Film / seriál

Osudová láska & lži

Osudová láska & lži
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Keď vám zomrie dieťa, je to neopísateľná tragédia. Ten, kto ho hoci aj nešťastnou náhodou zrazí autom, pre rodičov už navždy zostane vrahom. Je možné, aby zdrvená matka a onen „vrah“ prepadli vášnivej láske?

Švédsky film predovšetkým seriálového režiséra Simona Kaijsera rozpráva silný príbeh dvoch osamelých ľudí. Ich partnerské vzťahy za veľa nestoja, najmä po tom, čo Johan (Mikael Persbrandt) zrazí malú dcérku Anny (Iben Hjejle), pre ktorú tak v podstate všetko v živote skončí. Je ako telo bez duše a s ťažkou stratou sa síce snaží vyrovnať, ale obrovská bolesť ju stále ničí. Podobne je na tom aj Johan, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že je z neho de facto vrah, aj keď nehoda bola nehodou v pravom slova zmysle.

Hlavní hrdinovia sa stretnú vo vlaku, ktorý ich vezie do idylickej štvrte Štokholmu, kde obaja bývajú. Okamžite ich to k sebe priťahuje, Johan navyše Annu zazrel už vtedy v nemocnici. Začína tak vzťah plný neutíchajúcej vášne a v oboch sa prebúdzajú dávno pochované city. Táto veľká láska je však postavená na klamstvách – Johan sa bojí Anne povedať, že je zodpovedný za smrť jej dcéry a Anna má tiež svojich kostlivcov v skrini, ktorých nechce vytiahnuť a radšej sa uchyľuje ku klamstvám.

Film stavia na silnom príbehu, ktorý je plný osudových náhod a stretnutí, ktoré sú miestami trochu okato „nastražené“, ale nejde o žiadny dokumentárny film, takže toto tvorcom pokojne odpustíme. Čím je však Stockholm East úplne jedinečný, je herecká dvojica v hlavných úlohách. Persbrandt aj Hjejle rozohrali naozaj excelentnú drámu, ich výkony sú odzbrojujúce a vy všetko budete prežívať s nimi. Budete sa s nimi báť, prepadať depresiám, ale tiež sa bláznivo smiať a zažívať euforické šťastie. V takomto komornom filme je pre hercov vždy náročné utiahnuť všetko celý film. Obaja túto úlohu zvládajú na výbornú a každučké gesto, pohľad alebo slovo im bezo zvyšku veríte.

A neboli by to severania, keby vo filme nehrala jednu z podstatných úloh tiež krajina. Aj keď sa z veľkej časti všetko odohráva na malebnom predmestí Štokholmu a veľkomesto majú hlavní hrdinovia stále za chrbtom, krajinné scenérie plné romantiky aj zádumčivosti film dokresľujú a celý príbeh podčiarkujú. K tomu si ešte pridajte podmanivú, no nevtieravú hudbu Leifa Jordanssona a máte romantickú drámu ako vyšitú. Keby sa podobného námetu ujal Hollywood, asi sa dá tušiť, že by z toho bol slaďák aspoň na desiatu. Citlivosť severských tvorcov však všetko drží v rovnováhe, a tak vás drobné scenáristické nevyrovnanosti nebudú rušiť, alebo na ne veľmi rýchlo zabudnete a zostane vo vás dojem ohromenia aj dojatia.

Stockholm East

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Simon Kaijser

Scénár Pernilla Oljelund

Obsadenie Mikael Persbrandt, Iben Hjejle, Henrik Norlén, Liv Mjönes, Lars-Erik Berenett, Anki Lidén, Moa Zetterlund

Dĺžka 95 min.

Rok 2011

Film Europe HD piatok 31. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC