Film / seriál

Moderná Popoluška s nečakanou hviezdou

Madam slúžka – francúzska komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Harvey Keitel v úlohe pesimistického manžela a Toni Collette ako arogantná mrcha vo francúzskej komédii o tom, čo všetko sa môže stať, keď má byť trinásť hostí pri večeri, lenže hostiteľka je poverčivá.

Bohatý, snobský a dobre situovaný anglický pár Bob (Harvey Keitel) a Anne (Toni Collette) sa rozhodne okoreniť svoj upadajúci vzťah a presťahovať sa do malého zámku v romantickom Paríži. Hneď po presťahovaní pozvú pár priateľov na večeru. Nič veľké, iba dvanásť hostí. Lenže do toho nečakane príde Bobov syn z prvého manželstva (Tom Hughes) a hostí je zrazu trinásť. Poverčivosť hostiteľky je veľká, a tak sa rozhodne dodať štrnásteho hosťa. Z ich španielskej služobnej Márie (Rossy de Palma) urobia vzdialenú príbuznú s dobrým španielsko-francúzskym rodokmeňom.

Každý má v sebe trochu aristokrata

Lenže Mária hostí očarí, jej plachá osobnosť sa s pribúdajúcim množstvom skvelého francúzskeho vína zmení na vtipnú a zábavnú spoločníčku, ktorá sa nebojí povedať vulgárny vtip, ktorý by sa inak v tejto spoločnosti povedať rozhodne nedal. Jej osobitý šarm však najviac uhranie extravagantného makléra a zberateľa umenia (Michael Smiley) a vznikne z toho veľmi vášnivý románik. Ten však musí ustáť zásahy Anne, ktorej sa to celé zdá byť nevhodné a rozhodne sa vzťah zničiť stoj čo stoj.

Popoluška v modernom šate

Vydarená komédia je príbehom Popolušky, zasadeným do súčasného sveta. Letné romantické atribúty mesta nad Seinou, honosné zámocké sídlo a služobná, ktorú stretla rýdza láska. A potom samozrejme pár postáv, ktorým sa to nepáči. Je jasné, že výsledok filmu, okrem uvedených kulís, stojí a padá s hereckými výkonmi jednotlivých postáv. A tie je v tomto prípade radosť sledovať. Harvey Keitel v úlohe starnúceho štramáckeho manžela, ktorý si žije na vysokej nohe, ale kvôli začínajúcemu nedostatku peňazí musí predať obraz Caravaggia po otcovi, ktorý by mu za to „odrezal gule,“ ako povedal svojmu synovi. Toni Collette je v úlohe jeho manželky elektrizujúca, svojou odpornosťou, snobizmom, aroganciou aj tým, ako závidí svojej slúžke lásku, ktorá jej osobne dávno chýba, a nechce ju teda dopriať ani druhým. Nieto vlastnej slúžke.

Tieto bicykle sú ťažké ako sviňa. Kto ich vymyslel? Hitler?
Harvey Keitel po výlete Parížom na bicykli

Kto ale vo filme exceluje, to je Rossy de Palma ako Mária. Svoju úlohu si očividne užíva, jej výkon ju tu pasuje na hviezdu číslo jedna. Nie nadarmo sa hovorí, že je to múza režiséra Pedra Almodóvara, ktorý ju pre kinematografiu objavil, keď ju obsadil do filmu Zákon túžby. Ostatne s jej ostro rezanou tvárou a komediálnym talentom je ako herečka neprehliadnuteľná.

Scenár k filmu napísala a zároveň sa chopila aj réžie u nás nie príliš známa Amanda Sthers. Francúzska spisovateľka, ktorá sa venuje hlavne písaniu divadelných a filmových scenárov.

Napriek tomu, že táto Popoluška nedopadne úplne ako jej predchodkyňa, stojí za to sa s ňou zoznámiť, a film si pozrieť. Po jeho pozretí vo vás zostane jemná, horkosladká chuť.

Rossy de Palma (* 16. septembra 1964)

Španielska herečka, speváčka a príležitostná modelka občianskym menom Rosa Elena García Echave. Narodila sa na Malorke. V osemdesiatych rokoch založila hudobnú skupinu Peor Impossible. Na jednom z koncertov si ju všimol začínajúci režisér Pedro Almodóvar a obsadil ju do svojho filmu. Hrala potom v jeho ďalších úspešných filmoch ako sú Ženy na pokraji nervového zrútenia, Kika, Paralelné matky a ďalšie.

Madam slúžka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,5 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Amanda Sthers

Obsadenie Toni Collette, Harvey Keitel, Rossy De Palma, Michael Smiley, Tim Fellingham, Tom Hughes, Stanislas Merhar

Dĺžka 90 min.

Rok 2017

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC