Film / seriál

Robert Redford – zločinec ako zo žurnálu

Gentleman s pištoľou – kriminálna dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Sú osudy, u ktorých sa vzpierame uveriť, že sú pravdivé. Robert Redford v úlohe legendárneho zločinca Forresta Tuckera sa vás pokúsi presvedčiť, že lupiči-džentlmeni ešte nevymreli.

Forrest Tucker sa vryl hlboko do policajných análov aj sŕdc verejnosti. Bol to chlapík, ktorý sa na dráhu troublemakera a utečenca dal už ako teenager. Utekal odvšadiaľ – z detských domovov a nápravných zariadení pre mladistvých, i z najťažších kriminálov. Unikal po zviazaných plachtách, prichytený na podvozku väzenského autobusu, v kontajneri pod špinavou bielizňou, ako Robin Hood po lane s kotvou, na tajne vyrobenej loďke a ešte v sedemdesiatich rokoch (!) dokázal zmiznúť z povestného San Quentinu. K neveľkej radosti strážcov utiekol celkom 16krát. Dôvod? Bol notorický lupič, ktorého nenechala žiadna banka ľahostajným. 

No on na mňa mieril pištoľou, bol to ale taký gentleman...

K jeho dobru je treba pripísať, že bol naozajstným lupičom-džentlmenom. V elegantnom obleku, s úsmevom na perách a bez jediného výstrelu si odniesol peniaze z desiatok bánk, keď o ne najprv zdvorilo požiadal. K údivu polície, ktorú zamestnával desiatky rokov, naň nespomínali obete v zlom a verejnosť ho doslova milovala. Snáď aj preto Forrest vlastne nikdy do zločineckej penzie neodišiel.

Povedali by ste Redfordovi NIE?

Táto mierne melancholická, jemne ironická kriminálka je doslova nabitá hviezdami. Zločineckými parťákmi Roberta Redforda sú legendárni Tom Waits (Káva a cigarety, Sedem psychopatov) a Danny Glover (Smrtonosná zbraň). Redfordovu priateľku si zahrala Sissy Spacek (Carrie, novšie Castle Rock) a úlohu vyšetrovateľa, ktorý sa za celou partiou naháňa, s chuťou stvárnil Cassey Affleck (Dannyho jedenástka). Napriek tomu, väčšinu pozornosti na seba právom strháva stále noblesný Robert Redford. Mimochodom v scéne, ktorá rekapituluje všetky Forrestove úteky, si môžeme prezrieť premeny tváre Roberta Redforda od jeho dvanástich rokov po súčasnosť. Čo ich spája, je odzbrojujúci šarm. Úprimne, keby vás vyzval, aby ste s ním vylúpili banku, dokázali by ste povedať NIE?

Skryté znamenia

Vo filme je ukrytých niekoľko narážok na predchádzajúce filmy Roberta Redforda. Napríklad úvodný titulok filmu, ktorý oznamuje, že „Tento príbeh je skoro pravdivý“, sa nápadne podobá úvodnému titulku filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), ktorý hlásal: „To, čo uvidíte, sa väčšinou stalo“. V inej scéne, kde sa Casey Affleck stretne s Robertom Redfordom, si Casey prejde prstom po boku nosa, čo bol tajný signál podvodníkov v slávnom filme Podraz (1973).

Nenechajte si ujsť na Skylink Live TV

Angláni na úteku

Keďže po tomto filme pravdepodobne dostanete chuť na ďalšie krimi komédie, skúste Anglánov na úteku, príbeh o slávnych podvodníkoch – manželoch Foxovcoch. Tí jedného dňa prehrajú všetky svoje peniaze v pokri a odletia do Los Angeles, kde sa ich snažia získať podfukmi späť.

Musíme zabiť Gunthera

Podobne podarená akčná komédia o nájomných vrahoch, ktorí si najmú štáb dokumentaristov, aby sfilmoval ich počiny. Okrem nemalej porcie humoru dostanete aj ostrieľaného Arnolda Schwarzeneggera a prekrásnu Cobie Smulders.

Gentleman s pištoľou 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50,6 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia David Lowery

Scénár David Lowery

Obsadenie Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tika Sumpter, Tom Waits, Sissy Spacek, John David Washington

Dĺžka 93 min.

Rok 2018

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC