Film / seriál

Nevítaný optimista

Obchod pre samovrahov – animovaná čierna komédia
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Mišima a Lukrécia prevádzkujú svoj obchod s potrebami pre samovrahov v meste takom smutnom, že sa jeho obyvateľom nechce žiť. Aj preto majú o zákazníkov postarané. Jedy, povrazy, meče, všetko pre uspokojenie potrieb zúfalcov rozhodnutých skoncovať so životom. A potom ich stretne katastrofa – narodenie nezdarného syna Alana, ktorý je plný nezdolného optimizmu a smiechu.

Francúzska variácia na gotický román v štýle Tima Burtona mieša ponurosť s čiernym humorom. Je to ideálny animák pre dospelých, ktorých sa zase toľko netočí. Názov sám napovedá, že rodina Tuvache prevádzkuje čosi ako lekáreň, kam však zákazníci neprichádzajú liečiť choroby, aby boli zase zdraví ako repa a plní síl. A trochu paradoxne sú asi jediní v meste, kto sa teší zo zárobkov a so životom končiť nechce.

Animovaná adaptácia Patricea Lecontea vznikla na motívy rovnomenného románu Jeana Teulého. Ako to tak pri adaptáciách býva, nezmestilo sa do nej všetko, napríklad samovražedný tábor a postapokalyptická zmena klímy, čo je trochu škoda. Všetko sa teda sústredí na svojráznu rodinu a ich obchod.

Čo viedlo obyvateľov mesta k tomu, že všetci vyzerajú ako z rodiny Addamsovcov a túžia iba po smrti? Bohužiaľ, to sa ako diváci nedozviete, je to jednoducho akýsi status quo. Ale prečo sú Addamsovci taká morbídna rodinka vám tiež nikto nevysvetľuje. Ako blesk z čistého neba potom pôsobí postava Alana, novorodenca, ktorý sa úplne vymyká smrťou premorenej spoločnosti. Alan má totiž jednu veľmi nepríjemnú vlastnosť, je šťastný!

Tuvacheovcom nezostáva nič iné, než sa syna pokúsiť „prevychovať“. Lenže to je problém. Aj keď je Alan obklopený temnými tieňmi depresií a smútku, jeho veselému rehotu nič nedokáže zabrániť. A tak namiesto toho, aby Alanovi začali vystupovať kruhy pod očami, rehotu ubúdalo a stával sa letargickým, jeho veselosť sa prenáša na ostatných okolo. Zrazu sa mierka fľaše napoly prázdnej začne prelievať k fľaši napoly plnej.

Aj keď svojou témou a temným ladením môže film pôsobiť trochu depresívne už vo svojom zameraní, nie len spracovanej téme, vlastne je to v mnohých ohľadoch naivné až roztomilé dielo s nutnou dávkou humoru. Niet divu, že sa do takého filmu pustil Leconte až v zrelom veku. Človek s nadhľadom a životnými skúsenosťami sa bude veľmi dobre baviť aj pri takmer muzikálových číslach, ktoré pôsobia vo svete samovrahov ako päsť na oko. Ale to bol určite trochu bláznivý zámer filmárov.

Zaujímavosť

Prvý animovaný film legendárneho francúzskeho režiséra Patricea Lecontea, ktorý natočil až vo svojich 64 rokoch.

Obchod pre samovrahov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,4 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Patrice Leconte

Obsadenie Bernard Alane, Kacey Mottet Klein, Pierre-François Martin-Laval, Annick Alane, Urbain Cancelier, Jean-Paul Comart, Jacques Mathou, Isabelle Petit-Jacques, Isabelle Giami, Philippe du Janerand (vypravěč), Isabelle Spade, Eric Métayer, Laurent Gendron, Pascal Parmentier

Dĺžka 85 min.

Rok 2012

Film Europe HD piatok 29. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC