Film / seriál

Komiksový Deadpool ide ďalej v nesvätom humore

Komiksový Deadpool ide ďalej v nesvätom humore
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Antihrdina Wade Wilson alias Deadpool má bezočivú pusu a talent na rozrezávanie ľudí. Vo svojom druhom filme si ku špliechancom krvi, politicky nekorektným hláškam a popkultúrnym citáciám pridáva aj cestovanie v čase.

Keď Deadpool v roku 2016 ovládol kiná, mal mnohé z rysov, ktoré bežným komiksovým hrdinom väčšinou chýbali: bol drzý, sebaľútostivý, neuveriteľne ukecaný, vulgárny a v neposlednom rade za sebou zanechával krvavú spúšť, ktorú si ostatné komiksové adaptácie kvôli prístupnosti pre dospievajúce publikum nemohli dovoliť. Deadpool tiež disponoval dvoma nebývalými „superschopnosťami“. Dokázal prelamovať takzvanú „štvrtú stenu“ a komunikovať cez ňu prostredníctvom odcudzovacích monológov priamo s publikom. A po druhé sa perfektne vyznal v popkultúre, ktorú ostreľoval zo všetkých strán neutíchajúcim prúdom citácií, narážok a parafráz.

Film tancuje na samotnom okraji chúlostivého humoru a politickej korektnosti

Deadpoola sa stal hit: pri rozpočte 58 miliónov, na adaptáciu príbehu komiksového superhrdinu celkom skromnom, v kinách celosvetovo utŕžil trištvrte miliardy a zlomil tak množstvo rekordov. Potvrdil tiež, že aj v komiksovom žánri je dopyt po „dospeláckom“ humore, podobne ako desať rokov pred ním prerazil filmový hit Ako uloviť družičku cestu mládeži neprístupným romantickým komédiám. Navyše Deadpool priekopnícky a úspešne vyskúšal nové cesty v propagácii filmu: namiesto obvyklých billboardov a upútaviek v televíznom prime time opanoval sociálne siete a lákal divákov parodickými videoklipmi na nečakané témy – napríklad inštruktážnym televíznym spotom na samovyšetrenie semenníkov.

Druhý diel Deadpoola už nemôže šokovať tak veľmi ako jednotka, ale príjemne prekvapuje akosi postupne a priebežne. Ako celok je nový film vyrovnanejší a súdržnejší než prvá časť, ktorá bola neriadeným ohňostrojom nápadov, vtipov a čistej post­‑pubertálnej energie sršiacej na všetky strany.

Aj tentoraz sa Deadpool čiže Wade Wilson hneď na začiatku ocitá na pokraji smrti. V jednotke bývalého člena špeciálnych jednotiek a nájomného zabijaka sužovala rakovina v poslednom štádiu. Z tej sa vtedy dostal pomocou experimentálnej liečby, ktorá mu dala superschopnosť regenerácie, ale tiež ho znetvorila od hlavy po päty. Tentoraz smúti kvôli smrti milovanej priateľky Vanessy a hodlá sa zniesť zo sveta pomocou niekoľkých barelov vysoko horľavého paliva. Dohromady ho (veľmi doslova) dá kolega Colossus z tímu mutantov X­‑Men, ku ktorým sa Deadpool nepríliš ochotne pridá. A na obzore sa čoskoro objaví komplikovaný prípad. Je treba spacifikovať nevyrovnaného mladého mutanta Russella Collinsa alias Firefista, ktorý sa trochu výbušne pokúša spracovať traumy z toho, že bol v sirotinci zneužívaný. Firefistovi ale ide po krku kybernetický vojak z budúcnosti Cable, ktorému mládenec v jednej z možných paralelných realít zavraždil ženu a deti.

Motív detí a násilia na nich Deadpoolom 2 prestupuje na mnohých rovinách a je jedným z príkladov, ako film tancuje na samotnom okraji chúlostivého humoru a politickej korektnosti. Je to ale práve toto balansovanie na hrane vkusu, ktoré sériu o Deadpoolovi odlišuje od iných „komiksoviek“. Tým sa film naopak vyrovná frenetickou akciou (pamätný je napríklad útok na konvoj prevážajúci uväzneného Collinsa). Ryan Reynolds svojím gumovým herectvom v hlavnej úlohe tentoraz ešte viac pripomína Jima Carreyho v jeho najlepších rokoch. A novým zdrojom humoru sa okrem spomínaných narážok a citácií stal tím X­‑Force, pozostávajúci väčšinou z neschopných nešikov. Tí by sa pre veľký (ne)úspech mali objaviť aj v treťom diele, prípadne sa dokonca dočkať vlastnej série.

Ryan Reynolds

Kanadský herec začínal v komédiách orientovaných na mládež ako Sexy party alebo Pofajčíme, uvidíme. Preslávil sa úlohami v komiksových adaptáciách Blade: Trinity a Green Lantern, aj keď na druhú menovanú by radšej zabudol. S herečkou Blake Lively má dve deti.

Zaujímavosti

Pokračovanie sa začalo chystať tri dni pred premiérou prvého Deadpoola, teda ešte pred tým, než sa ukázalo, že nebývalo krvavý a neslušný humor tejto komiksovej adaptácie u publika zaberie.

Režisér jednotky Tim Miller z práce na druhom diele odišiel už vo fáze príprav kvôli „tvorivým nezhodám“ s predstaviteľom titulnej postavy Ryanom Reynoldsom.

Pozrite si aj

Deadpool

Film o znetvorenom hláškujúcom žoldnierovi mal pôvodne byť len spin­‑offom série X­‑Men, ale stal sa komerčne najúspešnejšou mládeži neprístupnou komédiou všetkých čias.

Kat

Dávno pred seriálom The Punisher vznikla nedocenená adaptácia toho istého komiksu, v ktorej titulný hrdina rovnako ako Deadpool príde o všetko a mstí sa celému svetu. Kat má ale podstatne jemnejší humor.

Deadpool 2

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia David Leitch

Scénár Rhett Reese, Paul Wernick…

Obsadenie Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T. J. Miller, Josh Brolin, Jack Kesy, Bill Skarsgård, Brad Pitt

Dĺžka 119 min.

Rok 2018

HBO streda 13. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC