Film / seriál

Nedotknuteľní: Jeden hota a druhý čihi

Nedotknuteľní
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Philippe je ochrnutý, melancholický, bohatý a biely. Driss je plný života, extrovert, chudobný a čierny. Spolu vyrážajú na životnú jazdu, pri ktorej nezostane oko suché: smiechom i dojatím.

Obrovský divácky hit z Francúzska Nedotknuteľní je typickou ukážkou žánru buddy movie – filmu, v ktorom sa na pobavenie publika stretne absolútne nesúrodá dvojica ľudí, ktorí k sebe musia nájsť cestu. A že skúsená scenáristická a režisérska dvojica Olivier Nakache a Eric Toledano (Ako zbaliť super kosť s Gérardom Depardieuem, po Nedotknuteľných Samba) rozdielmi nešetrila: Philippe a Driss ťažko môžu byť odlišnejší.
Film podľa skutočných udalostí je rozprávaný retrospektívne. Hlavní hrdinovia sa rútia v luxusnom Maserati nočnými ulicami, a keď ich chytia policajti, s bravúrou na nich zahrajú podfuk a nechajú sa dokonca eskortovať do nemocnice. Už vedia žiť, ale vždy to tak nebolo. Philippe ochrnul pri nehode s padákom, prišiel o manželku, deti nemá, so ženou, s ktorou si teraz píše, sa nechce stretnúť, pretože si je vedomý svojho hendikepu. A Driss? Ten o prácu Philippovho opatrovateľa zažiadal čisto formálne, aby mal „štempeľ“ pre sociálku. Ale zrodí sa vzťah, ktorý vedie k eskapádam ako je objavovanie krás umenia, riešenie kriminality na predmestí alebo hľadanie lásky. Kľúčom k filmu je vzťah tých dvoch – a kľúčom k nemu je fakt, že Driss odmieta Philippa ľutovať. Učí ho, že žiť sa dá aj na invalidnom vozíku a že najväčšou prekážkou si je niekedy človek sám. A je to práve ošetrovateľ, kto sebaľútostivého quadruplegika doslova dotlačí k jeho podľa všetkého osudovej láske.
Je príznačné, že film o bizarnom duu natočil práve autorský tandem, ktorý sám musí riešiť vzájomné trenice. Výsledok je ale skvelý: Nedotknuteľní zaznamenali obrovský úspech u divákov aj u kritikov a podľa hlasovania publika sa stali aj najvýznamnejším francúzskym kultúrnym počinom roka 2011. Osudové číslo 2 sa však stále hlási o slovo: Nedotknuteľní sú „ešte len“ druhým komerčne najúspešnejším francúzskym filmom všetkých čias, hneď po komédii Bienvenue chez les Ch‘tis. A to je stále skvelé umiestnenie.

Nedotknuteľní

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90.6 %
Foto FilmBox

Réžia Olivier Nakache, Eric Toledano

Obsadenie François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Grégoire Oestermann, Clothilde Mollet, Marie-Laure Descoureaux

Dĺžka 112 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC