Film / seriál

Stretnutie nemŕtvych so živými po desiatich rokoch

Akčná komédia Zombieland: Rana istoty
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď v roku 2009 Zombieland slávil úspechy ako v radoch recenzentov, tak v radoch obyčajných smrteľníkov divákov, všetci čakali, že za rok dva sa dočkáme pokračovania. Toto čakanie sa ale nakoniec natiahlo na neuveriteľných desať rokov. Nakoniec sa ale podivná partička preživších v zombie apokalypse vrátila a od tých čias baví všetkých priaznivcov „nemŕtveho humoru“.

Prečo bola jednotka taká úspešná? Čiastočne to samozrejme bolo skvelou réžiou Rubena Fleischera, ktorý točil napríklad Venoma, či účasťou scenáristov Deadpoola, čiastočne dobrým obsadením (Woody Harrelson, Jesse Eisenberg), ale predovšetkým odlišnosťou od ostatných zombie apokalyptických projektov. Tie kiná plnia vďaka krvi a morbidite, Zombieland na druhú stranu to isté dosiahol s použitím humoru.

Smrti v ústrety s úsmevom

Nie, že by krvi a zhnitých končatín ubudlo, tie sú aj tak neoddeliteľnou súčasťou takéhoto filmu. Ale kde sa pri iných filmoch dej sústredí na to vyriešiť taktické otázky hlavných hrdinov a na to, aby ich boj o prežitie bol poriadne nervy drásajúci, Zombieland prichádza s hrdinami, ktorí sa chcú v apokalypse dobre baviť. Nie ako napríklad Súmrak mŕtvych od Edgara Wrighta a celý rad ďalších zombie komédií – tam sa rieši taktika a prežitie ako obvykle, akurát sa pri tom hrdinovia dostávajú do humorných situácií. V Zombielande je tá zábava dôležitá priamo pre postavy a v tom je ten základný rozdiel.

Keď niekoho milujete, streľte ho do ksichtu, aby sa nevrátil ako zombík

Biely dom po Trumpovi

Ak sa v jednotke len prežívalo, v dvojke sa hlavní hrdinovia chcú usadiť. Ako základňu zvolia už zašednutý Biely dom, ktorý je teraz prázdny. Začnú sa voziť v prezidentskej limuzíne a spať v posteliach ministrov. Oproti prvému dielu sa však začneme zaoberať postavami o niečo hlbšie, budú sa riešiť vzťahové problémy a podobné záležitosti, na ktoré je čas, až keď sa človek vyrovná s prvotným návalom zombies. To je síce rovina, ktorú mnohí novému Zombielandu vyčítajú, pretože verejnosť čakala kópiu prvého dielu s väčším rozpočtom a je pravda, že to na akčnosti a humore trochu uberá. Na druhú stranu svet začne pôsobiť uveriteľnejšie a k postavám si začneme vytvárať vzťah hlbší, než je len sympatia k ich spôsobu zabíjania.

To oneskorenie…

... ktoré sme načali na začiatku – prečo že bolo medzi dvoma dielmi úspešného filmu desať rokov? Nie je to koniec koncov Avatar, ktorý by vyžadoval zložitú produkciu. Pravda nie je nijako zaujímavá. Žiadne niekoľkonásobné tehotenstvo herečky či smrť v štábe. Proste sa to tak nejako nestalo. Na scenári dvojky sa začalo pracovať hneď, len čo sa jednotka prejavila ako úspešná, lenže to nebolo tak nejako ono, tak sa to tak nejako odložilo a keď sa k tomu chcelo tak nejako vrátiť, scenáristi už riešili Deadpoola, herci dostali Oscary, a tak mali veľa práce…

Lepšie než jednotka?

Ako to teda dopadlo? Splnili tvorcovia očakávania publika, ktoré na projekt po takom čase aj tak už napoly zabudlo? Ťažko povedať. Problém druhého dielu je, že pôsobí ako nepresná kópia jednotky s istým pokusom o nejakú formu evolúcie. Čo nie je nevyhnutne negatívna kritika, na film sa dá skvele pozerať, je zábavný, talentu je tu cítiť kopa na každom kroku… len to nie je desať rokov očakávaný druhý diel v pravom slova zmysle. Napríklad ten spomínaný Avatar trávi čas medzi dielmi dôkladnou prípravou, aby v druhom diele divákov odrovnal rovnako ako pri jednotke. To sa však v prípade Zombielandu nedialo, čo má za následok to, že ak pôjdete pred obrazovku natešení, s jednotkou čerstvo znovu napozeranou, aby ste sa do druhého dielu ponorili jednoduchšie, budete sklamaní. Show, v ktorú by ste dúfali, sa nebude diať. Ak však ku všetkému pristúpite s čistým štítom a budete chcieť jednoducho pekný, zábavný zombie film, dostanete presne to, čo čakáte.

Ruben Fleischer

Vlastne pôvodne vôbec nechcel byť režisérom. K filmu pričuchol ako asistent režiséra Miguela Artetu a po tejto skúsenosti opustil svoje zamestnanie a dva roky natáčal nízkorozpočtové videoklipy. Na základe týchto diel si ho všimli filmové produkcie a odvtedy sa nezastavil.

Zaujímavosti

Pomalý a hlúpy druh zombie hlavní hrdinovia pomenujú Homer, čím jasne narážajú na Homera Simpsona.

Film sa volá podľa jedného z pravidiel prežitia hlavného hrdinu – aj keď si myslíte, že je zombík mŕtvy, streľte ho znova – odtiaľ teda „rana istoty“.

Pozrite si aj

Úsvit mŕtvych

Dneska už skoro klasika. Snyderov projekt o zombíkoch, kde je humoru minimálne a sústredenie je zamerané na krv a tie lietajúce končatiny. Pre naladenie sa na tú správnu zombie vlnu ideálne.

Súmrak mŕtvych

Britská komédia na podobnú tému, s podstatne iným prístupom. Je pekné vidieť, ako môže byť rovnaká téma rôzne spracovaná a Zombieland so Súmrakom mŕtvych sú dve vzorky, ktoré stojí za to vidieť.

Zombieland: Rana istoty

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Ruben Fleischer

Scénár Rhett Reese, Paul Wernick…

Obsadenie Woody Harrelson, Emma Stone, Zoey Deutch, Bill Murray, Abigail Breslin, Rosario Dawson, Avan Jogia

Dĺžka 97 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 28. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC