Film / seriál

Sme predsa dospelí ľudia

Sme predsa dospelí ľudia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Prečo sa v jednom byte stretávajú dva manželské páry? Chcú sa civilizovane porozprávať o menšom konflikte, ktorý krátko predtým prebehol medzi ich deťmi. Konkrétne – počas výmeny názorov na ihrisku udrel jeden chlapec druhého palicou do tváre, čím mu spôsobil menšie zranenie.

Všetci zúčastnení sa správajú veľmi slušne, veľmi ich mrzí, že k incidentu vôbec došlo a sú pripravení situáciu riešiť. To by napokon nemusel byť taký veľký problém. Rodičia vinníka zaplatia lekársku starostlivosť, ak to bude potrebné, a chlapec sa samozrejme príde ospravedlniť.

Jednoduché? Kdeže. Neverili by ste, ako ľahko sa taká sprvu priateľská konverzácia môže premeniť v úplnú divočinu. Stačí pár poznámok, hoci dobre mienených, ale zle pochopených, a už to iskrí. V stávke je zrazu viac než zdravie jedného dieťaťa. Nech už od tohto filmu čakáte čokoľvek, určite vás aj napriek tomu prekvapí. Áno, kedysi boli odreté kolená, facky a nejaká tá bitka na ihrisku celkom bežnou záležitosťou, nad ktorou sa nikto nepozastavoval, nehovoriac o tom, aby kvôli tomu niekto spisoval nejaké lajstre a zdĺhavo hľadal korektné riešenie vzniknutej situácie. V tomto ohľade naša starostlivosť o potomkov možno zachádza do extrému. Tento film toho však ponúkne oveľa, oveľa viac.

Režisér Roman Polanski použil ako predlohu divadelnú hru súčasnej francúzskej dramatičky Yasminy Reza. Okrem úvodnej a záverečnej scény sa celý dej odohráva v jednom byte medzi štyrmi postavami. Mohli by ste sa obávať, že to časom začne nudiť. Nezačne. Čakajú vás neuveriteľné slovné prestrelky, niekoľko vskutku neočakávaných dejových zvratov a veľmi vtipne vypointovaný koniec. Čo sa týka obsadenia – len ťažko sa dá rozhodnúť, kto zo známych hercov podáva lepší výkon. S istotou môžeme konštatovať, že Kate Winslet len zreje, je radosť sa na ňu pozerať. Ale skvelí sú všetci, so svojou úlohou sa dokonale zžívajú, Christophovi Waltzovi budete mať chuť dať päsťou – a ku koncu už asi všetkým. Proste – budete sa baviť.

Filmu nie je veľmi čo vytknúť. Otvára hneď niekoľko veľkých tém, kladie dobré otázky a pritom to nerobí nijako ťažko hĺbavo, naopak, ide na to s veľkou eleganciou a ľahkosťou. Nezostáva než vrelo odporučiť.

Roman Polanski

Rosemaryino dieťa

Filmové spracovanie úspešného románu od Iru Levina rozpráva o mladomanželoch Rosemary a Guyovi Woodhousovcoch, ktorí sa nasťahujú do starého newyorského domu, pred ktorého temnou minulosťou ich varuje ich priateľ Hutch (Maurice Evans), podľa ktorého tu pôsobili okultisti a došlo tu k niekoľkým podivným úmrtiam. Manželia sa spriatelia so sympatickými susedmi Castavetovcami, ktorí Rosemary po tom, čo sa im zverí so svojím tehotenstvom, odporučia známeho gynekológa. Od jeho prvej návštevy ale začne Rosemary trpieť nevysvetliteľnými bolesťami a z vedľajšieho bytu počúva zvuky duchárskych seáns. Je to len jej utkvelá predstava, alebo sa Rosemary stala obeťou satanského sprisahania?

Pianista

Strhujúci príbeh nakrútený podľa skutočných udalostí rozpráva o mladom pianistovi a uznávanom interpretovi Chopinových skladieb Władysławovi Szpilmanovi, ktorý žije v Nemcami okupovanej Varšave. Voči židovskej komunite sú uplatňované tvrdé reštrikcie a Szpilmanova rodina sa musí podrobovať neľudským pravidlám a nosiť Dávidovu hviezdu. Podmienky sa časom zhoršujú a Szpilmanovci musia predať obrazy a nábytok aj Władysławovo drahocenné piano. Najväčšia tragédia ich však ešte len čaká – budú umiestnení spolu s ostatnými varšavským Židmi do uzavretého geta obkoleseného vysokými múrmi. 

Carnage

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, profimedia.cz

Réžia Roman Polanski

Scénár Roman Polanski

Obsadenie Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly, Elvis Polanski, Eliot Berger, Roman Polanski

Dĺžka 79 min.

Rok 2011

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC