Film / seriál

Nekompromisný vizionár

Gauguin – Voyage de Tahiti  –  životopisná dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Životopisný film v hlavnej úlohe s uhrančivým Vincentom Casselom je exotický aj provokatívny ako sám maliar Paul Gauguin.

Život Paula Gauguina by dokázal uživiť tri bulvárne denníky vrátane špeciálnych farebných príloh. Aj najznámejší škandalisti súčasnosti pôsobia popri tomto geniálnom maliarovi a nespútanom individualistovi ako vymydlení návštevníci nedeľnej školy. Našťastie dávno vyhasnuté aféry upadajú postupne do zabudnutia, čo zostáva je Gauguinovo majstrovské dielo. Okolnosti, ktoré sprevádzali jeho vrcholné tvorivé obdobie, sa pokúsil zachytiť režisér Edouard Deluc. Východiskovým zdrojom mu bola maliarova vlastná autobiografia a spomienky na 90. roky predminulého storočia.

Hľadanie raja

S Gauguinom sa stretávame v Paríži roku 1891. Existenčná núdza, rodinné pomery aj nezáujem o jeho obrazy ho dohnali k rozhodnutiu opustiť Európu. Znechutený modernou spoločnosťou dúfa nájsť v Polynézii posledný, civilizáciou neskazený raj na Zemi. Nedlho po svojom príchode na Tahiti stretáva mladučkú domorodú dievčinu Tehuru, ktorá sa stane jeho milenkou, modelkou, inšpiráciou i prekliatím. S podlomeným zdravím, zmietaný vnútornými démonmi, alkoholizmom a chudobou neprestáva, presvedčený o svojej výnimočnosti, ani na okamih tvoriť. Až k úplnému sebazničeniu. Napriek okolnostiam vzniku nás dodnes fascinujú diela z „tahitského“ obdobia nielen exotickosťou námetov a bohatosťou foriem, tvarov a farieb, ale predovšetkým vnútornou čistotou a zreteľnou prítomnosťou niečoho, čo možno nazvať prvotná nevinnosť. Zdá sa, že Gauguin nakoniec našiel raj vo vnútri osobného pekla.

Ste divoch ako my ostatní. Ale VY ste sa rozhodli na to nezabudnúť

Majstrovská forma

Film nepoučuje, nevysvetľuje, neskúma psychológiu hlavných postáv. Dokonca sa zdá, že si rozprávač udržuje od hlavného hrdinu zreteľný odstup, čím ešte viac vynikne Gauguinova výnimočnosť aj tragická osamelosť. Režisér Deluc rozpráva výhradne prostredníctvom drobných impresií, obrazov podmanivo krásnej tahitskej prírody, tváre Vincenta Cassela, a v neposlednom rade prostredníctvom kongeniálnej hudby Warrena Ellisa. Intenzitu jednotlivých obrazov a emócií možno vnímať takmer fyzicky. Sľubujem, že na tento film len tak nezabudnete. 

Autentickosť predovšetkým

Pri natáčaní na Tahiti boli do úloh domorodcov obsadení len miestni obyvatelia, žiadni profesionálni herci.

Vincent Cassel

Francúzsky herec Vincent Cassel síce ako chlapec sľúbil svojej matke, že sa filmovému priemyslu bude vyhýbať, v 15 rokoch sa však rozhodol venovať herectvu. Na filmovom plátne sa objavuje od začiatku 90. rokov, a to často v úlohách záporákov a drsných chlapíkov. Zahral si vo filmoch Kráľovná Alžbeta (1998), Purpurové rieky (2000), Vykoľajení (2005), Dannyho dvanástka, trinástka (2004, 2007) a ďalších. Pri dabovaní do francúzštiny prepožičiava svoj hlas Hughovi Grantovi. Jeho ženou bola v rokoch 1999–2013 Monica Bellucci, od roku 2018 je jeho vyvolenou francúzska modelka Tina Kunakey.

Gauguin – Voyage de Tahiti

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,5 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe, Profimedia.cz

Réžia Edouard Deluc

Scénár Edouard Deluc, Etienne Comar…

Obsadenie Vincent Cassel, Tuheï Adams, Malik Zidi, Pua-Taï Hikutini, Pernille Bergendorff, Marc Barbé, Samuel Jouy

Dĺžka 101 min.

Rok 2017

Film Europe HD streda 21. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC