Film / seriál

RáznyBukowski

Charles Bukowski
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Opilecký aj poetický svet Charlesa Bukowského sa ukázal ako veľmi blízky európskym filmárom a niekoľkým americkým hercom: Benovi Gazzarovi, Mickeymu Rourkemu a teraz Mattovi Dillonovi.

Bukowského životný príbeh je jednoducho pre určité tvorivé typy stále príťažlivý rovnako ako všetky jeho príbehy obyčajného šialenstva. Faktótum je film, ktorý vznikol podľa rovnomenného scenára z roku 1975 a režisér Bent Hamer si k nemu pridal ešte pár ďalších poviedok. Vznikol tak film v pravom slova zmysle o Bukowskom s Bukowským ako hlavnou postavou. Čitatelia už asi tušia, o čo celý čas pôjde – alkohol, ženy a umenie. Nebojte sa, nejde o takmer dvojhodinový záznam z nejakého roztopašného večierku, Faktótum totiž predstavuje príbeh muža, ktorý roky bojuje proti priemernosti.

Henry Chinaski (Matt Dillon), Bukowského alter ego, je hrdina, ktorý už prežil nespočetné množstvo bitiek, odmietnutí, šialených žien a neskutočne nudných pracovných miest. Aké to je zarábať pre niekoho iného a sám mať minimum? Aké to je nevidieť vo svojej práci a vlastne ani v živote žiadny zmysel? Ako sa dá prežiť nudný život? S literatúrou áno. Bukowski-Chinaski jednoducho pracuje, aby mal aspoň na základné veci a aby po nociach a baroch mohol písať a písať a písať. To jediné mu dáva zmysel, aj keď čelí neustálym sklamaniam, pretože mu vytrvalo rukopisy vracajú späť.

Ako natočiť Bukowského?

Ak by ste zostali pri tom, že k Bukowskému stačí len charizmatický herec s prenikavým pohľadom a zábery z nočných barov a ranné milostné dobrodružstvá s najrôznejšími krásavicami, potom by ste sa Bukowskému nepriblížili ani na kilometer. Bol to búrlivák, ale hlavne miloval slová, písanie, čítal a vedel byť aj veľmi poetický, až nežný. Režisér Hamer rád ukazuje detaily – sporo osvetlený stôl, pero kĺžuce po papieroch a to všetko v rytme hudby, ktorá dokresľuje celú atmosféru. Matt Dillon so zarastenou tvárou a s prepadnutými lícami je viac než presvedčivý. Rovnako tak aj jeho „barové“ kolegyne v podaní Lili Taylor a Marisy Tomei predvádzajú celú plejádu emócií. Opakom je potom Fisher Stevens, ako večne posmutnený filozof.

Ak si chcete Bukowského užiť, nesmiete totiž zostať len na povrchu a to sa vo Faktóte podarilo. Neúprosná nuda bežného života sa kompenzuje vtipnými scénami i poetickými momentmi. Po zhliadnutí tohto filmu dostanete chuť na pohárik dobrej whisky, ku ktorej si budete chcieť otvoriť tiež dobrú knihu.

Zaujímavosť: Michal Malátný zo skupiny Chinaski pomenoval svoju skupinu práve po svojej obľúbenej literárnej postave, Henrym Chinaskim.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Faktótum

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,5 %
Foto HBO

Réžia Bent Hamer

Scénár Jim Stark, Bent Hamer

Obsadenie Matt Dillon, Lili Taylor, Fisher Stevens, Marisa Tomei, Didier Flamand, Adrienne Shelly, Karen Young

Dĺžka 94 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC