Film / seriál

Nauč ma milovať

Nauč ma milovať
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Umelci mávajú svoje vrtochy a býva ťažké s nimi vyjsť, najmä keď sa im práve nedarí. Najťažšie však býva presvedčiť ich, že život stojí za to žiť. Podarí sa to vo filme The Rewrite?

The Rewrite je už štvrtý film, pri ktorom sa stretli páni spisovateľ a režisér Marc Lawrence a hviezda romantických komédií Hugh Grant. Nie je to síce duo Scorsese a De Niro, ale spoločné projekty im idú celkom dobre. Predovšetkým si sadli ľahkým humorom a nadsádzkou, v ktorých je Grant ako doma.

Hugh Grant hrá Keitha Michaelsa, hollywoodskeho scenáristu, ktorý napísal obdivovaný filmový scenár, získal za neho Oscara, no potom sa mu už nič nedarilo. Všetky ďalšie práce spadali do kategórie bezvýznamných prepadákov. Rozhodne sa preto so svojím životom niečo urobiť. Presťahuje sa na opačný koniec krajiny a prijme miesto na univerzite v New Yorku, kde začne vyučovať scenáristiku. Lenže čo možno čakať od cynického a vyhoreného tvorcu? Nadšenie a chuť do práce to rozhodne nie sú. Keith v podstate berie výplatu za to, že všetkým – študentom i svojim kolegom – iba znepríjemňuje život. Neverí totiž, že by sa písanie dalo naučiť. Ale ako už to tak býva, aj starého psa naučí novým kúskom krásna žena. Akonáhle na Keithove prednášky začne chodiť Holly Carpenter (Marisa Tomei), zo zatrpknutého chlapíka sa stane nový človek. Hollyino nadšenie a chuť do práce mu vlejú novú krv do žíl a Keithovo srdce sa rozbúši nielen láskou, ale aj spisovateľskými rytmom.

Neznášam učiteľov. Hodlám pracovať čo najmenej počas tejto šarády

Film The Rewrite spadá do kategórie filmov o druhých šanciach. Schéma je jednoduchá: hrdina, ktorý kedysi niečo dokázal, sa uzavrie do seba a stane sa z neho protivný pustovník. Potom ale príde niekto, kto ho donúti vrátiť sa k svojej práci a všetko prehodnotiť. Výsledkom je happyend, kedy v trochu inej podobe dosiahne úspech ako na začiatku svojej kariéry a úsmev z tváre mu nemizne ani v spánku. Našťastie pre vás film The Rewrite má inteligentný scenár (ešte aby nie, keď je to film o scenáristovi) a hlavne Hugha Granta. Tomu sa s obdivuhodnou ľahkosťou podarilo vystihnúť všetky polohy showbiznisu – narcizmus, ktorý je vlastný nielen hercom, ale umelcom všeobecne, rovnako ako nepríjemné stránky slávy, kedy ste donútení odhaľovať svoje pocity aj pred cudzími ľuďmi. Grant má v sebe „niečo“, vďaka čomu mu uveríte, že sa stáva ukážkovým frajerom aj roznežneným romantikom. Koniec koncov toto osobité čaro britskému hercovi pomohlo ku skvelej kariére. Keithovej transformácii z egocentrika na zabitie na poctivého a celkom skromného umelca sa potom dá veriť práve vďaka Grantovmu hereckému výkonu. K dobrým hráčom samozrejme patrí aj Marisa Tomei, ktorá je jeho rovnocenným parťákom. Nepatrí k typu herečiek, ktoré si ľahko zaškatuľkujete ako hollywoodske krásky a ikony. Má v sebe kus obyčajnej ženy, ktorej občasnú životnú iróniu aj jemné rýpnutie smerom k opačnému pohlaviu veríte, pretože na rozdiel od naondulovaných krások vyzerá, že aj ona sa v živote párkrát spálila.

Marisa Tomei

Táto herečka nepatrí k najznámejším hollywoodskym hviezdam, napriek tomu má doma sošku Oscara i dve neskoršie nominácie. Už ako malá túžila stať sa herečkou a svoj sen si splnila hneď po maturite. Podarilo sa jej účinkovať v tých najlepších divadlách v Anglicku aj USA. Pamätať si ju môžete z romantických komédií či z krimidrámy Sleduje ťa vrah.

Zaujímavosti

Vedeli ste, že kandidátom na hlavnú úlohu v seriáli Dva a pol chlapa po vyhodení Charlieho Sheena bol aj britský elegán Hugh Grant?

Allison Janney, ktorá hrá prudérnu milovníčku románov Jane Austen, získala svojho prvého Oscara až teraz v 58 rokoch.

Pozrite si aj

Notting Hill

Julia Roberts a Hugh Grant v romantickej komédii ako sa hollywoodska hviezda zamiluje do britského truľa. Asi nenájdete typickejší, romantickejší, dojemnejší, vtipnejší a lepší film z tohto žánru.

Láska nebeská

Ďalšia z ikonických úloh Hugha Granta v dnes už vianočnej klasike Veľkej Británie. Grant ako nesmelý britský premiér, ktorý sa zamiluje do svojej asistentky, je jednoducho čarovný. Všetky romantické duše musia tento film milovať.

 

 

The Rewrite

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Réžia Marc Lawrence

Scénár Marc Lawrence

Obsadenie Marisa Tomei, Allison Janney, Hugh Grant, Annie Q., Frank Harts, J.K. Simmons, Bella Heathcote

Dĺžka 106 min.

Rok 2014

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC