Film / seriál

Muž, ktorý zmenil svet športu

Muž, ktorý zmenil svet športu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Sprvu chcel len ukázať pravdu, bez toho aby tušil, s čím má tú česť. Lekársky patológ a hlavný hrdina filmu podľa skutočných udalostí Diagnóza: Šampión doktor Bennet Omalu (Will Smith) sa s úctou a rešpektom venuje svojim pacientom a žije šťastný život vo vysnívanej Amerike. Jeho optimizmus z novej vlasti sa však zmení, keď mu pod rukami prejde telo bývalej hviezdy profesionálnej NFL.

Píše sa rok 2002 a hlavný hrdina v americkom Pittsburghu robí súdne pitvy a pomáha objasňovať zločiny. Jeho nádejná kariéra utrpí, keď ako prvý doktor objaví ochorenie s názvom chronická traumatická encefalopatia (CTE). Poranenie mozgu, ktorým trpia športovci z rôznych kontaktných športov a najčastejšie postihuje profesionálnych hráčov amerického futbalu. A práve jednu z bývalých hviezd dostane Omalu na pitevný stôl. Ide o bývalého ťahúňa miestneho klubu Pittsburgh Steelers Mikea Webstera, ktorý na prelome sedemdesiatych až osemdesiatych rokov pomohol slávnemu klubu k štyrom Super Bowlom.

Slávny ofenzívny lineman počas svojej šestnásťročnej kariéry utrpel veľké množstvo otrasov mozgu a na prelome tisícročí má pretrvávajúce psychické problémy. Odíde od rodiny a nakoniec zomrie ako človek bez domova vo vraku starého auta. Doktor Omalu od začiatku nechápe, ako človek s takýmito problémami môže mať na prvý pohľad zdravý mozog. A začne sa tak o prípad miestnej hviezdy viac zaujímať a skúma záznamy pitiev ďalších predčasne zomretých futbalistov.

Našiel som chorobu, ktorú predtým nikto nepoznal. Opakované otrasy mozog dusia

Neurologický expert nigérijského pôvodu ale vopred nevie, do čoho sa to vlastne pustil. Americký futbal je v USA národným športom, klenotom, ktorý nemôže byť len tak ohrozený. Ani v prípade, že ide o zdravie hráčov, ktorí profesionálnej lige robia dlhé roky dobré meno. Hlavný hrdina sa tak rýchlo dostane do verejného boja s najbohatšou profesionálnou ligou v Severnej Amerike.

Vedenie súťaže najprv chce, aby doktor Omalu všetko poprel a zanechal svoj výskum. Neskôr mu hrozí aj fyzické násilie ako zo strany ligy, tak fanúšikov, ktorí tušia, aké veľké nebezpečenstvo hrozí najpopulárnejšiemu športu v USA. Omalu je naozaj v ťažkej situácii. V prvom rade mu nezáleží tak na uznaní, ako na tom, aby sa téma dostala medzi hráčov a tisíce detí, ktoré s americkým futbalom začínajú v útlom detstve.

Diagnóza: Šampión je film natočený podľa skutočnej udalosti na motívy rovnomennej knihy novinára, ktorý sledoval boj doktora Omalu s Národnou futbalovou ligou pre magazín GQ. Smithovmu veľmi dôveryhodnému výkonu v úlohe hlavného hrdinu sekunduje populárny Alec Baldwin v úlohe tímového doktora Steelers Juliana Bailesa, ktorý celý čas tušil, aké riziko hráčom hrozí. V najťažších životných chvíľach, keď sa od talentovaného doktora Omalu všetci odvrátia, na jeho strane zostáva iba partnerka a kolegyňa Prema Mutiso (Gugu Mbatha-Raw).

V reálnom svete výskum doktora Omalu stojí za revolúciou v americkom futbale a tiež hokejovej NHL, kde sú otrasy mozgu a ich následky veľkým problémom. Z veľkej časti vďaka jeho výskumu boli v prípade oboch športov výrazne zmenené pravidlá možných stretov hráčov, aby nedochádzalo k tak častým poraneniam hlavy. Problematika chronickej traumatickej encefalopatie (CTE) má vo svete ale stále veľa odporcov. Aj to viedlo režiséra Petera Landesmana k natočeniu celovečerného filmu, ktorý výrazne presahuje prostredie amerického futbalu a profesionálneho športu všeobecne.

Will Smith

Populárny herec naštartoval svoju úspešnú kariéru už koncom osemdesiatych rokov. Jeho prvým veľkým kusom bol film Muži v čiernom. Zažiaril aj v thrilleri Nepriateľ štátu či Šťastie na dosah. V roku 2002 bol Smith dokonca nominovaný na Oscara za najlepší herecký výkon vo filme Ali, ktorý rozpráva životný príbeh legendárneho boxera.

Zaujímavosť

Kauza doktora Omalu zmenila americký futbal a celú NFL. Dnes keď hráč inkasuje tvrdý úder na hlavu, je ihneď podrobený vyšetreniu a ak sú u neho zistené príznaky otrasu mozgu, nemôže v zápase pokračovať.

Pozrite si aj

Draft Day

Generálny manažér prekliateho tímu amerického futbalu Cleveland Browns má za úlohu vrátiť klub späť medzi silné tímy NFL. Pomôcť mu k tomu má draft pred sezónou, kde sa počas niekoľkých hodín rozhodne o ďalšom osude kedysi slávneho tímu.

Sezóna Titanov

Kultový film z prostredia amerického futbalu rozpráva príbeh slávnej školy zo štátu Virgínia, kde v sedemdesiatych rokoch minulého storočia prvýkrát zostavili tím bez ohľadu na rasovú príslušnosť. Tím, ktorý sa zapísal do histórie.

Diagnóza: Šampión

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Réžia Peter Landesman

Scénár Peter Landesman

Obsadenie Will Smith, Stephen Moyer, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, David Morse, Eddie Marsan, Adewale Akinnuoye-Agbaje

Dĺžka 123 min.

Rok 2015

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC