Film / seriál

Dve tváre politiky

Nech žije sloboda – talianska komediálna dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Komédia na motívy úspešného románu Prázdny trón. Enrico Olivieri ako predseda najsilnejšej strany, ktorej preferencie pred voľbami strmo padajú, náhle zmizne. Jeho spolupracovníci prídu s diabolským plánom. Podstrčia verejnosti jeho brata-dvojča, láskavého filozofa s bipolárnou poruchou.

Enrico (Toni Servillo), vodca hlavnej opozičnej politickej strany, tesne pred voľbami uteká do Paríža po početných protestoch verejnosti proti jeho politike. Ako sám vyhlasuje, chce vedieť „čo si tí hlupáci bez neho počnú“. Pre zvyšok strany by odhalenie jeho zmiznutia znamenalo katastrofu, preto jeho asistent a jeho žena rozhodnú vziať do hry ako náhradu jeho dvojča (taktiež ho hrá Toni Servillo).

Excentrický filozof nedávno opustil psychiatrickú kliniku a je na míle vzdialený svojím konaním a uvažovaním svojmu bratovi. Navyše vďaka svojim nekonvenčným nápadom naštartuje bratovi-sebe žiarivú politickú kariéru. To je v kocke dej zábavného talianskeho filmu, ktorý však nie je žiadnou bláznivou komédiou o zámene dvojčiat.

Vy ste blázon!
Áno, hovoria to.

Andòov film sa okrem iného venuje otázke inštitucionálnej neistoty i súperenia, ktoré je pre súčasnú spoločnosť také typické, s ľahkosťou a inteligenciou, a pritom nevynecháva možno trochu cynické úvahy o úlohe moci a individuálnej túžby. Mimoriadny herecký výkon samozrejme podáva Toni Servillo, ktorému sa dokonale darí charakterizovať duálnu psychológiu oboch bratov, ktorí sa od seba snáď už viac líšiť nemôžu. Pritom dokáže do všetkého vniesť humor aj komické gagy bez toho, aby to pôsobilo lacno. Pre našinca je mnoho jeho talianskych hereckých kolegov úplne neznámych, ale aj oni dokazujú, že sú veľmi dobrí hráči.

A len čo sa ocitneme v Taliansku, konkrétne v Ríme, musíme spomenúť aj kameru, konkrétne v tomto prípade kameramana Maurizia Calvesiho, ktorý dáva vyniknúť všetkým exteriérom a interiérom, ale hlavne v detailoch výborne zachytáva obrazom inakosť oboch bratov. Najväčší podiel na vzniku filmu má však sám Andò, ktorý je zároveň autorom knižnej predlohy aj scenára. Hoci rozpráva o fiktívnej politickej koalícii fiktívnej talianskej ľavice, podľa samotných Talianov ťal do živého veľmi presne. Skoro sa zdá, že nám režisér chce nahovoriť, že len bláznivý filozof dokáže šokovať a v politike konať bez predsudkov a vedľajších záujmov.

Nech žije sloboda!

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Roberto Andò

Scénár Roberto Andò, Angelo Pasquini

Obsadenie Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Valeria Bruni Tedeschi, Anna Bonaiuto, Michela Cescon, Gianrico Tedeschi, Judith Davis, Brice Fournier, Andrea Renzi, Massimo De Francovich, Antonio Gerardi, Alessandro Averone, Guillaume Faure, Veronika Varga

Dĺžka 93 min.

Film Europe HD štvrtok 30. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC