Film / seriál

Poctivá kriminálka zo starých čias

Prípad SK1 – francúzska detektívka
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Skvelá kriminálna dráma postavená na skutočnom prípade sériového vraha, ktorého zločiny otriasali Francúzskom dlhých desať rokov.

Tento film ide na dreň. Žiadny nablýskaný veľkofilm, ale surová kriminálna dráma odohrávajúca sa v kulisách Paríža roku 1991 je návratom ku klasickej francúzskej krimi sedemdesiatych rokov v tom najlepšom slova zmysle.

Klasický postup je stále „in“ 

Príbeh sa sústredí na to, na čom klasické detektívky vyrástli – sledujeme prácu neúnavného detektíva, ktorého jediným cieľom je vypátrať sériového vraha. A podobne ako v príbehoch o Zodiacovi alebo Hannibalovi Lecterovi z Mlčania jahniat je aj tento film natočený podľa skutočných udalostí. Bohužiaľ, vraždy mladých krásnych žien, ktoré desili Paríž v 90. rokoch, sa svojou beštialitou smelo vyrovnali svojim americkým „vzorom“.

Človek je jediným predátorom, ktorý útočí na svoj vlastný druh.

Jediný, kto verí

Film začína v okamihu, keď k parížskej kriminálke nastupuje nováčik Frank „Charlie“ Magne (Raphaël Personnaz). Pri preverovaní spisov vraždy mladej ženy, ktorej páchateľ zostal neodhalený, si všimne zhodné znaky s obdobným prípadom v Dijone. Podobnosti dávajú tušiť, že by mohlo ísť o sériového vraha. Hoci je stôp k jeho dolapeniu zúfalo málo, pre Franka sa prípad stáva posadnutosťou aj nočnou morou, najmä keď vrážd žien s rovnakým rukopisom pribúda a intervaly medzi nimi sa skracujú…

SK1 alebo Serial Killer č. 1

Režisér Frédéric Tellier strieda miesta aj čas rozprávania. V prípade, ktorý trval neuveriteľných osem rokov, prechádzame miesta činu, sledujeme úvahy policajtov, zúčastníme sa súdneho procesu, sme svedkami pátrania v uliciach aj napadnutia nevinnej obete a postupne odhaľujeme povahy a motivácie jednotlivých aktérov príbehu. Jednotlivé motívy nakoniec do seba zapadnú ako diely skladačky a odhalia identitu hlavného podozrivého. Toho si zahral Adama Niane, ktorý vykreslil jeho sadistickú a labilnú povahu s mrazivou presvedčivosťou. Dychberúca scéna záverečného súdneho pojednávania potvrdzuje talent tohto nadaného francúzskeho herca. Skvelý výkon podala aj Nathalie Baye v úlohe obhajkyne, ktorá bojuje za svojho klienta, hoci ňou zmietajú pochybnosti o jeho nevinne. 

Ako za Delona

Pre Frédérica Telliera bol Prípad SK1 debutom na filmovom plátne, jeho predchádzajúca tvorba bola určená pre televíziu. Všestranný umelec sa podieľal na scenári spolu s Davidom Oelhoffenom a je tiež spoluautorom hudby, ktorá v tomto filme hrá podstatnú úlohu. Minimalistická, a napriek tomu presne vykresľujúca a podčiarkujúca náladu jednotlivých scén. 

Film by si nemali nechať ujsť nielen milovníci surových, realistických krimi, ale ani pamätníci francúzskych kriminálok s Alainom Delonom, ktorých štýl, tempo i náladu, film pripomína.

Raphaël Personnaz 

Narodil sa v Paríži a vyštudoval Národné konzervatórium dramatického umenia v Cours Florent. Začínal v seriáloch, potom prišli aj filmy: Keď som mal prvýkrát dvadsať (2004) a Za to môže Fidel (2006). Rok 2010 bol pre jeho kariéru asi najdôležitejší, zahral si vo filme Bertranda Taverniera Princezná z Montpensier. Za svoju rolu bol nominovaný na Césara a získal ocenenie pre mužský objav roku.

Prípad SK1

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,1 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Frédéric Tellier

Scénár David Oelhoffen, Frédéric Tellier

Obsadenie Raphaël Marongiu, Nathalie Baye, Olivier Gourmet, Michel Vuillermoz, Adama Niane, Christa Theret, Thierry Neuvic

Dĺžka 120 min.

Rok 2014

Film Europe HD pondelok 30. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC