Film / seriál

V mene koho?

Máriin raj – severská dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Znepokojujúca, na faktoch založená dráma o náboženskom kulte sa zameriava na vzťahy medzi ženami. Aj historickým filmom vedia Severania vtlačiť mrazivú a tajomnú atmosféru.

Film Máriin raj natočila režisérka Zaida Bergroth veľmi autenticky. Naozaj sa ocitnete vo Fínsku 20. rokov minulého storočia. A kto je vôbec Mária? Je to charizmatická kazateľka a vodkyňa, ktorá sa rozhodne so svojimi stúpencami presunúť do Helsínk. Svoju vodkyňu nasleduje aj mladučká Salome. Lenže Mária nie je taká, ako si Salome myslela. Je to rafinovaná a nebezpečná žena.

Viera, láska alebo sex

Film v podstate sleduje fungovanie jednej sekty, ktorej vládne žena údajne komunikujúca v spánku s anjelmi. Tí jej dávajú príkazy, čo urobiť, aby ľudia v jej okolí mohli byť spasení. Samozrejme, že takéto spasenie vyžaduje vzdať sa všetkého majetku a bezmedzne obdivovať svoju vodkyňu... V takomto prostredí vyrastá tiež Salome, ktorej ako maličkej matka zomrela, a tak sa jej domovom stalo sídlo Márie. Nepozná iný svet, nevie, čo sa deje v neďalekom meste, celý život je úplne pod Máriiným vplyvom.

Až keď ju Mária vezme raz do mesta, zoznámi sa s mladučkou prostitútkou. Ich osudy sa pretnú a precitať začína aj Salome. Navyše mladé dievčatá sú k sebe priťahované možno viac než len priateľskými citmi.

Režisérka Zaida Bergroth nikde explicitne nezobrazuje milostné scény, ale vzťahový trojuholník, v ktorého strede je Salome, je veľmi zreteľný. V podstate sledujete veľmi dramatické dospievanie a hľadanie samého seba jedného dievčaťa, ktoré sa zhodou okolností ocitlo v centre nebezpečnej sekty, ktorej vodkyňa občas neváha niekoho zo svojich odporcov definitívne odstrániť z cesty, napríklad pomocou jedu. Moc a peniaze sú skrátka omamné, stačí nájsť len ten správny kľúč, ako prinútiť ľudí, aby vám uverili a odovzdali všetko.

Film vás uhranie svojou atmosférou, skvelou kamerou (predovšetkým v scénach nočných seáns) aj zvláštnou hudbou. Vo všetkých smeroch ide o netradičnú historickú drámu, ktorá sa nezaoberá politickými udalosťami, ale psychológiou postáv. Dokonalá výprava a úchvatné lokácie sú potom len pomyselnou čerešničkou na torte. Pozornosť si zaslúžia tiež výkony hlavnej ženskej hereckej trojice Pihla Viitala, Saga Sarkola a Satu Tuuli Karhu.

Máriin raj

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Zaida Bergroth

Scénár Jan Forsström, Anna Viitala

Obsadenie Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Jan Korander

Dĺžka 110 min.

Rok 2019

Film Europe HD streda 26. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC