Film / seriál

Vášnivá panovníčka

Kráľovná Kristína – historická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Životopisná dráma zachytáva príbeh švédskej kráľovnej Kristíny, modernej, nespútanej a nesmierne inteligentnej ženy, ktorá musela zviesť zápas s dobovými konvenciami i zväzujúcimi povinnosťami panovníčky.

Film plný intríg, vášne aj bolesti je zasadený do historických kulís 17. storočia. Píše sa rok 1632. Európa sa zmieta v bojoch tridsaťročnej vojny, kedy proti sebe stoja katolíci a protestanti. A tieto boje fatálne zasiahnu aj do diania na severe Európy. Švédsky kráľ Gustav II. padol v jednej z bitiek a teraz je osud jeho krajiny v rukách jeho jedinej dcéry. Tá je menovaná oficiálnou regentkou Švédska v iba šiestich rokoch! Aby sa na neľahkú rolu kráľovnej náležite pripravila, je do svojich 18. narodenín vychovávaná, trénovaná a vzdelávaná ako chlapec. A to je len začiatok jej pohnutého príbehu.

Sama vo svete mužov

Jadrom celého filmu je obdobie po korunovácii. Mladá kráľovná Kristína (Malin Buska) sa snaží robiť všetko, čo je v jej silách, aby si našla svoju vlastnú cestu, čo, ako tušíte, je v priamom rozpore s očakávaniami dvora. Predovšetkým odmietne všetky ponuky na sobáš a radšej si začne románik so svojou služobnou, grófkou Ebbou Sparre (Sarah Gadon). Zároveň sa snaží ukončiť vojnu s katolíkmi a priviesť katolíckeho filozofa a matematika Reného Descartesa (Patrick Bauchau) k dvoru, aby ju mohol učiť. To všetko sú viac než dostatočné dôvody na to, aby sa stala tŕňom v oku mocným šľachticom, ktorí začnú usilovať nielen o jej zosadenie, ale veľmi skoro aj o jej život. A aby sme nezabudli, Kristína má dokonca tú drzosť, že konvertuje ku katolicizmu.

Niet teda pochýb, že Kristína bola vo svojej dobe naozajstná rebelka. Režisér Mika Kaurismäki rozpráva príbeh tejto odvážnej panovníčky v duchu súčasných trendov. Nejde o strnulý portrét moderne zmýšľajúcej panovníčky. Aj keď tu má politika svoje miesto, je Kristína vykreslená hlavne ako žena plná emócií a snov, ktoré sa navzdory okoliu snažila si splniť. Samozrejme nechýbajú bojové scény, trocha erotiky, ale film sa dotýka aj „väčších“ tém, ako sú otázky rodovej rovnosti, základných práv a náboženstva. Nie je to historický film, ktorý pozeráte kvôli kostýmom a prostrediu, ale preto, že témy, ktoré sa v ňom objavujú, sú aj dnes veľmi aktuálne – a pretože kráľovná Kristína bola a je inšpiratívna osobnosť.

Zaujímavosť

Film o kráľovnej Kristíne bol natočený už v roku 1933. Hlavnú úlohu vtedy hrala Greta Garbo.

Královna Kristýna

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,2 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Mika Kaurismäki

Scénár Michel Marc Bouchard

Obsadenie Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, Hippolyte Girardot, Peter Lohmeyer

Dĺžka 106 min.

Rok 2015

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC