Film / seriál

Realita a digitál v dokonalej symbióze

Akčný film Alita: Bojový Anjel
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Od čias počiatkov trikového filmu uplynulo veľa vody. Film Alita: Bojový Anjel je toho príkladom, je to totiž jeden z mála filmov, ktoré prekonali hranicu fotorealistickosti ľudskej animácie. Inými slovami, už neviete, kto je skutočný herec a kto je vo filme doanimovaný.

Nie je síce dobré sa na filmy dívať len kvôli efektom, koniec koncov tie majú predsa slúžiť ako rozprávací nástroj pre príbeh, lenže v tomto prípade sa to proste nedá oddeliť. Rovnako ako napríklad u Avatara. Efekty sú také úchvatné, že popri dejovej linke obdivujete aj tie.

Ale aby sme dodali váhu vlastným slovám, budeme sa najskôr venovať deju. Jedná sa o cyberpunkový príbeh na motívy máng Yukita Kishiru z deväťdesiatych rokov. V ňom sa cyborg Alita snaží prísť na to, prečo aj napriek postave a vzhľadu násťročného a popravde krehkého dievčatka vie zložiť aj trojmetrového chlapa odetého v kabátiku z panciera. Nakoniec prichádza na to, že vlastne bola zabijakom odjakživa a vydá sa po stopách svojej minulosti, to je už ale vo chvíli, keď nuansy príbehu prestávate tak riešiť a tešíte sa na prestrelky, bitky a vôbec všetky akčné scény.

Náramne zábavný príbeh, ktorý predstavuje míľový kameň v kinematografii

A že ich je. Film režíroval Robert Rodriguez, ktorý si na akciu vyložene potrpí a vie ju robiť. Jeho Mariachi, Od súmraku do úsvitu alebo Sin City neunikli žiadnemu poriadnemu fanúšikovi akcie a to isté by malo platiť pre Alitu. Najmä, keď sa jedná o film jemu netypický. Film totiž produkoval James Cameron, ktorý je pionierom vo veciach technologických. Jeho Avatar zboril toľko digitálnych hraníc, koľko sa snáď s jediným filmom dá, a bolo teda jasné, že jeho spojenie s tvorcom akčných klasík prinesie plody. Výsledkom je film, kde je pár reálnych hercov a kulís, ostatné ale, vrátane hlavnej postavy, je úplne digitálne. Síce niekde len napoly, film totiž využíval motion capture, kde je živý herec oblečený do digitálneho kostýmu, takže povrch je síce digitálny, ale pohyby tela aj tie mimické sú reálne, ale nedá sa zakryť, že film je digitálnom doslova prešpikovaný.

Film bol ohlásený už v roku 2003. Áno, tí, ktorí toto ohlásenie počuli v kolíske, sú teraz, keď je film konečne na svete, pomaly zrelí nastúpiť na vysokú školu. To sa ale pri filme jednoducho občas stáva. Producent Cameron mal príliš veľa práce s Avatarom, rok sa zišiel s rokom a zrazu sa písal rok 2016 a stále sa zostavoval štáb. Toho roku pána sa však konečne dal dohromady, rozhodlo sa, že Rodriguez bude režírovať a Rosa Salazar hrať hlavnú úlohu a mohlo sa pomaly začať tvoriť. Potom trvalo ešte tri roky, než sa film dostal k divákom, ale to je u projektov takéhoto rozmeru normálne.

Pozrite sa. Keď si ten film pozriete, parádne sa pobavíte, o tom niet pochýb. Robili to majstri, film je po všetkých stránkach skvelý, ale myslím, že toto tu nie je to najdôležitejšie. To ďaleko zaujímavejšie je, že Cameron desať rokov vytváral novú technológiu, aby film vôbec mohol vzniknúť. Podľa svojho dobrého zvyku teda opäť posunul kinematografiu technologicky dopredu, takže keď sa na Alitu budete pozerať, vedzte, že sledujete míľový kameň, ktorý filmu otvoril nové dvere.

James Cameron

Spomenúť režiséra, alebo producenta? Skôr než Robert Rodriguez tu bol dôležitý James Cameron. Je to vizionár a technologický maniak, ktorý svojimi dielami mení svet filmu. Stojí za Terminátorom, Avatarom a Titanicom, čo sú filmy, ktoré už roky držia popredné pozície v rebríčku celosvetovo najlepšie zarábajúcich filmov.

Zaujímavosti

Ide o Rodriguezov najdrahší film, tiež prvý jeho film s rozpočtom vyše sto miliónov dolárov.

Kybernetické srdce Ality je umiestnené naľavo, aby odzrkadľovalo jej podobnosť s ľuďmi, nie je ale anatomicky správne, aby stále bol zrejmý rozdiel medzi ňou a obyčajnými smrteľníkmi.

Pozrite si aj

Avatar

Je to film, ktorý, rovnako ako tento, búra hranice možností, a je kvôli nemu špeciálne vyvinutá technológia, ktorá je potom používaná v ďalších filmoch.

Od súmraku do úsvitu

Film, ktorý je Alite na hony vzdialený, v živote by vás nenapadlo, že je točený rovnakým človekom a napriek tomu. Dajte si tieto dva filmy v jednom dni a oceňte Rodriguezov režisérsky rozsah (a tiež Tarantinov scenár).

Alita: Bojový Anjel

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Robert Rodriguez

Scénár James Cameron, Laeta Kalogridis

Obsadenie Rosa Salazar, Eiza Gonzalez, Ed Skrein, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Keean Johnson, Michelle Rodriguez

Dĺžka 122 min.

Rok 2019

HBO streda 13. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC