Film / seriál

Napínavá skladačka na ceste za vrahom

Paradox času – mysteriózny sci-fi thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dobre rozbehnutá konverzačka v zapadnutom newyorskom bare postupne odkrýva vodopád tajomstiev, ktoré ju menia na strhujúcu jazdu časom.

Na prácu aj žehlenie zabudnite. Toto nie je film, ktorý by poslúžil ako kulisa na čokoľvek. Možno zo začiatku, keď sa v zošerenom bare v New Yorku posadí pred barmana tajomný muž John, by to ešte šlo. Lenže chvíľu nato, keď mu začne rozprávať svoj životný osud, treba sa začať sústrediť. Prepracovaný príbeh, ktorý sa pohybuje naprieč časom, potom každého dokáže odmeniť. Je totiž z tých, ktorý rozbíja jednu divácku teóriu za druhou a neprestáva neustále prekvapovať. 

Fascinujúci osud

Onen John, ktorý si sadol na barovú stoličku, býval dievčaťom menom Jane. Niekto neznámy ju kedysi nechal pred dverami sirotinca. Vyrástla v ňom v múdru, ale násilnícku slečnu bez kamarátok aj záujmu chlapcov. Po škole sa chytila šance vo vesmírnom programe, hoci kariéra astronautky, ktorá bude vo vesmíre uspokojovať potreby pánskych kolegov, žiadne veľké terno nebola. Po bitke bola ale z projektu vylúčená. Zoznámila sa s bohatým mužom, ktorý jej urobil dieťa a potom zmizol. Pri pôrode musela byť Jane odstránená maternica. Pretože však lekári našli v jej tele aj mužské rozmnožovacie orgány, rozhodli sa využiť príležitosť a pomocou mnohých operácií a hormónov premeniť Jane na muža. Ďalšou ranou bolo zmiznutie Janinho dieťaťa. 

Nikdy sa nestanem tebou a nenechám ťa zabiť tých ľudí!

Jej svet sa zrútil

Svoje tajomstvá má ale aj muž, ktorý za barom tento neuveriteľný príbeh počúva. Je špeciálnym agentom, ktorý môže cestovať časom a minulosť upraviť tak, aby budúcnosť oslobodil od ťažkých zločinov. Je jasné, že títo dvaja sa nestretávajú náhodou…

Druhýkrát s Hawkeom

Filmy o cestovaní časom sprevádzajú tuzemskú i svetovú kinematografiu desiatky rokov. Pohrala sa s ním už kultová Planéta opíc z roku 1968 či československé komédie Zabil jsem Einsteina, pánové… (1969) a Zítra vstanu a opařím se čajem (1977). Ostatne z Hollywoodu prichádzajú filmy o cestovaní v čase nepretržite, spomenúť možno nedávneho Teneta, Ženu cestovateľa v čase, Lásky čas alebo napríklad Deja Vu z roku 2006, ku ktorému má Paradox času asi najbližšie – aj tu stroj času pomohol zabrániť (teroristickému) zločinu. Paradox času sa pohybuje v druhej polovici minulého storočia, a vzhľadom na to, že jedným z prísnych pravidiel agenta je narobiť v minulosti čo najmenej paseky, je tiež vcelku komorným príbehom vyššie spomínanej trojice. Aj keď... ona to trojica nakoniec tak úplne nie je. 

Film v roku 2014 natočilo režisérske duo dvojčiat Petra a Michaela Spierigovcov a z ich pätice dokončených filmov je tým zďaleka najlepším. V tuzemských kinách sme videli aj ich horory Winchester: Sídlo démonov (2018), Jigsaw (2017) alebo Svitanie (2009). Už v prípade posledného menovaného obsadili do hlavnej úlohy Ethana Hawkeho a spoluprácu s hosťom minuloročného karlovarského filmového festivalu si zopakovali aj v Paradoxe času.

Slávna poviedka

Spierigovci natáčali podľa slávnej poviedky Všetky tvoje tiene (All You Zombies) od Roberta A. Heinleina. Ten ju napísal počas jediného dňa 11. júla 1958 a v marci nasledujúceho roku ju priniesol časopis Fantasy and Science Fiction po tom, čo ju odmietol zverejniť Playboy. Fanúšikovia predlohy upozornili na drobné filmové odchýlky, napríklad stroj času v poviedke váži 23 kilogramov, vo filme len 6, nesedia niektoré časy udalostí a aj príprava na cestovanie v čase bola na papieri o trochu zložitejšia. Náplasťou filmárov im ale bolo to, že filmu vtlačili originálnu atmosféru i fascináciu tým, ako si poradili s rekonštrukciou Hawkeovej výbuchom zdevastovanej tváre.  

Ethan Hawke (* 6. novembra 1970)

Narodil sa mladým rodičom Leslie Carole a Jamesovi Stevenovi Hawkeovi – ona mala 17 a on len o rok viac. Aj preto sa čoskoro rozišli. Ethan potom s matkou precestoval polovicu Ameriky. Počas stredoškolských štúdií koketoval s divadlom. V 14 rokoch sa v New Yorku zúčastnil konkurzu do sci-fi filmu Bádatelia. Uspel a vo výraznej úlohe po boku Rivera Phoenixa debutoval na striebornom plátne. Prelom prišiel s oscarovou drámou Spolok mŕtvych básnikov. Odvtedy sa Hawke prakticky nezastavil. Medzi jeho najväčšie filmy patrí Prežiť (1993), Training Day (2001), Sinister (2012) alebo tohtoročný Severan. Štyrikrát bol nominovaný na Oscara, ale ani raz neuspel.

Paradox času 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Michael Spierig, Peter Spierig

Obsadenie Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor, Christopher Kirby, Madeleine West, Jim Knobeloch, Freya Stafford

Dĺžka 97 min.

Rok 2014

HBO piatok 9. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC