Film / seriál

Príbeh, ktorý nikto nechcel počuť…

Príbeh, ktorý nikto nechcel počuť…
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Film, ktorý získal Oscara za najlepší film, to je dráma z roku 2015 založená na skutočných udalostiach: Spotlight.

Okamih, kedy sa na verejnosť prevalil škandalózny prípad zneužívania detí kňazmi, bol udalosťou, ktorá otriasla samotnými základmi katolíckej cirkvi. Začiatkom roka 2002 totiž uverejnil tím investigatívnych novinárov Spotlight amerického denníka The Boston Globe na čele s Michaelom Rezendesom sériu reportáží, z ktorých sa ježia vlasy na hlave ešte dnes…

Mohol som to byť ja. Mohol si to byť ty. Mohol to byť ktokoľvek!

Bostonské sedemdesiate roky

Samotné vyšetrovanie prípadu dalo skupine novinárov v zložení Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Walter „Robby“ Robinson (Michael Keaton), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Marty Baron (Liev Schreiber), Ben Bradley, Jr. (John Slattery) a Matt Carroll (Brian d‘Arcy James) dosť zabrať. Prvý odhalený prípad sa totiž odohral už okolo roku 1976, kedy došlo k prvému zatknutiu katolíckeho kňaza Johna Geoghana bostonskou políciou za zneužitie dieťaťa. Ihneď na to sa ale vysoko postavený klerik dôkladne porozprával s matkou dieťaťa a asistent okresného zástupcu nariadil policajtom, že o prípade nesmú s tlačou prehovoriť ani slovo. Kauza je krátko na to zametená pod koberec a kňaz je prepustený.

Božie mlyny melú pomaly…

V roku 2001 najme denník The Boston Globe nového editora, Martyho Barona. Ten sa stretne s Robbym Robinsonom, redaktorom nového tímu Spotlight, združujúceho malú skupinku novinárov, ktorí majú za úlohu pracovať na investigatívnych článkoch. Nedlho na to sa Baron dostane ku krátkemu článku, v ktorom právnik Mitchell Garabedian tvrdí, že bostonský arcibiskup kardinál Bernard Law vedel, že John Geoghan znásilňoval deti, a nič proti tomu nepodnikol. Baron ucíti obrovskú príležitosť pre veľký článok, a tak poverí tím Spotlight, aby sa celej veci pozrel pod pokrievku. A práve tu sa k slovu dostáva novinár Michael Rezendes, ktorý chce s právnikom Garabedianom urobiť rozhovor. Ten najprv odmieta, ale potom, čo mu Rezendes odhalí, že je v tíme Spotlight, s rozhovorom súhlasí. A kolesá osudu sa dajú pomaly do pohybu.

…ale isto

O tom, čo tím počas vyšetrovania odhalí, sa Rezendesovi nesnívalo ani v tých najdivokejších snoch. A uverejnením celej kauzy dosiahol skoro všetko, v čo počas svojej novinárskej kariéry dúfal – potrestanie vinníkov, dosiahnutie spravodlivosti pre obete a pre svoj denník The Boston Globe dokonca získal v roku 2003 Pulitzerovu cenu za službu verejnosti. Cesta k nej ale nebola ani pre jedného člena tímu rozhodne jednoduchá.

Mark Ruffalo

Päťdesiatjedenročný Američan s úsmevom frajera, ktorého si každý zamiluje, verejnosti vstúpil do povedomia v poslednom čase najmä ako jeden z Avengerov, zelený Hulk. Na svojom hereckom konte má toho ale oveľa viac, od účinkovania v romantických komédiách až po vážne úlohy, ktoré mu sadnú ako uliate. O čom sa môžete sami presvedčiť napríklad práve v dráme Spotlight.

Spotlight

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Réžia Thomas McCarthy

Scénár Josh Singer, Tom McCarthy

Obsadenie Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Billy Crudup

Dĺžka 128 min.

Rok 2015

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC