Film / seriál

V prípade Van Damma platí: čím starší, tým lepší

Lukas – francúzska akčná dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Ak neveríte, že akčný hrdina na dôchodku môže natočiť parádny film, mohol by vás Lukas s Jeanom‑Claudom Van Dammom presvedčiť o opaku.

Je pravda, že hviezde akčných filmov prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov Jeanovi-Claudovi Van Dammovi sa podobný kúsok nepodaril prvýkrát. Už pred štrnástimi rokmi dokonale prekvapil vo filme JCVD režiséra Mabrouka El Mechriho. Išlo o mnohovrstevnatý kúsok plávajúci vo vodách fikcie a reality. Van Damme si zahral starnúcu hviezdu béčkových filmov s takou vtipnou sebareflexiou a iróniou, že sa mu podarilo zo škatuľky plochých akčných hrdinov úspešne vykĺznuť.

Prerod hviezdy akčných filmov

Dalo by sa povedať, že vo filme Lukas Jean-Claude Van Damme dokončuje svoju radikálnu premenu z majstra smrtiacich kopov a úderov na všestranného a vnímavého herca. Príbeh zlomeného muža, ktorý pracuje ako vyhadzovač v nočnom klube, je pochmúrny a v istých okamihoch až brutálne realistický. O hlavnom hrdinovi Lukasovi toho vieme veľmi málo. Snáď len to, že jeho africká minulosť obsahuje temné miesta aj smrť manželky a netreba sa s ním zahrávať, a tiež to, že je, napriek všetkej mizérii, rozhodnutý postarať sa o svoju osemročnú dcéru Sarah. Tá je preňho jediným svetlým bodom v inak bezútešnom živote. Po nešťastnom úmrtí jedného z hostí klubu mu napriek tomu nezostane nič iné, než prijať prácu na ešte pochybnejšej adrese – v striptízovom podniku riadenom hlavou miestneho podsvetia. V bezvýchodiskovej situácii, na pokraji chudoby a zúfalstva, nakoniec prijíma úlohu policajného informátora. Riziká, ktoré so sebou nová rola nesie, sa stupňujú každým dňom.

Majú o vás pochybnosti? 
Ani náhodou. Riskoval som pre nich život.

Majster thrillerov

Film natočil režisér Julien Leclercq. Tento francúzsky špecialista na thrillery u nás zatiaľ nie je príliš známy – z jeho siedmich filmov sa v našich kinách objavila iba dráma Prepadnutie o únose lietadla Air France v Alžíri v roku 2012. Ale späť k Lukasovi. V tomto temne ladenom príbehu o bezvýhradnej rodičovskej obetavosti a zodpovednosti sa nevyskytuje žiadny superhrdina vládnuci nadľudskými schopnosťami. Naopak, Van Dammova postava predpokladá rozvahu a voľbu takých stratégií, ktoré budú viesť bezpečne k cieľu na nebezpečnom území. Napriek tomu nebudú diváci ukrátení ani o skutočne úchvatnú bojovú scénu natočenú na jeden dlhý záber. JCVD je v životnej forme, bojovej aj hereckej. 

Jean-Claude Van Damme

Snáď najväčšia hviezda medzi akčnými hercami osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia. Narodil sa v roku 1960 v belgickom Bruseli. Vzhľadom na úspešnú hollywoodsku kariéru býva nazývaný Kráľ Belgičanov, v kombinácii s jeho fyzickými dispozíciami mu zasa niektorí hovoria Svaly z Bruselu. Od roku 1984 hral vo viac ako 60 filmoch, k najznámejším patria akčný Univerzálny vojak, Dvojitý zásah alebo Timecop. Je tiež držiteľom čierneho pásu v karate a 3. danu v taekwonde.

Lukas 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Julien Leclercq

Scénár Jérémie Guez

Obsadenie Jean-Claude Van Damme, Kevin Janssens, Sam Louwyck, Sveva Alviti, Sami Bouajila, Kaaris, Dimitri Vegas, Alice Verset, Carlos Schram…

Dĺžka 83 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC