Film / seriál

Od dobyvateľa k ochrancovi

Odysea – francúzsky životopisný film
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Tento film je poctou nielen legendárnemu Jacquesovi-Yvesovi Cousteauovi, ale aj všetkým rojkom, objaviteľom, a predovšetkým moru a životu v ňom.

Bol to práve Jacques-Yves Cousteau, kto ľuďom prvýkrát a vo farbe sprostredkoval obraz podmorského života. Keď v roku 1956 premietol na filmovom festivale v Cannes ohromenému publiku svoj dokument Svet ticha, dočkal sa nielen ovácií postojačky, ale aj hlavnej ceny – Zlatej palmy. O rok neskôr získal film Oscara za najlepší dokument.

Zrodenie hviezdy

Z Cousteaua sa stala mediálna celebrita, ktorá prenikla aj za železnú oponu. Muž s výrazným orlím nosom a červenou čiapkou, ktorý z prednej časti lode Calypso velil výpravám do nezmapovaných morských hlbín, v sebe spájal rysy vynálezcu i dobrodruha. Jeho vynález aqualungu, dýchacieho prístroja s otvoreným obehom vzduchu, úplne zmenil podobu potápania. Keď k tomu pridáme podvodné skútre, kamery pre hlbinné potápanie, miniponorky a množstvo ďalších vychytávok, niet divu, že pre mnohých z nás bol Cousteau stelesnením novodobého kapitána Nema.

Len čo vás očarí, more vás navždy bude držať vo svojej zázračnej sieti.

Pravda bolí

Podobne ho vnímal aj režisér Jérôme Salle. Na svoje prekvapenie však pri bližšom štúdiu našiel v Cousteauovi nielen geniálneho inžiniera, rojka a dobrodruha, ale aj bezcitného, promiskuitného muža, ktorý bol schopný pre svoju víziu, slávu a peniaze urobiť takmer čokoľvek. Film vykresľuje dramatický oblúk Cousteauovho života v rozmedzí 30 rokov, kedy sa z dobyvateľa morských hlbín, ktorý sníval o novom človeku schopnom žiť pod vodou, stal presvedčený ekológ bojujúci za záchranu umierajúcich vodných ekosystémov. 

Dráma so všetkým, čo k tomu patrí

Filmu chýba akýkoľvek pátos či oslavný tón. Od kontroverzného Cousteaua si udržuje kritický odstup. Prerod sebeckého muža, ktorý sleduje iba vlastné ciele, v urputného ochrancu prírody nie je ľahký, ani dokonalý a nechýbajú ani tragické momenty. Ostatne rozkol medzi ním a jeho synom Philippom, ktorý neskôr tragicky zahynul pri leteckom nešťastí, bol tiež dôsledkom Cousteauovej bezohľadnosti. Len málo sa vie, že svoje expedície, okrem iného, financoval vyhľadávaním podmorských ložísk ropy pre svetových ťažbárov, bez toho, aby sa akokoľvek trápil dôsledkami tejto činnosti. Napriek tomu sa nakoniec práve tento muž zasadil o moratórium na lov veľrýb aj zákaz ťažby ropy v Antarktíde.

Filmu rozhodne nechýbajú dramatické okamihy (napadnutie potápačov húfom žralokov), dojatie ani dychberúce zábery podmorskej prírody. A nechýba ani patričný ekologický apel, hoci svojím spôsobom až v druhom pláne, keď zábery rýb a žralokov museli byť vytvorené počítačovo. Filmári ich totiž už v Stredozemnom ani Červenom mori nenašli. Zdá sa, že obraz potápača, ktorému sa každým výdychom kráti čas na pobyt v nekonečnom priestore plnom prísľubov a tajomstiev, výstižne opisuje tiesnivé pocity, ktoré zachvátili súčasné ľudstvo. Kým ale existujú ľudia ako Jacques-Yves Cousteau, chybujúci, a napriek tomu výnimoční, schopní reflektovať svoje chyby a dať sa do služieb dobrej veci, máme ešte nádej. 

Lambert Wilson 

Od útleho detstva sa pohybuje vo svete divadla a filmu. Po otcovi mu v žilách koluje francúzska krv a po matke írska. Herectvo študoval v londýnskom Drama Centre. Svoj prvý film Júlia natočil v roku 1977. Ako herca sme ho mohli vidieť v komédii Žandár a mimozemšťania alebo vo filme Päť dní jedného leta po boku legendárneho Seana Conneryho. Svetovú známosť mu prinieslo účinkovanie v sci-fi filmoch Matrix: Reloaded a Matrix: Revolutions. Jeho zatiaľ posledným počinom je aktuálna historická dráma Paula Verhoevena Benedetta.

Odysea

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Jérôme Salle

Scénár Jérome Salle, Laurent Turner

Obsadenie Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou, Laurent Lucas, Benjamin Lavernhe, Vincent Heneine, Thibault de Montalembert

Dĺžka 122 min.

Rok 2016

Film Europe HD nedeľa 16. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC