Film / seriál

Terminátor: Temný osud

Akčný film Terminátor: Temný osud
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Viete, ako to chodí. Štúdio sa po rokoch pokúsi oživiť populárnu franšízu, na zakončený dej pridá príbehovú nadstavbu, obsadí zostarnutých hercov z predchádzajúcich dielov a zbytočná nostalgická pohroma je na svete. Lenže…

V prípade posledného Terminátora to tak nie je. Išiel som do kina presvedčený, že bude. To jednoducho nemohlo dopadnúť dobre, to sa nedeje. Tak som tam sedel, pozeral sa, čakal, až sa začnú objavovať tie trápne momenty, aby som mohol začať krútiť hlavou. Lenže ony neprišli. Film funguje, pôsobí ako organický vývoj deja, nie ako naštepený konštrukt. Účasť starého Schwarzeneggera a Lindy Hamilton nepôsobí ako poklona vyhasnutým hviezdam, naopak, sú tam vítané. Je to jednoducho dobrý film.

Prečo?

Primárne to asi bude solídnym tímom stojacim za projektom. Režisér Tim Miller nakrútil napríklad obľúbeného Deadpoola, scenárista David S. Goyer stojí za takým počtom megafilmov, že nemá ani zmysel ich tu vypisovať, uvediem teda napríklad Nolanovho Temného rytiera, na príbehu sa podieľal samotný James Cameron, ktorý by cez svoje prísne sito nič polovičaté nepustil, ani keby mu pri hlave pištoľ držali, no a herecké obsadenie je okrem tých dvoch spomínaných legiend prešpikované takou porciou talentu, že si jeden až hovorí, či to krásno vôbec stihne vnímať.

Ak chceš strkať telefón do vrecka s čipsami, strkaj telefón do vrecka s čipsami

Odrezať suché konáre

Keď Miller premýšľal o tomto diele Terminátora, rozhodol sa ignorovať predchádzajúce nepodarené diely (rozumej všetko po Terminátorovi 2) a začať pekne znova. Vďaka tomu do projektu dostal Camerona, ktorému podľa jeho slov takýto prístup imponoval. Robiť, že nepodarené diely boli zlý sen a v najhoršom ich brať ako alternatívnu dejovú linku, ktorá je vo filme, kde sa cestuje časom, vlastne celkom reálna. Vďaka tomu dej pôsobí ako pôvodný Terminátor z čias, keď tieto filmy ešte boli dobré. Nie, že by som bol priaznivcom staromilskej nostalgie, na tomto sa však svet zhodne celkom jednoznačne. Myslím to v dobrom, pokračovať v stopách Camerona nemohlo byť pre režiséra tých nepekných dielov jednoduché.

Čo sa stane?

Celé sa to odohráva v roku 2020, kedy nebezpečný Terminátor Rev-9 pricestuje späť v čase do Mexico City, aby zabil istú Danielu, pretože tá má ohroziť budúcnosť Skynetu. Daniela o tom síce ešte nevie, ale ako sme už spomenuli, keď v deji cestujete v čase, môžete si vymyslieť vlastne čokoľvek. Podobne ako v originálnom námete Terminátora 2 z budúcnosti tiež prichádza ešte iný robot, tiež super úžasný, ale predsa len nie tak, ako Rev-9. Musíte mať nejaké miesto pre drámu, všakže. No a potom sa bijú, cestujú, schovávajú a vôbec robia to, čo by ste od nich v takejto situácii čakali.

Ako sa to stane?

Dobre. Nie je to sklamanie, to je to hlavné. Nepôsobí to ako film točený Cameronom, takú poklonu nezložím, ale pri sledovaní máte taký ten uspokojivý pocit, ktorý ste naposledy zažili pri dvojke. Pri príchode Arnieho a Lindy Hamilton na plátno sa aj český sál roztlieskal a som si istý, že niektorí slzu v oku zatlačili, vďační za tmu kinosál. Je to taký návrat do minulosti kovaný nástrojmi prítomnosti, pri ktorom len držíte palce distribúcii, pretože chcete, aby dopadla dobre, pretože to totiž zaručí pokračovanie. A pokračovania síce vždycky nedopadajú dobre, ale tentoraz by mohli. 

Tim Miller

Americký režisér a tvorca digitálnych efektov. Okrem filmov sa podieľa aj na videohrách a je známy svojím temným zmyslom pre humor, ktorý sa nebojí násilia a vulgárnych slov na každom rohu. Vlastne je prekvapujúce, že sa takzvane chytil vo veľkom až po päťdesiatke. Možno sa mu nepodarilo skôr naskočiť do toho správneho projektu. Po Deadpoolovi a Ježkovi Sonicovi ale už nikto o jeho talente nepochybuje.

Zaujímavosti

Herec toho „nadupaného“ terminátora si dával záležať na tom, aby v záberoch nikdy nežmurkal, a to ani keď strieľa.

Cameron sa nechal počuť, že zatiaľ čo mužskí akční hrdinovia zabíjajú na plátne aj v pokročilom veku, tí ženskí nie – a to je treba zmeniť.

Pozrite si aj

Terminátor 2: Deň zúčtovania

Niektorými nazývaný ako najlepší film všetkých čias. Či už to tak je, alebo nie, naladí vás to na pokračovanie po desiatkach rokov, ktoré v nesení pochodne pokračuje veľmi slušne.

Zabiť Gunthera

To ste nepoznali, že? Je to posledný film Schwarzeneggera pred Terminátorom, kde hrá nájomného zabijaka. Prečo to odporúčame? Pretože až Arnieho uvidíte na plátne raz, budete chcieť prídavok.

Terminátor: Temný osud

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Tim Miller

Scénár Josh Friedman, David S. Goyer…

Obsadenie Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Brett Azar, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta

Dĺžka 128 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 5. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC