Film / seriál

Krutý údel

Vlčia jama – česká psychologická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Voľná adaptácia slávneho románu zachycuje jeden ošúchaný vzťah a zakázanú lásku na malomeste, ktoré vždy vedelo byť kruté.

Socialistickorealistickej šedi českých filmov 50. rokov sa dosť často vymykajú filmy Jiřího Weissa a výnimkou nie je ani dráma podľa knižnej predlohy Jarmily Glazarovej Vlčí jáma. Mladá, krásna a naivná Jana (Jana Brejchová) sa stane pomyselným posledným klincom do rakvy jedného dávno mŕtveho manželstva. Tetuška Klára (Jiřina Šejbalová) odmieta starnúť, a hlavne si odmieta pripustiť, že jej o dosť mladší muž Robert (Miroslav Doležal) ju už dávno (ak niekedy vôbec) nemiluje. Dusí ich oboch vo vzťahu, ktorý držia pohromade snáď už len zabehnuté stereotypy. Ich schovanka Jana je preto pre Roberta ako zjavenie. Ona a jeho žena sú ako dva iné svety. Jedna je krehká, vnímavá, citlivá a krásna. Druhá je hrubá, sebecká, panovačná a o ženské pôvaby ju už dávno pripravil čas. Niet divu, že Jana s Robertom k sebe nechovajú city práve zodpovedajúce otcovi a dcére.

Drsná psychologická sonda

Jiří Weiss bol vynikajúci režisér a v tomto filme sa vo všeličom vyrovnal režisérskym esám zo zahraničia. Tetu Kláru sa mu podarilo vystihnúť tak desivo, že by sa za takú postavu nemusel hanbiť ani Hitchcock. Samozrejme leví podiel na tom má nedostižná Jiřina Šejbalová. Pred takouto babizňou by ste radšej boli utiekli. Možno preto si k nej nikto v meste priamo nič nedovolil, aj keď ani u susedov nebola nijako obľúbená a vážená. Každého jednoducho dokázala umlčať už svojím nasupeným výrazom. Je skoro šialené, že Robert s ňou dokázal tak dlho žiť. Až mladučká Jana ho prebudila k životu a ukázala mu, že svet je stále krásny, že je pre čo žiť.

Čo ty vieš?! Ty si všetko, čo mohlo byť... a nikdy nebude.

Úloha Jany bola pre mladú Brejchovú kľúčová, vlastne ju takto Weiss divákom objavil. Veľa toho nenahovorí, väčšinu odohrá skôr len očami, snáď o to viac bol jej talent nespochybniteľný. Popri Šejbalovej pôsobí ako drobunký nežný kvietok, ale jej postava je viac než len rozkošná dievčinka, čo sa koniec koncov ukáže v závere filmu. Táto herecká trojica pod Weissovým vedením pomohla vytvoriť nezabudnuteľný film, z ktorého vás bude mraziť. Navyše sa Weissovi skvele podarilo postihnúť ťaživú atmosféru malomesta, kde každý vie o každom všetko, ale priamo do očí si nikdy nič nepovedia. Možno preto sú všetci ako vo väzení a nedokážu prekročiť svoj vlastný tieň, podobne ako Jana s Robertom nikdy nevystúpia z tieňa tetušky Kláry.

Vlčí jáma

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,4 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Jiří Weiss

Scénár Jiří Weiss, Jiří Brdečka

Obsadenie Miroslav Doležal, Jiřina Šejbalová, Jana Brejchová, Jaroslav Průcha, Libuše Freslová, Lola Skrbková, Anežka Soukupová

Dĺžka 92 min.

Rok 1957

Film Europe HD sobota 18. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC