Film / seriál

Príšerka v Paríži: Blcha so zlatom v hrdle

Príšerka v Paríži
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Skutočná krása je tá vnútorná – tak by sa dalo zhrnúť ponaučenie z francúzskeho animovaného filmu o prerastenom hmyze s anjelským hlasom.

Začiatkom roku 1910 čelil Paríž katastrofálnym záplavám, ktoré spôsobila rozliata Seina. Rieka kulminovala osem metrov nad svojou obvyklou hladinou, a možno preto si už dnes nikto nepamätá, že sa vtedy mesto tiež triaslo hrôzou z šesťnohej príšery, ktorá vyčíňala v jeho uliciach. A len málokto by si tieto udalosti spojil s hudobným fenoménom, ktorý sa zrodil v jednom miestnom šantáne.
 
Premietač filmov Emile a závozník Raoul majú jedno spoločné: nedokážu vyjadriť city k ženám, ktoré milujú – či už je to predavačka lístkov v kabarete L‘Oiseau Rare, alebo slávna diva Lucille, ktorá v ňom vystupuje. Jedného večera sprevádza Emile svojho kamaráta pri doručení zásielky do tajného vedeckého laboratória. Na chvíľu v ňom zostanú bez dozoru a začnú blbnúť so skúmavkami plnými neznámych látok.
 

Zrodenie netvora

Zázračné hnojivo a lektvar, ktorý z človeka urobí operného speváka, pri zmiešaní explodujú. Obaja mladíci vyviaznu bez zranenia, ako si ale sadá prach, mihne sa miestnosťou obrovský tieň. Neskôr sa ukáže, že ním bola blcha, ktorú chemická reakcia zväčšila na mnohonásobok. A navyše jej prepožičala jedinečné spevácke vlohy.
 
Ako obrí hmyz to ale vo svete ľudí nebude mať ľahké. Príšery sa bojí celé mesto, ktoré na ňu prostredníctvom ambiciózneho komisára Maynotta usporadúva neľútostný hon. Blcha sa preto schová v kabarete, v ktorom spieva Lucille, ktorá po prvotnom šoku objaví hudobný talent a citlivé srdce prerasteného hmyzu.
 
V prestrojení a pod umeleckým menom Francoeur začne blcha vystupovať v miestnej šou, kde si okamžite získa obdiv publika. Komisár Maynott jej však zostáva na stope, a situáciu komplikuje aj hneď niekoľko milostných príbehov, ktoré sa na pozadí príbehu spievajúcej blchy rozvíjajú. Film nakoniec vyvrcholí prekvapivým a efektným záverom, z ktorého možno prezradiť len toľko, že dobro samozrejme zvíťazí.
 

Animák po francúzsky

Film sa síce odohráva v meste nad Seinou a veľa sa v ňom spieva. Americkú klasiku ako Disneyho muzikály Zvonár u Matky Božej a Aristomačky rovnako ako novšie Ratatouille od štúdia Pixar týmto ale len pripomína.
 
Na rozdiel od vyššie menovaných filmov totiž Príšerka nevznikla v hollywoodskych štúdiách, ale vo Francúzsku pod dohľadom hviezdneho režiséra Luca Bessona, ktorý sa v tomto projekte zhostil roly producenta. V hlavných úlohách ho v pôvodnom znení nahovorili Vanessa Paradis, ktorej postava má dokonca herečkinu medzeru medzi zubami, François Cluzet, ktorého poznáte z drámy Nedotknuteľní, či Ludivine Sagnier (8 žien, Bazén). V anglickojazyčnej verzii blcha mimochodom spieva hlasom Seana Lennona. 
 
Film dobrými a vtipnými nápadmi len hýri, presne v tradícii klasických francúzskych komédií. Niet teda divu, že bola Príšerka v Paríži nominovaná hneď na dvoch Césarov ročníka 2012, teda francúzsku obdobu Oscarov. Len tesne jej ušla aj prestížna Annie Award, americké ocenenie pre animované filmy. Film sa páčil aj divákom, ktorí za neho v kinách po celom svete minuli vyše 106 miliónov dolárov, čo na európsku produkciu nie je ale vôbec zlé.

Príšerka v Paríži

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70.6 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Bibo Bergeron

Dĺžka 90 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC