkorozpočtových filmov, ako bolo jeho odzadu rozprávané Memento, vypracoval až k spektáklom za takmer 200 miliónov dolárov. Medzi ne patrí napríklad batmanovský Temný rytier, podľa užívateľov databázy IMDb tretí najlepší film všetkých čias.

Zaujímavosti

Miera autenticity bola taká veľká, že sa pre film ušili stovky uniforiem z vlnenej látky, ktorá sa nevyrába od roku 1940. Tri týždne potom prechádzali špeciálnym procesom, aby vyzerali dostatočne „použito“.

Režisér Nolan sa osobne preletel stíhačkou Spitfire, ktorá v Dunkirku „hrá“, aby získal väčší cit pre čo najrealistickejšie natočenie a zostrih vzdušných súbojov.


Pozrite si aj

Zachráňte vojaka Ryana

Film, ktorý svojím brutálnym realizmom posunul hranice vojnových filmov: spomeňme na krvavé úvodné vylodenie Spojencov v Normandii. Dráma Stevena Spielberga sa odohráva na pobreží o tristo kilometrov inde a o štyri roky vojnového času neskôr ako Dunkirk.

Bitka o Alžír

Jeden z filmov, ktoré Nolan premietal svojim spolupracovníkom pred začatím prác na Dunkirku. Nemilosrdne zovretý film ukazuje Alžírsku vojnu za nezávislosť takmer dokumentaristicky – bez príkras, ideológie či hodnotenia.

Dunkirk

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,7 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Christopher Nolan

Scénár Christopher Nolan

Obsadenie Tom Hardy, Cillian Murphy, Harry Styles, Mark Rylance, Kenneth Branagh, James D'Arcy, Miranda Nolan

Dĺžka 107 min.

Rok 2017

HBO nedeľa 30. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC