Film / seriál

Nepriateľ pod ochranou: Filmový gentleman

Nepriateľ pod ochranou
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Denzel Washington hrá elegantných a rešpektovaných hrdinov, ktorých ženy zbožňujú a muži sa v nich vzhliadajú.

V špionážnom thrilleri Nepriateľ pod ochranou je Denzel Washington znalec vína a predovšetkým bývalý elitný agent CIA Tobin Frost, ktorý sa pred rokmi obrátil proti materskej organizácii. Predával informácie každému, kto o ne požiadal a dobre zaplatil, zosnoval vraždy bývalých kolegov a dodával zbrane diktátorom po celom svete. Keď sa ho po desiatich rokoch podarilo dolapiť, nestačí sa Frost vo väzení ani zabývať, keď na utajený objekt v Kapskom meste zaútočia neznámi ozbrojenci. Mladý idealista Matt v podaní Ryana Reynoldsa je za väzňov zodpovedný, a po rokoch nudnej úradničiny na zapadnutej expozitúre sa zrazu ocitá uprostred nejasnej hry, kde mu ide o život.  
 
Toľko k zápletke filmu z roku 2012, zasadeného do neokukanej Juhoafrickej republiky. Dráma, ktorá celosvetovo utŕžila necelých dvestoosem miliónov dolárov, uchvacuje efektnými naháňačkami či divokou prestrelkou na strechách miestneho slumu. A na svoje si prídu aj fanúšikovia Denzela Washingtona, jedného z najvýraznejších hercov Hollywoodu. 
 

Z kostola pred kameru

Washington vyrastal v Mount Vernone, skôr ospalom meste nalepenom na kozmopolitný New York. Jeho otec bol kazateľom letničného hnutia, ktorého bohoslužby pripomínajú bujaré oslavy plné hudby, spontánneho tancovania a extatického omdlievania. Táto teatrálnosť malého Denzela fascinovala, rovnako ako rád počúval rozprávanie v kaderníckom salóne svojej matky. Takmer nevyhnutne sa tak v ňom prebudil silný vzťah k herectvu.
 
Keď mal Washington štrnásť rokov, rodičia sa rozviedli a poslali ho na internátnu vojenskú akadémiu. „Pokračovať smerom, ktorým som sa vydal, by som asi neprežil,“ spomínal neskôr. „Chlapci v mojej partii mali dokopy odsedených snáď štyridsať rokov vo väzeniach pre mladistvých. 
 
Boli v pohode, ale prišli z ulice.“ Namiesto narukovania do armády tak Washington začal študovať divadlo a žurnalistiku. A v roku 1977 bol prijatý na štúdium herectva na slávnej sanfranciskej akadémii American Conservatory Theatre.
 

Od piky k Oscarovi

Zo začiatku Washington nepohrdol ani rolami v reklame, kde napríklad tancoval v kostýme ako obrovský strapec hrozna. V roku 1982 ale na seba upozornil na divadelných doskách v úlohe černošského vojaka. Prišiel prvý televízny angažmán, pričom prielom v jeho kariére znamenalo účinkovanie v nemocničnom seriáli St. Elsewhere, vďaka ktorému ho začali obsadzovať do väčších produkcií.
 
Zaujímavé je, ako často hrá Washington historické osobnosti: napríklad stvárnil aktivistu za občianske práva Afroameričanov Malcolma X alebo drogového kráľa sedemdesiatych rokov Franka Lucasa v dráme Americký gangster z roku 2007. Účinkoval v akciou nabitých thrilleroch aj slaďákoch ako Kazateľova žena, v ktorom si v roku 1996 zahral po boku Whitney Houston. A v uplynulom roku sa po dlhej dobe vrátil na divadelné javisko.
 
Washington má za sebou úctyhodnú kariéru: dvakrát si už zarežíroval, pričom ako herec sa na striebornom plátne objavil v zatiaľ štyridsiatich štyroch filmoch. V roku 1987 bol prvýkrát nominovaný na Oscara za úlohu bojovníka proti apartheidu Stevena Bika v dráme Volanie slobody, natočenom na motívy skutočných udalostí. O dva roky neskôr si sošku odniesol, a to za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe v dráme Glory. V roku 2002 potom prevzal Oscara za najlepšie stvárnenú hlavnú úlohu v kriminálnej dráme Training Day. U Washingtonovcov na poličke sa blyštia okrem iného aj dva Zlaté glóbusy a dva medvede z Berlinale. A to má šesťdesiatročný otec štyroch detí, ktorý je silno veriaci a štedrý darca na dobročinné účely, svoje najlepšie roky iste ešte len pred sebou.

Nepriateľ pod ochranou

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72.8 %
Foto FilmBox

Réžia Daniel Espinosa

Obsadenie Ryan Reynolds, Denzel Washington, Vera Farmiga, Brendan Gleeson, Joel Kinnaman, Sam Shepard, Robert Patrick

Dĺžka 114 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC