Film / seriál

Ne-typická rodina

Po búrke – japonská komediálna dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Rjota je jedným slovom životný lúzer, skrachovaný spisovateľ, ktorý sa živí ako súkromné očko a všelijakými pochybnými kšeftami. Ani vzťahy s exmanželkou a jedenásťročným synom nemožno mať za idylické. Blížiaci sa tajfún však jedného dňa zvedie ich cesty dohromady.

Hirokazu Kore'eda patrí k najznámejším súčasným japonským režisérom nielen doma, ale aj v Európe a Amerike. Vďaka nemu máme ako diváci možnosť bližšie spoznať všedný život obyčajných Japoncov. Avšak Kore'eda nie je žiadny dokumentarista, jeho filmy sa vyznačujú láskavosťou, ale aj jemným, trochu ironickým humorom, ktorý je našim divákom blízky.

Keď nie je v rodine snáď nikto normálny

Film Po búrke možno charakterizovať ako rodinnú drámu, ale aj ako rodinnú komédiu. Obe polohy sa snúbia v hlavnej postave Rjotu (Hiroši Abe), muža stredného veku, ktorý ako keby sa nikdy poriadne nenaučil žiť. Je rozvedený, musí platiť výživné bývalej manželke Kjoko (Jóko Maki) a ich jedenásťročnému synovi, ktorého môže vídať len raz za mesiac. Lenže sám Rjota je stále dieťa, a tak mu porušovanie pravidiel príliš problém nerobí. Navyše sa živí ako súkromné očko, aj keď to znie trochu nadnesene. Proste pracuje pre agentúru, ktorá sleduje svojich klientov a zisťuje, či muži alebo ženy svojim náprotivkom nezahýbajú. A tak trochu špehuje aj svojho syna a bývalú ženu. Rjota je tiež frustrovaný spisovateľ, ktorému vyšiel kedysi jeden úspešný román a v súčasnosti má problém s hazardom. Ukážkový otec…

Vždy je niekto, kto na vás myslí.

A kto myslíte, že mu vie všetky neúspechy a prehry bravúrne pripomínať? Predsa jeho matka. Ich domáce slovné prestrelky sú nesmierne vtipné. Aj keď za všetkým tým poštuchávaním je viditeľný obojstranne vrelý vzťah. Postavu Rjotovej matky si rozhodne obľúbite. Najmä jej reakciu na to, aby si našla nejakých priateľov. V jej veku zoznamovanie sa s novými ľuďmi vraj znamená len následne navštevovať viac pohrebov. Múdra to žena. A keď sa trochu nečakane všetci zídu v malom byte Rjotovej matky, aby prečkali tajfún, všetky bolesti, ale aj radosti roky nevypovedané naraz vyplávajú na povrch.

Veľká časť filmu je rozprávaná prostredníctvom dlhých rozhovorov, ktoré pomaly odhaľujú podrobnosti o postavách. Po búrke teda nie je žiadna ťaživá a emotívna dráma, ale skôr pomaly plynúci láskavý film. Sympatické na ňom je, že v každej z postáv môžeme rozpoznať niekoho z rodiny alebo blízkych. Aj keď žijeme na opačných koncoch Zeme, tak všetky rodiny sú vlastne rovnaké, tak trochu bláznivé.

Po búrke

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Hirokazu Koréda

Scénár Hirokazu Kore'eda

Obsadenie Kirin Kiki, Hiroši Abe, Lily Franky, Jóko Maki, Sosuke Ikemacu, Satomi Kobayashi, Isao Hašizume

Dĺžka 117 min.

Rok 2016

Film Europe HD streda 13. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC