Film / seriál

Sladký kovboj

Hudobný film Western Stars
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Aby ste si toto užili, treba otriasť zo seba aj tú poslednú štipku cynizmu, nasadiť si kovbojský klobúk, múdro hľadieť na zapadajúce slnko a hĺbať nad veľkými otázkami života.

Springsteenov film je totiž taký sladký, ako sa to len dá. Zvírený prach, muži zízajúci s prižmúrenými očami do diaľky, spomalený beh koní, priškrtený hlas predčítajúci facebookové múdra ako: „Je jednoduché stratiť sa, je jednoduché nikdy sa nenájsť,“ a pohľady na divoký západ s kaktusmi pri západe slnka. Alebo a, ťažko povedať, rozhodne ale nie na pravé poludnie. Bez dlhých tieňov sa v tomto filme totiž netočí.

Je to proste koncert

Pán Springsteen má totiž takú veľkú stodolu, vraj sto rokov starú, v ktorej rád hrá. Zachcelo sa mu vydať nový album, ale z nejakého dôvodu, ktorý možno má a možno nemá niečo spoločné s tohtoročným vírusom, pri tejto príležitosti neusporiadal klasický koncert. Namiesto toho si všetkých hudobníkov pozval do tej stodoly, do publika posadil pár kamarátov, celé to natočil, pridal srdcervúce zábery, rozhovory, archívne zábery a hlášky a projekt bol na svete. Ostatne prečo nie, veď táto živá legenda s prezývkou The Boss už patrí desiatky rokov k americkému národnému bohatstvu.

Stále som sa nezbavil deštruktívnych častí mojej osobnosti

Rocketman?

Nie, nie je to ďalší hraný film o slávnom spevákovi, s ktorými sa v poslednom čase roztrhlo vrece, je to taký koncertne-dokumentárne-filmovo poňatý hybrid. Na druhej strane vzhľadom na náplň diela, Springsteenove hĺbavé hovory a podobný obsah, možno film brať aj ako akési ohliadnutie sa za bohatou kariérou jednej z najväčších hudobných ikon.

Vidieť?

Máte radi Springsteena alebo folk rock, heartland rock, roots rock, proste také tie dojáky s gitarou? Tak vidieť. Máte s týmito žánrami problém, pretože ste cynici so srdcom z kameňa a nedokážete dať priechod emóciám? Potom nevidieť. Všeobecne vzaté – film je to dobrý. Dramaticky, vizuálne, technicky... Akurát je to tak silno špecificky žánrové, že keď sa vám to netrafí do vkusu, proste to nedáte. Tých západov slnka a zádumčivého potľapkávania konských chrbtov za zvuku country je tam proste trochu moc.

Kritika

Čo by sa filmu dalo vytknúť? Aj nefanúšikovia Eltona Johna si môžu užiť Rocketmana, aj nefanúšikovia Queen budú unesení Bohemian Rhapsody. Ale tento film je tak silne spojený s jeho vlastným žánrom, že bez fanúšikovstva Springsteena to pre vás bude nestráviteľné. Ale je možné, že ste mladší ročník, Springsteenova tvorba vás doteraz obchádzala, a práve tento film vás privedie k tomu, aby ste jeho pesničky preskúmali.

Obhajoba

Lenže, ako spomíname vyššie, toto nie je dokument alebo klasický film. Je to v prvom rade koncert... obohatený o prvky dokumentu a filmu. A tak je ho treba aj brať. Keď nebudete, budete ho kritizovať za sladkosť. Ale to by bola kritika neoprávnená, rovnako ako by ste kritizovali Eminemov slávny film 8. míľa za to, že je tam priveľa rapu.

Čo čakať?

Tie západy, jasne, a k tomu hlavne úplne nový album, celých trinásť doteraz nezverejnených piesní. Tie podľa hudobných kritikov naozaj stoja za to, vraj ide o najlepší album za posledných veľa rokov. Takže ak máte náladu na trochu (alebo skôr veľa) nostalgie, obzerania sa za starými dobrými časmi a vzdychanie, ako je to teraz všetko nanič, dajte si to. A čo vy viete, možno, že sa ostatní interpreti v tomto koncepte nájdu a vydajú niečo podobné.

Thom Zimny

O legende menom Springsteen písať asi nemá zmysel, takže tu rozoberáme jedno menej známe meno. Režisér, ktorý hudobníkovi pomohol s vedením tohto projektu, za sebou má niekoľko epizód populárneho The Wire, rad dokumentárnych filmov o Springsteenovi, Presleym či Cashovi, a to ako na pozícii strihača, tak aj režiséra. Takže pokiaľ ide o dokumenty o hudbe, vie, čo robí.

Zaujímavosti

Film mal premiéru 19. septembra na festivale v Toronte, čiastočne preto, že ide o kanadskú koprodukciu.

Ide o Springsteenov prvý celovečerný režisérsky počin.

Pozrite si aj

Elvis Presley: Večné hľadanie

Je to ten projekt režírovaný rovnakým človekom, ako Western Stars. Aj tu platí, že je lepšie mať rád Presleyho hudbu, inak vám to asi nebude po chuti, na druhú stranu tentoraz ide o klasickejší životopisný dokument. Takže keď ste fanúšikovia historických ohliadnutí, bude sa vám to možno páčiť aj bez lásky ku kráľovi rokenrolu.

Rocketman

Je ale fajn nahliadnuť aj do arény hraných projektov, ktoré sa tiež obzerajú, nehrajú však na dokumentárnom pieskovisku. Fajn vec na Rocketmanovi je, že bol točený za života Eltona Johna, a ten sa díval tvorcom pod ruky a uisťoval sa, že sa realite príliš nevzďaľujú. Nakoniec je to ale celé „dokumentárnejšie“, než by ste čakali.

Western Stars

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Bruce Springsteen, Thom Zimny

Obsadenie Bruce Springsteen, Patti Scialfa Producenti: Barbara Carrera, Jon Landau, Thom Zimny

Dĺžka 83 min.

Rok 2019

HBO sobota 28. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC