Film / seriál

Tenet

Tenet – akčný sci-fi thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pripútajte sa, prichádza špionážne sci-fi Tenet, ohromujúce audiovizuálne predstavenie, ktoré prepísalo pravidlá žánru vedecko-fantastických filmov.

Režisér Christopher Nolan sa rád pohráva s divákmi a témou času ako mentálnou i fyzikálnou veličinou. Vnímanie času hralo kľúčovú úlohu už v jeho druhom celovečernom filme Memento, rovnako ako v „snovom“ filme Počiatok, dôsledky vyplývajúce z časových paradoxov pri cestovaní vesmírom stoja aj v základe výpravného opusu Interstellar. Teraz sa Nolan k hrám s časom vracia, tentoraz však v radikálnej forme. Technicky vzaté by sa Tenet dal klasifikovať ako akčný špionážny thriller so sci-fi prvkami, keby tie prvky v podobe protismerne plynúcich prúdov času netvorili tému, osu aj hýbateľa deja. Znie to divne, pretože to koniec koncov divné je, nezabúdajme, že nápad pochádza z Nolanovej hlavy, vízie ktorého si bežia po svojom a spravidla o pár krôčikov pred ostatnými.

O čo tu vlastne beží?

V stávke nie je nič menšie než koniec sveta. Presnejšie sveta od jeho počiatku do prítomného okamihu. Zabrániť tejto katastrofe má špeciálny agent CIA (John David Washington). Jeho úlohou je preniknúť do tajomstva organizácie Tenet. Tá je kľúčom k pochopeniu podivných artefaktov, ktoré sú nachádzané v rôznych častiach sveta. Sú to pozostatky 3. svetovej vojny, ktorá sa ešte len začne; najčastejšie ide o časovo invertované zbrane. To znamená, že pri ich použití predchádza dôsledok príčine – nálože implodujú, guľky sa z tiel vracajú do nábojovej komory. Vie sa, že spomínané zbrane pochádzajú z budúcnosti. Je treba nájsť prostredníka, ktorý ich preberá a šíri, a tiež deväť komponentov zariadenia Algorithm, ktoré má spustiť apokalypsu. Hra o čas a s časom sa začína.

Všetko, čo pre vás mám je gesto v kombinácii so slovom Tenet. Ale opatrne s ním. Otvorí vám správne dvere, ale aj pár nesprávnych.

Na tripe časom a priestorom

Zdá sa, že predlohou bezmenného agenta, ktorého úlohou je zachrániť civilizáciu (vo filme sa mu hovorí iba Protagonista), bol tak trochu James Bond. K ruke má aj alter ego známeho Q, ďalšieho superagenta a zároveň teoretického fyzika (Robert Pattinson), ktorý sa pokúša Protagonistu zasvätiť do všetkých paradoxných fyzikálnych fenoménov, ktoré ich na ich misii čakajú. Avšak ich podstata je taká zložitá, že bude lepšie riadiť sa najužitočnejšou radou, ktorá vo filme zaznie: „Nesnažte sa to pochopiť. Vnímajte to.“ A len čo na to pristúpite, otvorí sa pred vami Nolanova fenomenálna audiovizuálna show v celej svojej ohromujúcej kráse. 

Doteraz nevídané akčné a bojové scény kombinujú v jednom zábere dva protichodné prúdy času. Situácie, v ktorých sa niektoré postavy pohybujú, konajú a hovoria normálne čiže po prúde času, zatiaľ čo iné pospiatky, nielenže nepôsobia smiešne, ale prekvapujú svojou dokonalou choreografiou a uveriteľnosťou. Predstavte si napríklad bitku dvoch mužov, na ktorú sa môžete pozerať od začiatku, aj od konca, podľa toho, očami ktorého z účastníkov akciu vnímate, pri ktorej sa obaja snažia nájsť účinné princípy boja, využiť opačne pôsobiacu gravitáciu a ovládnuť dôsledky stretávania oboch prúdov času pre svoju obranu aj útok. Jasne, toto sa nedá predstaviť. Toto sa musí vidieť. Nolan vytvoril nový druh filmu – intenzívnym prúdom akcie, dialógov, napätia, zvukov, efektov a paradoxov, sa pokúša prepnúť mozgy divákov na inú ako bežnú úroveň vnímania a darí sa mu to. Ale pozor, je to pekne drsná jazda!

John David Washington

Tento bývalý profesionálny hráč amerického futbalu je najstarším synom legendárneho herca Denzela Washingtona. Po ukončení športovej kariéry naplnil rodinnú tradíciu a dal sa na herectvo. Hneď prvá rola v komediálnom seriáli Hráči z produkcie HBO mu priniesla úspech a popularitu. Objavil sa v mnohých pozoruhodných filmoch ako sú Beckett, BlacKkKlansman alebo Gentleman s revolverom, o ktorom sme písali v tohtoročnom 8. čísle nášho magazínu. 

Tenet

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Christopher Nolan

Scénár Christopher Nolan

Obsadenie John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Johnson, Kenneth Branagh, Michael Caine, Clémence Poésy

Dĺžka 150 min.

Rok 2020

HBO nedeľa 26. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC